Co znamená dodavatel poslední instance a jak se u něj můžete ocitnout

Co znamená dodavatel poslední instance a jak se u něj můžete ocitnout

V roce 2021 nastal převrat na trhu s energiemi, který ovlivnil statisíce lidí. Ceny energií začaly rapidně stoupat a někteří dodavatelé měli vážné problémy se zajištěním dodávek energie. Tato situace dovedla mnoho z nich k ukončení činnosti. Ze dne na den se tak ocitlo velké množství domácností bez svého dodavatele. Dostali se k dodavatelům poslední instance (DPI). Co znamená DPI, jak dlouho u něj zákazníci mohou být, a další informace vám prozradíme v článku.

Vše začalo v říjnu minulého roku, kdy se postupné zdražování cen energií a plynu na burze rapidně zrychlilo. Na začátku září roku 2021 byla cena elektřiny okolo 90 eur za MWh, do poloviny října vzrostla až na 150 eur


Tento nárůst byl neúnosný pro jednoho z největších dodavatelů energie v Česku, Bohemia Energy. Společně se svými dceřinými společnostmi tak ohlásil ukončení činnosti. V říjnu se obrovské množství domácností ocitlo bez dodavatele energií a nevěděli, co bude dál. Pro tento případ, kdy dodavatel musí ukončit svou činnost v důsledku neschopnosti finančně zajistit dodávku energie svým zákazníkům, je zřízen dodavatel poslední instance.


Ceny energií nadále rostly a svoji činnost bohužel ukončovali další. Například Kolibřík Energie, Ray Energy a Český Energetický Dodavatel. To znamenalo další přísun zákazníků k dodavatelům poslední instance a velký tlak na ostatní dodavatele, kteří se potýkají s enormním nárůstem poptávek po dodávkách energie.

 

Co je dodavatel poslední instance a proč existuje

 

Jak již bylo popsáno výše, v případě úpadku jakéhokoli dodavatele energie na trhu dostane zákazník záchranné lano. Dodávku mu zajistí zákonem určený dodavatel poslední instance. Kdyby neexistoval dodavatel poslední instance, statisíce lidí by se ze dne na den ocitly bez elektřiny a plynu.
Dodavatel poslední instance ihned po ukončení činnosti dodavatele automaticky přebírá jeho zákazníky a začne jim ihned dodávat energii. To bohužel neplatí pro odběratele, kteří měli za poslední rok spotřebu vyšší než 630 MWh. Ti si musí najít nového dodavatele ihned.

 

Kdo je určen jako dodavatel poslední instance


Dodavatelem poslední instance je dodavatel elektřiny a plynu, který je na daném území ČR také provozovatelem distribuční soustavy energií. Zákazník tedy spadá k tomu dodavateli poslední instance, který je aktivní na území, kde má zákazník odběrné místo. 


Pro elektřinu jsou dodavatelem poslední instance společnosti:


• Pražská energetika, a. s. – pro Prahu a Roztoky
• ČEZ Prodej, a. s. – pro kraje Středočeský, Ústecký, Karlovarský, Plzeňský, Liberecký, Pardubický, Královéhradecký, Moravskoslezský, Olomoucký a okresy Vsetín a Havlíčkův Brod
• E.ON Energie, a. s. – pro kraje Jihočeský, Vysočina, Jihomoravský, Zlínský a okres Prostějov


Pro plyn jsou dodavatelem poslední instance společnosti:


• Pražská plynárenská, a. s. - pro Prahu a blízké okolí 
• E. ON Energie, a. s. - pro Jihočeský kraj a okres Pelhřimov 
• Innogy Energie, s. r. o. - pro celou Českou republiku kromě Prahy a blízkého okolí, Jihočeského kraje a okresu Pelhřimov

 

Kdy zákazník přechází k DPI a jak dlouho u něj může setrvat

 

Každý dodavatel poslední instance je povinen zákazníkům, kteří k němu spadají, oznámit nejpozději do 5 pracovních dnů, že jim zahajuje dodávku energie jakožto jejich dodavatel poslední instance. Je také povinen jim oznámit podmínky dodávek elektřiny a plynu, ceny, za které bude dodávat energii, a také je musí upozornit, že dodávka DPI může trvat maximálně půl roku.


Jak je již uvedeno výše, zákazník, který se dostal k dodavateli poslední instance, si musí do 6 měsíců najít nového dodavatele a uzavřít s ním smlouvu. Pokud by si ho nenašel, hrozí mu přerušení dodávek elektřiny nebo plynu a může mu být i odmontován elektroměr či plynoměr. Jinak by se totiž mohl dostat do neoprávněného odběru a hrozily by mu sankce za obnovení dodávek.
Výši cen dodávek energie v režimu dodavatele poslední instance reguluje Energetický regulační úřad (ERÚ). 
 

TIP: Ceny u dodavatelů poslední instance bývají opravdu vysoké, proto vám doporučujeme s hledáním nového dodavatele neotálet. Hledání vám usnadní asistent Enkidoo. Vyplňte formulář zde, budeme vás kontaktovat a rádi vám s výběrem pomůžeme.

 

Jak si vybrat nového dodavatele?

 

V  případě, že jste u dodavatele poslední instance, nevyplatí se vyčkávat na případný pokles cen na trhu a uklidnění situace. Zákazníků, kterým ukončil jejich dodavatel činnost, je opravdu mnoho a nátlak na dodavatele tak bude trvat dlouho. Ceny energií podle dosavadního vývoje také v nejbližší době klesat nebudou a energie od dodavatele poslední instance není zrovna výhodná. Proto platí, že čím dříve si zákazník najde nového dodavatele, tím lépe.


Výběr nového dodavatele není jednoduchý, zvláště v této situaci. Mnoho dodavatelů bylo nuceno kvůli růstu cen na burze měnit své ceníky. Většina dodavatelů přestala nabízet ty na dobu neurčitou, někteří pozastavili uzavírání nových smluv úplně. 


Zákazníci se nyní dělí na ty, kteří chtějí ulovit nejnižší ceny a zafixovat si je na delší dobu, a na ty, kteří požadují smlouvu na dobu neurčitou bez fixace ceny. Doufají totiž, že dříve nebo později začnou ceny na burze klesat. Obě varianty mají svá pro i proti.


Další časté kritérium je důvěryhodnost a stabilita nového dodavatele. S tím vám pomůže Index Enkidoo, který hodnotí téměř všechny dodavatele na trhu podle několika kritérií. Na hodnocení se můžete podívat zde.

 

Doufáme, že díky našemu článku již víte, co znamená dodavatel poslední instance a jak postupovat v případě, kdybyste se k němu dostali. V této situaci vám rád pomůže asistent Enkidoo, online a zdarma.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.