Přichází léto. Vyberte si klimatizaci a naučte se ji používat efektivně

Přichází léto. Vyberte si klimatizaci a naučte se ji používat efektivně

Zase nás čekají dlouhé horké dny a s nimi také vysoké teploty v domácnosti. Letní období má spoustu výhod, ale mnoho z nás horkem trpí. Nejrychlejší volbou, jak se doma ochladit, je pořídit si klimatizaci. Ale jaký druh si pořídit a jak ji správně používat, aby vás účty za elektřinu neposlali do mdlob? Poradíme vám!

 

Vyberte si pro svou domácnost ideální klimatizaci
 

Některé domácnosti volí mobilní klimatizaci a další zase stacionární, tedy pevně umístěnou. 


Mobilní klimatizace
 

Tento typ si většinou pořizují lidé v nájmech nebo v bytech. Majitelé bytů totiž mnohdy nesouhlasí s vrtáním do zdí a dalšími zásahy, které vyžadují stacionární klimatizace.

 
Mobilní klimatizaci můžete umístit téměř kamkoliv, kam dosáhne hadice. Vývod z místnosti je nezbytný, nejjednodušším způsobem je natáhnout hadici z okna.
 

 

TIP:. Aby vám při vývodu klimatizace oknem neunikal ven chlad a teplo nešlo dovnitř, pořiďte si speciální výplň do okna, která otvor utěsní. 

 

 

Mobilní klimatizace by měla zvládnout vše, co klasická pevná klimatizace.
 



Pevná, neboli stacionární klimatizace
 

Tyto klimatizace se vyrábí buď v nástěnném, nebo stropním provedení. Obě varianty vyžadují dvě jednotky. Vnitřní, kterou máte v domácnosti a venkovní, která je umístěna na fasádě, nebo před domem. 


Platí, že na jednu venkovní jednotku můžete mít napojeno i více vnitřních klimatizací, tomu se pak říká multi-split řešení. Vnitřní jednotka samozřejmě musí být vedena vzduchotechnikou, která vyžaduje instalaci ve zdech.


Výhodou umístění této klimatizace je, že vám na zemi nepřekáží ani přístroj, ani hadice pro vývod. Toto řešení je ovšem finančně náročnější než mobilní klimatizace, přidá ale na hodnotě vaší domácnosti.

 


Porovnávejte a sledujte klíčové parametry
 

Klimatizace od různých výrobců mají lehce odlišné funkce, výkon, energetickou náročnost, velikost, barvu a podobně. Záleží, co je pro vaše pohodlí důležité. Nejvíce se pravděpodobně zaměříte na energetickou náročnost a budete chtít tu nejúspornější.

 

Výkon klimatizace záleží i na velikosti místnosti
 

Každá klimatizační jednotka má stanovený maximální výkon, který může efektivně vychladit jen určitý prostor. Abyste měli představu, jak velký výkon by vám mohl stačit pro váš obývák nebo třeba ložnici, dáme vám pár příkladů.
 

Velikost místnosti v m³Potřebný chladící výkon v BTU
Do 50 5 100
757 700
909 200
11011 200

 

Abyste si vypočítali potřebný výkon, potřebujete znát objem místnosti v m³. Každý m3 potřebuje přibližně 30 W chladícího výkonu, 1 kW poté představuje zhruba 3 400 BTU/h.


Příklad: Máte místnost 10 x 5 m a výšku 2 m. Objem v m3 si spočítáte tak, že všechny tyto míry vynásobíte (10 x 5 x 2) a vyjde vám 100 m³. Tento objem  místnosti vynásobíte 30 W a tím dostanete 3 000 W. Poté si převedete W na kW, to znamená, že vydělíte výsledek  tisícem a dostanete 3 kW. Nakonec stačí, abyste si 3 kW vynásobili 3 400 BTU/h, dostanete 10 200 BTU, které pro tuto místnost potřebujete.
 


Hlučnost nebo design vám mohou narušit domácí atmosféru
 

Pokud si chcete pořídit klimatizaci do místnosti, kde trávíte nejvíce času nebo je hlavním centrem návštěv, pak nepodceňte hlučnost a ani vzhled chladicí jednotky.


Klimatizace vydávají hluk o cca 55 dB, což odpovídá běžnému hovoru. Může se však pohybovat až do 70 dB a to již odpovídá hluku, který vydává pračka při odstřeďování.

 

 

TIP: Do ložnice radši volte tišší modely, protože by vás chod klimatizace mohl rušit.

 

 

Pokud máte stylově zařízenou domácnost a váš obývací pokoj je jak vystřižený z katalogu, rozhodně nekažte dojem ošklivou klimatizací. Ta se stává součástí vybavení a může ovlivňovat celkový vzhled místnosti. Doporučujeme vybírat takový design chladicí jednotky, aby do místnosti zapadl.


Doplňkové funkce zpříjemní využívání klimatizace
 

Klimatizace mají různé doplňkové funkce. Ty ovlivňují nejen jejich atraktivitu, ale i cenu. 


Funkce klimatizace:
-       Topení
-       Odvlhčovač vzduchu
-       Čištění vzduchu
-       Sleep (automaticky upraví teplotu v místnosti během noci)
-       Turbo (intenzivní chlazení)
-       Načasování vypnutí a spuštění
-       Nastavitelný směr lamel
-       Swing (automaticky mění směr lamel pro proudění studeného vzduchu)
-       Displej (přehled o nastavení)
-       Dotykové ovládání
-       Dálkové ovládání
-       Ovládání chytrým telefonem
 

 

Patří mezi „žrouty“ elektřiny?
 

Klimatizace patří mezi energeticky náročnější spotřebiče a její provoz může být i nepřetržitý.


Dražší klimatizace mají příkon okolo 900 W, ty levnější mnohdy i 1 500 W. Když si uvědomíte, kolik stojí energie, vyplatí se investovat do dražší klimatizace. Rozdíl se vám brzy vrátí na nižší spotřebě. 


Pokud máte na domě instalovanou fotovoltaickou elektrárnu, vaše spotřeba ze sítě může být v létě téměř mizivá. Více o fotovoltaických elektrárnách si přečtěte zde.

 

 

TIP: Pokud nejste se svojí cenou elektřiny nebo samotným dodavatelem energie spokojeni, obraťte se na Asistenta Enkidoo. Ten vám najde dobré nabídky od všech ověřených dodavatelů. Stačí vyplnit pár údajů zde.  

 


Jako každý spotřebič, i klimatizace musí být označena energetickým štítkem. Každý typ a výrobce má své chladicí jednotky v různých třídách. Pokud se ve štítcích nevyznáte, nenechte si ujít náš článek zde.
 

 


Spotřebu energie snížíte efektivním používáním
 

Kromě pořízení energeticky úsporného modelu můžete ušetřit také rozumným používáním klimatizace


Stačí dodržovat pár základních technik:


-       Nastavte si doma teplotu nanejvýš o 7 °C níže
-       Klimatizace by měla fungovat na maximální výkon, aby došlo k optimálnímu odebírání tepla z místnosti
-       Po dosažení optimální teploty v domácnosti snižte otáčky a přepněte ji do režimu cirkulace a odvlhčování vzduchu
-       Večer a na spaní využijte funkci sleep (noční režim). V tomto režimu klimatizace sníží otáčky, je méně hlučná, ale zároveň upravuje teplotu. Nedochází tak k výraznému ochlazování během noci a nebude vám tak zima.

 


Další tipy, jak v létě ušetřit za energie

-       V letních měsících se sprchujte studenou vodou. Ušetříte za ohřev vody a navíc se budete hezky otužovat.
-       Ráno zatahujte žaluzie a záclony. Uchráníte domácnost před přímým sluncem a klimatizace nebo větrák nebude mít tolik práce.
-       Sušte oblečení na věšáku a vlasy si nechte volně uschnout. V teplém počasí to navíc nebude trvat moc dlouho.
-       Když si ráno přivstanete, pravděpodobně půjdete i dříve spát a ušetříte večer za světlo v domácnosti, které bude svítit po kratší čas.
-       Místo klimatizace si můžete pořídit ochlazovač vzduchu nebo ventilátor, který je energeticky méně náročný.
 


Přejeme vám, abyste toto léto konečně vyzráli na spotřebu energie. 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.