Jednoduché tipy, jak šetřit vodou v domácnosti, aby vás vyúčtování nepřekvapilo

Jednoduché tipy, jak šetřit vodou v domácnosti, aby vás vyúčtování nepřekvapilo

Téměř každá domácnost se snaží mít své výdaje za energie pod kontrolou, protože se jedná o nemalou částku. Pravděpodobně se snažíte najít nejvýhodnější tarif elektřiny a plynu, ale co voda? Právě účet za vodu tvoří významnou část rodinných výdajů. Víte, že jej můžete jednoduše ovlivnit? Máme pro vás tipy, jak bez velkých starostí ušetřit na vodě.

Ceny energií se neustále zvyšují. Když to už vypadá, že dál neporostou, většinou je pravdou opak. Nejvíce se v poslední době probírají ceny elektřiny a plynu, ale nesmí se zapomínat na vodu. I když se nezdražuje tak výrazně jako elektřina, její vyúčtování může pořádně zatočit s vaším rozpočtem. Pokud chcete vědět více o cenách a vyúčtování vody, přečtěte si náš článek zde.

 

 

TIP: Pokud chcete najít lepší řešení i pro spotřebu elektřiny a plynu, vyzkoušejte asistenta Enkidoo. Náš Index porovnává nejen nabídky dodavatelů, ale i jejich obchodní podmínky a důvěryhodnost.

 

 

Spotřeba vody a dopad na životní prostředí

Spotřeba vody neovlivňuje jen vaše finance, ale i životní prostředí. Povrch planety pokrývá 70 % vody, jen 2,5 % této vody je voda sladká, lidem dostupných je jen 0,003 % z ní. Právě tato voda je potřebná téměř pro všechno. Nejen pro jídlo a pití, ale i pro průmysl. Bohužel všechna chemie z výroby a odpadu způsobuje, že pitné vody na Zemi ubývá. Pokud chcete ulehčit rodinnému rozpočtu a zároveň i životnímu prostředí, začněte šetřit vodou.

 

 

Začněte s šetřením v místě největší spotřeby vody, v koupelně

Při splachování WC může protéct až 10 l. Velké množství pravděpodobně spotřebujete i u sprchování, kdy starší sprchové kouty mohou spotřebovat až 20 l za minutu. Při holení nebo čištění zubů jí také může protéct víc než dost, zvláště pokud ji necháváte po celou dobu procesu puštěnou. Jestli si rádi dopřejete vanu, na jednu koupel můžete spotřebovat až 150 l. Jedno praní ve staré, neúsporné pračce zase připíše ke spotřebě až 90 l.

 

Omezte spotřebu vody v umyvadlech

Nenechávejte vodu téct po celou dobu mytí rukou nebo třeba holení. Redukovat množství spotřebované vody můžete také jednoduchým nasazením perlátoru na vodovodní kohoutek. Ten uspoří až 50 % vody. 


Sprchování a koupání bez starosti o spotřebu

Při mytí platí stejné pravidlo. Při mydlení nebo holení vypínejte vodu a pouštějte ji až při oplachování. Tak jako u kohoutků s perlátorem, i u sprchování existuje způsob, jak ušetřit na velikosti proudu vody. Jednoduše vyměňte hlavici na sprchování. Úsporná sprchová hlavice vám může ušetřit až 50 % vody a vy navíc téměř nepocítíte rozdíl. Jejich typů existuje hned několik a záleží jen na vás, jaký zvolíte a kolik do něj chcete investovat. Mezi základní druhy úsporných hlavic patří například vzduchové a pulzující. 

Dalším způsobem, jak ušetřit při sprchování, je nainstalování takzvaného šetřiče, který připevníte přímo na baterii, až teprve na něj připevníte sprchovací hadici s hlavicí. Šetřič je jednou z levnějších variant úspory vody a rozdíl při sprchování téměř nepoznáte.
 

 

TIP: Pokud chcete ulehčit i životnímu prostředí, vyberte si mycí kosmetiku a prostředky, které neobsahují fosfáty, mikroplasty, syntetické tenzidy a další syntetické látky.

 

 

Úsporné splachování

Při splachování na WC můžete využít úsporný mechanismus. Takzvaný WC stop je zařízení, které vám umožní dávkovat přesné množství vody. Ušetříte s ním až 30 % vody a instalace není nijak složitá. WC stop umístíte přímo do nádržky toalety, může navíc zabránit i v protékání toalety.

 

 

Praní šetrné k peněžence i k životnímu prostředí

Základem je pouštět pračku, až když ji máte dostatečně naplněnou. Samozřejmě nejvíce ušetříte, když nahradíte starou pračku úsporným modelem. Moderní pračky také nabízejí různé prací programy, které vám pomohou ušetřit energie a vodu, jen musíte vybrat podle návodu ten nejvhodnější na konkrétní prádlo. Při pořizování nové pračky nehleďte pouze na spotřebu energie, ale i vody.

 

 

Šetření vody v kuchyni

Mytí nádobí pod tekoucí vodou vás může vyjít až na 70 l denně, proto ji také zastavujte, nebo rovnou napusťte dřez. Nejvíce vám dlouhodobě ušetří úsporná myčka nádobí. Při jejím výběru se řiďte energetickými štítky, článek zde vám pomůže se v nich vyznat. 
Pokud často a rádi vaříte, zkuste některé pokrmy připravovat na páře, místo ve vodě. Ušetříte vodu a navíc je takhle připravované jídlo výživnější. Při přípravě čaje nebo kávy si napusťte do konvice jen takové množství vody, které potřebujete. 
 

 

TIP: Při omývání potravin si můžete do dřezu umístit misku, která vodu během umývání zachytí, a vy ji poté můžete využít třeba na zalití květin v domácnosti.

 

 

Dešťová voda nejen pro vaši zahrádku

Pokud bydlíte v rodinném domě nebo máte chatu, využívejte dešťovou vodu. Zachytávat ji můžete do různých nádrží, nebo třeba do sudu. Touto vodou poté zalijete zahradu, napustíte bazén, nebo s ní můžete třeba splachovat WC. Dešťovou vodu lze používat i v domácnosti ke sprchování nebo vaření, je ale nutné ji důkladně přefiltrovat.
 

 

TIP: Zahradu zalévejte brzo ráno nebo večer. A to z důvodu, že je v této době chladněji a vláha se v půdě udrží déle.

 

 

Při zalévání spíše zvolte konev než hadici. Konev vám ušetří vodu, ale má i své nevýhody. Zalévání s ní trvá déle a musíte chodit vodu doplňovat. Abyste zajistili pomalejší odpařování vody z vašeho záhonku, nasypte kolem rostlin kůru nebo piliny. Vyplatí se také investovat do samozavlažovacích truhlíků.

 


Kontrolujte vodoměry a kohoutky

Mnohdy se stává, že za nadměrnou spotřebu vody vůbec nemůžete. Třeba když vám začne kapat kohoutek z důvodu opotřebovaného těsnění, nebo protékat záchod s nekvalitním splachovadlem. Možná si toho všimnete až po čase a proteče vám mnoho vody i peněz. Pravidelně proto kontrolujte vodoměr, jestli se podezřele rychle nezvýšila vaše spotřeba. Pokud ano, začněte pátrat!

 

 

Věříme, že s našimi tipy na úsporu vody si na vás žádné vyúčtování nepřijde. Navíc alespoň kapku pomůžete planetě. Pokud chcete další tipy na úspory v energiích, koukněte se na další témata tady.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.