Kolik energie můžete o vánočních svátcích spotřebovat a jak jejich spotřebu lehce snížit

Kolik energie můžete o vánočních svátcích spotřebovat a jak jejich spotřebu lehce snížit

Mnoho lidí, především rodiny s malými dětmi, chtějí mít Vánoce ozdobené bohatými dekoracemi. Nesmí chybět velké množství svátečních pochoutek. Mimo to, že těsně před Vánoci si většina domácností vyzdobí celý dům světýlky a peče cukroví, jsou i lidé více doma a celkově spotřebují více elektřiny a tepla. Kolik elektrické energie můžete během svátků prosvítit a propéct na cukroví? I v tomto období lze spořit energii. Vše na vás čeká v článku.

Situaci ohledně spotřeby energií zhoršila i skutečnost, že ceny energií prudce vzrostly. V říjnu 2021 navíc skončil velký dodavatel energií Bohemia Energy. Pro obrovské množství domácností to znamenalo velké zdražování energií, které právě během zimy spotřebovávají mnohem více.
 

Lidé tedy začali řešit, jak si najít nového dodavatele energií. Ocitli se u dodavatelů poslední instance, u kterých se ceny řídí aktuálními cenami na trhu s energiemi. Více o dodavatelích poslední instance si můžete přečíst v našem článku zde.

 

 

TIP: Pokud se ocitnete u dodavatele poslední instance nebo vám nevyhovuje nynější dodavatel energie, asistent Enkidoo vám pomůže s výběrem nového dodavatele a přechod k němu zajistí online a zdarma.

 

 

S blížícím se veselým obdobím Vánoc a silvestra chtějí mít lidé energie vyřešené co nejdříve, aby nemuseli platit astronomické ceny. Během tohoto období budou více doma a chtějí si dopřát během svátků vše, na co jsou zvyklí, protože bez rozzářeného stromku a deseti druhů cukroví to prostě není ono.

 

 

Kolik vlastně spotřebujeme elektrické energie během vánočního období

Mimo toho, že se na Vánoce rozsvítí kdejaké okno, pokoj nebo dekorace, peče a vaří se o sto šest, většina lidí také tráví i více času doma. 
 

Pokud trávíte svátky doma, máme spoustu tipů, jak ušetřit na spotřebě elektřiny. Konkrétní tipy můžete najít v našem průvodci zde.
 

V tomto článku se zaměříme přímo na spotřebu energie v domácnosti během svátků. Připravili jsme pro vás tabulku s činnostmi, které dost možná budete dělat, a kolik energie při nich přibližně spotřebujete.


Spotřeba při vánočním vaření a pečení:

Vánoční přípravaStrávený časSpotřeba v kWh
Smažení kaprůcca ½ h na indukční desce0,6
Pečení okolo 10 druhů cukrovícca 3 h v elektrické troubě2,49
Pečení vánočkycca 1 h v elektrické troubě0,83

(Výpočty jsou pouze přibližné a záleží samozřejmě na tom, v jaké energetické třídě máte domácí spotřebiče.)

 


Dekorace v domácnosti:

Dekorace Spotřeba v W
Vánoční stromek6
Vánoční světelný řetěz s časovačem9,6
Vánoční svícen s žárovkami19,8

(Jedná se pouze o přibližnou spotřebu při použití LED žárovek.)

 

 

Během svátků lidé také více sledují televizi, především pohádky, a také chodí na procházky a pak si vaří čaj. Pravděpodobně si také budete připravovat více jídla a dobrot, takže se u vás myčka na nádobí jen tak nezastaví.


Spotřeba domácích spotřebičů:

Domácí elektronika a spotřebič Čas používáníSpotřeba v W
Myčka na nádobí cca 40 minut 1,8 
Rychlovarná konvicecca 30 minut 1,9 
Plazmová televizecca 180 minut 344 

(Výpočty jsou pouze přibližné a záleží samozřejmě na tom, v jaké energetické třídě máte domácí spotřebiče.)

 

 

 

Jak uspořit spotřebu energie během svátků

Důležité je vědět, kdy máte elektřinu levnější a kdy dražší. Toto platí pro domácnosti, které mají dva tarify, a to vysoký a nízký tarif neboli denní a noční proud. Noční proud je o něco levnější. Zkuste tedy pečení směřovat právě na čas, kdy se spíná noční proud. 

 

 

TIP: Čas spínání nočního a denního proudu najdete na stránkách distribuční společnosti, ke které územně patříte (ČEZ Distribuce, a. s., EG.D, a. s., či PREdistribuce, a. s.).

 

 

Používejte vhodné nádobí a vhodný způsob jeho mytí

Základem úsporného vaření je vždy používat takové velikosti hrnců a pánví, které opravdu zrovna potřebujete. Zapomínat byste neměli ani na používání pokliček. Kouzlo tkví v materiálech, ze kterých je nádobí na vaření vyrobeno, protože některé lépe vodí a udržují teplo déle. Nebudete tedy muset dlouho ohřívat, nebo dokonce dovaříte jídlo při vypnutém sporáku nebo troubě.
 

Co se týká umývání nádobí, při mytí ručně ve dřezu zkuste mýt jen jednou denně, aby se nemusela voda v bojleru znova a znova ohřívat.

 

Nenakukujte do otevřené trouby a pečte více věcí naráz

Někdy je těžké odolat nahlédnutí do trouby, jak jídlo vypadá a jestli už je konečně upečeno. Avšak pokaždé, když do ní nakouknete, se trouba ochladí o zhruba 25 °C. Po zavření se musí zase dohřát na požadovanou teplotu. Zkuste tedy nakukování omezit na minimum nebo se spoléhat na prosklená dvířka. 
 

Pokud pečete cukroví, vyplatí se mít více plechů, které můžete do trouby dát najednou a upéct.

 

Není žárovka jako žárovka – používejte jedině LED

Při výběru vhodného vánočního osvětlení, a to ať už řetězů nebo svícnů, vždy volte ty s LED žárovkami. Tento typ žárovek má totiž výrazně nižší spotřebu energie a navíc vydrží mnohem déle.

 

Když pečete, netopte

Kdykoliv pečete jídlo v troubě, můžete s klidným svědomím vypnout topení, protože trouba nebo sporák vám místnost vytopí mnohdy víc, než vůbec potřebujete. Pokud nemáte spojenou kuchyň s obývákem, doporučujeme otevřít dveře do kuchyně, aby teplo mohlo prostupovat i do zbytku domácnosti.

 


Věříme, že naše tipy vám pomohou připravit se na vánoční svátky tak, aby vás účet za elektřinu nezaskočil.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.