Šetřit energie můžete i v létě! Přečtěte si zajímavé tipy na úspory

Šetřit energie můžete i v létě! Přečtěte si zajímavé tipy na úspory

V domácnosti máte většinou vysokou spotřebu elektřiny a plynu v zimních měsících, protože topíte, více svítíte a trávíte hodně času doma. V létě naopak přichází velká úleva, protože tolik energie nespotřebujete. Avšak na energiích můžete šetřit v každém ročním období. Přečtěte si naše tipy, jak být v létě ještě úspornější.

Začněte u oken: skla a žaluzie
 

Tento tip zajistí především úsporu energie v zimě, kdy topíte a nechcete, aby vám teplo unikalo. V létě jej ale oceníte také. Udrží uvnitř chlad a pokud máte klimatizaci, nebudete ji muset zapínat tak často. 


Venkovní žaluzie mají až 10x vyšší účinnost oproti těm vnitřním. Zadrží až 90 % tepla ze sluníčka, které praží do oken. Naopak v zimě nepustí teplo ven a zůstane hezky u vás doma.


Žaluzií či rolet na venkovní využití najdete mnoho. Dejte si při vybírání načas, abyste se rozhodli pro ty správné. I ve stejné cenové kategorii narazíte na různou kvalitu. Prozkoumejte recenze, materiál, a také to, jak do sebe žaluzie zapadají navzájem, aby nepropouštěly teplo.

 

 

TIP: Ráno, dříve než celá domácnost opustí domov, žaluzie zatáhněte. Tímto zůstane příjemný noční chládek doma a letní slunce váš dům nebo byt zahřeje jen minimálně.

 


Pokud nechcete měnit vzhled domu, můžete využít okna s trojskly. Jejich účinnost je podobná jako u žaluzií a ušetří tak energie na provoz klimatizace i topení. V létě chrání před přílišným přehříváním interiéru a v zimě úniku tepla.

 

Ušetřete na skladování potravin, provozu sporáku i myčky

 

Letní měsíce jsou plné grilování, připravování marmelád, sklízení ovoce i bylinek a pečení dalších dobrot. S tím je spojené skladování potravin v lednici a mrazáku. Protože je venkovní teplota vyšší, spotřebují pro udržení požadované teploty více energie. Pomoci jim můžete tím, že se budete držet pravidla skladování potravin v přihrádkách. Především tak budete mít lednici plnější, potraviny se pak ochlazují navzájem a můžete lednici snížit na menší výkon.


Mrazáku naopak pomůže, když budete kontrolovat námrazu a pravidelně ji odstraňovat. Celková spotřeba mrazáku se může zvýšit i o 75 % při pouhých 3 mm ledu.

 

Při vaření troubu nebo sporák těsně před koncem přípravy jídla vypínejte a nechte ho dojít. Spotřebič vám nebude čerpat elektřinu, ale pořád produkuje teplo, které vám stačí pro dovaření. Tento způsob můžete využít jak pro vaření na indukčních, tak i na varných deskách.

 

 

TIP: Pokud uvažujete o výměně nynější varné desky za indukční, která má výrazně nižší tepelné ztráty, mohou vám ji zapojit naši ověření elektrikáři. Stačí vyplnit několik údajů v poptávkovém formuláři zde.

 

 

S létem přichází i sezóna zahradních oslav, grilování, a tudíž i spousta nádobí. Vaše myčka bude častěji v provozu a spotřebuje proto více energie. 
Pro alespoň malou úsporu elektřiny kontrolujte v myčce filtr, který může myčce ulevit, ale také tak prodloužíte její životnost.

 

Sprchování i sušení prádla může být v létě levnější

 

Studená sprcha vám ušetří energii na ohřev vody, a navíc v ní strávíte méně času. Spotřebujete proto méně vody.


Pokud uvažujete nad sušičkou oblečení, vyplácí se koupit spotřebič samostatně a nepořizovat kombinovanou pračku se sušičkou. Spotřeba energie bývá u kombinovaného spotřebiče mnohem vyšší. Nejúspornější je samozřejmě nechat prádlo uschnout venku, na horkém letním vzduchu.

 

Fotovoltaika

 

Dlouhodobým a velice úsporným řešením pro vaši domácnost je výroba vlastní energie pomocí slunce. Především přes léto může být denní provoz vaší domácnosti téměř zadarmo. Sluníčko je natolik silné, že můžete vyrobit energie tolik, kolik potřebujete. A někdy i více.


Pokud vás zajímají fotovoltaické elektrárny, navštivte sekci obnovitelné zdroje.

 

Radosti jako bazén a klimatizace nemusí vyjít draho

 

V horkých dnech by chtěl klimatizaci každý. Je energeticky náročnější, ale i tak můžete tento spotřebič používat efektivně


Stačí dodržovat několik technik, které vám spotřebu sníží. Například nastavit teplotu o 7 °C níž, než je venku, po dosažení požadovaného efektu zase snížit otáčky a udržovat teplotu režimem cirkulace. 

 

 

TIP: Pokud chcete vědět více o výběru nebo specifikacích klimatizací, nenechte si ujít náš článek.

 

 

Při vyhřívání vody v bazénu lze ušetřit dvěma způsoby. Především se vyplatí mít zapuštěný bazén, který v zemi udržuje teplotu vody lépe než nad ní. Doplnit jej můžete i o plachtu, ohřátá voda se vám tak nebude ochlazovat nočním studenějším vzduchem.


Další možností je ohřívat vodu tepelným čerpadlem, které může využívat teplotu okolního vzduchu, který pak přeměňuje na teplo. Toto teplo poté putuje do vody v bazénu a ohřívá ji. Tímto způsobem lze ušetřit až o 80 % elektrické energie více než při klasickém ohřevu.

 

Přes letní měsíce využíváme nejen slunečné dny, ale i teplé večery, kdy relaxujeme v osvětlené zahradě. Na osvětlení zahrady doporučujeme LED žárovky, které mají delší životnost a především až 10x nižší spotřebu elektřiny než ty běžné.

 

Přejeme vám krásné a úsporné léto.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.