Vše, co byste měli vědět o vodném a stočném pro vaše bydlení. Kdy chodí vyúčtování a co dělat s přeplatkem nebo nedoplatkem za vodu

Vše, co byste měli vědět o vodném a stočném pro vaše bydlení. Kdy chodí vyúčtování a co dělat s přeplatkem nebo nedoplatkem za vodu

Stěhujete se do svého prvního podnájmu nebo do vlastního domu? Nevíte, jaký rozdíl je mezi vodným a stočným? Tápete ve vyúčtování záloh za vodu? Rádi vám rozepíšeme všechny podstatné informace o čerpání vody, které při bydlení můžete potřebovat. Poradíme vám, jak číst ve vodoměrech nebo vyúčtování, jsme tu pro vás.

Každá domácnost využívá vodu, a to ať na vaření nebo třeba sprchování. V dnešní době si asi těžko dokážete představit bydlet bez vody, ale víte, za co přesně platíte? Dodavatelem vody je většinou konkrétní vodárna nebo třeba obec. Odběratelem je vlastník nemovitosti, který má smlouvu o dodávce vody a na odvod odpadních vod. Pozor, ne vždy se jedná jen o jednu smlouvu, ve které je zahrnuto obojí. Někde má odběratel zvlášť smlouvu s konkrétní vodárnou na dodávku vody a zvlášť smlouvu například s obcí na odvod odpadních vod.

 

Jaký je rozdíl mezi vodným a stočným


Voda, za kterou v domácnosti platíte, se rozděluje na dvě složky. První je stav, kdy vám dodavatel poskytuje pitnou vodu neboli vodné a druhý je odvod odpadní vody, tedy stočné. U vodného platíte za jeho dodání a službu spojenou s jeho výrobou. U stočného platíte za odvod odpadní vody a její následné čištění.


Jaká je cena vodného a stočného 


Spotřeba vody, tedy vodného a stočného se počítá v m³, což odpovídá 1 000 litrů. Ceny těchto složek se budou udávat jako XXX Kč/m³. Obě dvě veličiny mají rozdílné, i když podobné ceny. My vám přibližné ceny také uvedeme zvlášť, protože i na vyúčtování je můžete vidět rozepsány jednotlivě. Cena vodného se pohybuje okolo 50 – 60 Kč za m³ a cena stočného okolo 40 – 56 Kč za m³. Samozřejmě konkrétní částku ovlivňuje to, kde se nacházíte (okres, obec atd.). Ceny jsou navíc zatíženy nižší sazbou DPH, tedy 10 %. 


Jak zjistíte svou spotřebu vody v domácnosti


Aby vám mohlo přijít vyúčtování, dodavatel potřebuje vědět, kolik jste konkrétně spotřebovali vody, a to jak studené, tak i teplé (nemáte-li doma vlastní bojler). K tomu máte ve své domácnosti nainstalovány vodoměry - červený na teplou vodu a druhý modrý na studenou. Zpravidla by měl být větší odběr studené. Ve většině případů v domácnosti používáte studenou vodu a tu následně ohříváte, tak je to třeba u některých spotřebičů, například pračka si napustí vodu studenou a sama ji ohřeje.

 

Na vodoměrech najdete displej s okénky, který ukazuje vaši spotřebu vody pomocí kombinace osmi číslic. Pokud se stěhujete do úplně nové nemovitosti, budou mít vaše vodoměry 8 nul a postupně se budou objevovat další čísla podle toho, jak spotřebováváte vodu. S každým dalším měsícem, tak musíte svou spotřebu odečítat, abyste spotřebu z minulého měsíce neměli i v tom aktuálním, která vás zajímá. V bytových družstvech nebo pronajatých bytech vám odečet udělá odborník, ale i tak si vždy před podepsáním hodnot všechny zkontrolujte.

 

Co se týká objemu stočného, platí jednoduché pravidlo. Kolik do domácnosti natočíte, tolik musí jít i ven. To znamená, že objem stočného se rovná objemu vodného.

 

TIP: Pokud bydlíte v bytě, vlastník bytového domu, SVJ nebo družstvo má povinnost ověřovat vodoměry v určitých intervalech. Zároveň ze zákona o metrologii je nutné vyměnit vodoměry každých 5 let.


Kdy chodí vyúčtování a jak se v něm vyznat


Máte-li smlouvu přímo s distributorem vody (vodárnou), přijde vám roční vyúčtování přímo od něj, jakmile provede ve vašem bydlišti tzv. odečet vody. Termíny odečtů jsou pro každou lokalitu různé. Je dobré si termín odečtu u vodárny zjistit, abyste si mohli stav vodoměru sami zapsat pro následnou kontrolu ve vyúčtování. 


U bytových domů to funguje tak, že SVJ nebo družstvo musí předložit poskytovateli služby (vodárně) odečtené hodnoty do konce dubna. Poté přijde celkové vyúčtování, které SVJ nebo družstvo rozdělí mezi bytové jednotky podle zákona o službách a vyhlášky ministerstva pro místní rozvoj.


U vyúčtování, které máte k dispozici ať už přímo od vodárny, nebo SVJ, můžete najít své hodnoty spotřeby, stanovené zálohy, které jste platili a budete nadále platit. Dále na vyúčtování vidíte údaje o své osobě (adresa, jméno, odběrné místo a příp. číslo zákazníka). Pokud se jedná o vyúčtování přímo od vodárny, najdete na vyúčtování i pokyny k placení záloh. V obou případech jak u vyúčtování od SVJ, nebo přímo od dodavatele, budete mít informace o případném nedoplatku či přeplatku za vodu. 


Co s přeplatkem nebo nedoplatkem za vodu


V případě, kdy na vyúčtování najdete informace o případném nedoplatku, musíte jej dle pokynů uhradit do určitého data. Nedoplatek může být zapříčiněn příliš nízkými zálohami nebo třeba změnou v počtu osob v domácnosti, a tudíž zvýšením spotřeby vody.


Přeplatek je pro vás tou pozitivnější zprávou. Znamená, že vaše spotřeba byla nižší než předpoklad, ze kterého byly vypočítané zálohy. Možné je i to, že máte příliš vysoké zálohy nebo se snížil počet osob v domácnosti, a tím se vám snížila spotřeba a vznikl přeplatek. U přeplatku budete mít nejspíše uvedeno, že o něj musíte do určitého termínu zažádat. Na vyúčtování budete mít nejspíš i zmínku, do kdy vám bude přeplatek vyplacen. U některých menších přeplatků se vám započítá automaticky do záloh na příští období a to znamená, že o tuto částku budete platit méně.

 

Věříme, že jsme vám objasnili základní informace o spotřebě vody i ve vaší domácnosti. Zároveň víte, jak probíhá odečet, kdy jej očekávat a na co si dát pozor. Pokud máte svou spotřebu příliš vysokou a každé vyúčtování je pro vás horor, ale vodoměr máte v pořádku, nenechte si ujít naše Enkidoo praktické rady, jak na úsporu vody i ve vaší domácnosti.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.