Jak na výběr dodavatele elektřiny: důležitá kritéria, která by vám neměla uniknout

Jak na výběr dodavatele elektřiny: důležitá kritéria, která by vám neměla uniknout

Řešíte přepis elektřiny? Co vás může potkat? Vysoké nebo příliš nízké zálohy, nedůvěryhodné a levné nabídky. Jak se tomu vyvarovat? Při přepisu elektřiny se můžete setkat s tím, že stávající dodavatel elektřiny má velké zálohy nebo třeba nedůvěryhodnou nabídku. Po nastěhování do nového bytu nebo domu nemusíte automaticky pokračovat ve smlouvě s dosavadním dodavatelem elektřiny. Poradíme vám, co brát u výběru dodavatele elektřiny v potaz, jak odhadnout svoji spotřebu a jak vypočítat své zálohy na elektřinu.

Pro domácnost si nevybíráte distributora nýbrž dodavatele elektřiny

Ve chvíli, kdy řešíte dodávky elektřiny pro svou domácnost, tak si sami můžete vybrat dodavatele elektřiny, kterých je na trhu skutečně mnoho. Co se týká distributora elektrické energie, tak ten je pevně stanoven podle kraje v ČR. Například: pokud se stěhujete do Prahy, tak váš distributor bude jiný než třeba v Plzni, kde jste bydleli předtím.

 


Spočítejte si svou přibližnou spotřebu elektřiny

Jestli se stěhujete do nového bytu či domu, nebo vám nevyhovuje stávající dodavatel elektřiny, tak odrazovým můstkem pro výběr nového dodavatele bude představa o vaší spotřebě energie v domácnosti. Samozřejmě se můžete inspirovat předcházejícími fakturami, ale pokud je nemáte k dispozici, tak si můžete udělat obrázek podle několika ukazatelů. 


V první řadě si odpovězte na tyto otázky:

  • Kolik vás v domácnosti bydlí?
  • Jaká je rozloha bytu či domu?
  • Používáte elektřinu k vaření?
  • Máte vytápění a ohřev vody na elektřinu?
     

K výpočtu spotřeby energie vám pomohou tyto odhady na osobu ročně:

  • osvětlení a spotřebiče (cca 1 100 kWh)
  • vaření (cca 200 kWh)
  • ohřev vody (cca 1 000 kWh)
  • vytápění (cca 110 kWh na m2)

K podrobnějšímu výpočtu můžete využít energetické štítky, které jsou na elektrických spotřebičích udávány ve wattech (W). Číslo, které je na spotřebiči uvedené, je spotřeba elektřiny v provozu.
 
 

Tip: Spotřebiče můžete vybírat i podle toho, do jaké energetické třídy patří. Tyto třídy jsou seřazeny od nejméně energeticky náročné až po nejvíce. Pro rozlišení se používají písmenka (A – G).

 


Abyste si mohli udělat menší představu, znázorníme vám odhad spotřeby elektřiny určitých domácích spotřebičů, které můžete mít doma, a nespadají do nejnižší energetické náročnosti:

  • pračka 200 – 600 W
  • myčka nádobí 2 000 W a více
  • TV Plazma 400 W za zhruba 2 h používání
  • lednice s mrazákem 800 W po cca 25 h provozu
  • notebook 50 W okolo 10 – 20 h používání

 

 

Kolik stojí 1 kWh?

Abyste se lépe vyznali v zálohách za elektřinu, tak si sami můžete spočítat jejich odhad. Díky vlastní kalkulaci se můžete vyhnout třeba situaci, kdy budete platit příliš málo, a pak vás překvapí velké nedoplatky. 
Přibližná cena 1 kWh, se kterou můžete počítat, se pohybuje okolo 9 - 15 Kč*.

 


Jaké faktory vám pomohou vybrat dodavatele elektřiny

Při posuzování dodavatelů elektřiny doporučujeme neposuzovat pouze cenu, ale prozkoumávat podmínky a služby dodavatele energie do hloubky. Díky průzkumu kvality služeb, recenzí zákazníků, skrytých poplatků, podmínek ve smlouvě a dalších skutečností u dodavatele můžete zjistit, že zdánlivě levný dodavatel elektřiny nebude ve skutečnosti vůbec levný. 
Při hledání nového poskytovatele elektřiny se určitě zaměřte na tyto konkrétní skutečnosti:


Důvěryhodnost a stabilita

Najděte si, jak si dodavatel elektřiny stojí, zda je na trhu dlouho, je členem nějaké velké skupiny, a další informace, které vám řeknou, jestli stojí za to dodavateli důvěřovat.


Obchodní podmínky

Prozkoumejte všechny podrobnosti nastavených podmínek, které dodavatel má. Berte samozřejmě v potaz cenu služby, poplatky za další služby, poplatky za připojení, sankce za předčasné ukončení smlouvy, vystavení upomínky a další informace. Zhodnoťte i skutečnost, jak jednoduché bylo tyto informace zjistit.


Poskytované služby a jejich úroveň

Vyzkoušejte si komunikaci s dodavatelem elektřiny, zjistěte, jestli má zákaznický účet, telefonickou i on-line podporu zákazníka a jestli je zpoplatněná, zda garantuje cenu, má pro vás servis v rámci smlouvy zdarma, zda nabízí řešení úspory energie pro vaši domácnost atd.

 

Uzavření nové smlouvy s dodavatelem elektřiny

Tento krok je velice zásadní, proto mějte vždy vše pod kontrolou a před uzavřením nové smlouvy si vše ještě jednou u dodavatele ověřte. Jak již bylo řečeno na začátku, nového dodavatele můžete řešit při stěhování, kdy nesouhlasíte se stávajícím dodavatelem. V této situaci budete realizovat přepis elektřiny se změnou dodavatele energie.

 

 

 

TIP: Změna dodavatele je tehdy, kdy se nestěhujete a ani nemáte novou nemovitost ve vlastnictví a jen chcete ve stávající nemovitosti změnit stávajícího dodavatele za lepšího. Přepis energie se řeší v případě, kdy se stěhujete do bytu či domu za někoho jiného nebo třeba nastane ve vaší rodině úmrtí a musíte převést energie ze zesnulého na sebe. Vše o přepisech energií najdete v našem článku zde.

 

 


Přepis elektřiny s novým dodavatelem energie

V první řadě je potřeba ukončit smlouvu s dosavadním dodavatelem. V určitých případech to nemusí být zcela jednoduché, proto si důkladně přečtěte podmínky, za kterých je smlouvu možné ukončit a zda budete muset platit nějaké sankce za předčasné ukončení. Avšak u přepisu řešíte zánik vztahu k nemovitosti, tak tam by neměly žádné pokuty hrozit. Pokud se nechcete s ničím okolo výpovědi a nové smlouvy zabývat, tak si můžete vyplnit on-line plnou moc na Enkidoo a my za vás vše zařídíme. Samotný postup u přepisu bez změny dodavatele je velice jednoduchý a stačí doložit pár informací a vyplněné formuláře. V případě, kdy chcete dodavatele vyměnit, je proces téměř totožný a budete potřebovat:
 

  • doklad o doložení vztahu k nemovitosti (nájemní nebo kupní smlouvu, úmrtní list atd.)
  • údaje o spotřebě (číslo elektroměru, stav odběru a číslo distribučního místa)
  • žádost o vypovězení staré smlouvy
  • uzavřenou novou smlouvu
  • žádost o připojení (pro nového dodavatele)
  • plnou moc (tu si můžete vyřešit on-line na Enkidoo)

 


Vyznejte se ve vyúčtování za elektřinu

Každý rok na vás ve schránce čeká mnohdy několikastránkové vyúčtování za elektřinu, které je plné zkratek, čísel, informací, za co platíte a kolik. Někdy je dost složité se ve všech náležitostech vyznat, a proto vám dáme malý tahák, kde co najdete.


Hlavička ve vyúčtování energie:

Zde najdete ve většině případů logo dodavatele, kontaktní údaje a vaše zákaznické číslo, které je důležité pro případnou komunikaci s dodavatelem.


Hlavní obsah ve vyúčtování:

V samotném obsahu faktury uvidíte, kolik platíte na zálohách měsíčně a kolik jste zaplatili celkem za minulé období. Na vyúčtování můžete najít i předepsané zálohy na další období s konkrétním datem, do kdy je máte zaplatit. U některých měsíců může být uvedeno, že bude uhrazeno přeplatkem z fakturace, to znamená, že se vám přeplatek nebude vyplácet na účet, ale že z něj budou čerpány zálohy v daném měsíci. U těchto částek za elektřinu mnohdy najdete i číslo elektroměru a stavy spotřebované elektřiny, které bývají označeny písmenem, které určuje, jak byl odečet proveden. 
V další části najdete bankovní spojení a variabilní symbol, který budete potřebovat při platbách za elektřinu.

Dále také ve vyúčtování můžete najít svou distribuční sazbu a velikost jističe.


Patička ve vyúčtování:

Na konci vyúčtování najdete daňový přehled, kde zjistíte výši regulované služby (tuto část určuje Energetický regulační úřad), slevy a zúčtované zálohy. V poslední řadě zde najdete informace o reklamacích a další zprávy pro vás.

 

 


*Rozsah ceny je aktuální k lednu 2023. 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.