Přepis elektřiny nemusí být horor! Víme, jak jej zvládnete levou zadní

Přepis elektřiny nemusí být horor! Víme, jak jej zvládnete levou zadní

Stěhování do nového bytu nebo domu znamená spoustu povinností. Jedna z hlavních, které se nevyhnete, je přepis elektřiny. Jestli nenávidíte formuláře, tak u přepisu odběrného místa elektřiny papírování neuniknete. Ale vše se dá řešit, a pokud budete připraveni, bude to „procházka růžovým sadem“. Poradíme vám, jak přepis elektřiny zvládnout. Dokonce vám vysvětlíme, jak se díky on-line plné moci od Enkidoo můžete zařizování vyhnout.

Proč musíte řešit přepis elektřiny?

Ve chvíli, kdy se stěhujete, pravděpodobně nechcete solidárně platit elektřinu novému majiteli domu a zároveň sobě v novém bydlení. Znamená to, že musíte uvolnit nebo převzít odběrné místo elektřiny. Plyne z toho tedy to, že je nutné svůj odběr elektřiny z odběrného místa původního bydlení odhlásit, aby se nový odběratel mohl přihlásit. To platí i naopak, kdy původní majitel nemovitosti musí uvolnit odběrové místo energie pro vás. 
Během života můžete řešit i další okolnosti, které povedou k přepisu energie, např. úmrtí blízké osoby, úleva rodičům v důchodu nebo dědictví.


Kdy se přepisu elektřiny vyhnete a kdy ne

Ať už řešíte nový pronájem nebo koupi vlastního domu či bytu, přepisu elektřiny nejspíš neuniknete. Přepisu elektřiny se ale vyhnete v případě, kdy si majitel pronajímaného bytu nebo domu nepřeje, aby byla energie napsaná přímo na vás. V takovém případě budete pravidelně platit majiteli zálohy za elektřinu a veškeré nedoplatky a přeplatky budete řešit přes něj. Pokud chcete jako nájemník mít přeplatky, nedoplatky a zálohy pod kontrolou a být méně závislý na pronajímateli, tak si po vzájemné domluvě můžete přepsat elektřinu na sebe.  

 

V situaci, kdy se stanete přímým majitelem domu nebo bytu a chcete si doma posvítit a uvařit guláš pro rodinu, pak z pravidla vždy přepis elektřiny musíte řešit.  Jestli se bude jednat o novostavbu a původní odběratel může být například developer, tak i v takovém případě se přepis energie řeší totožně. Důvodů k přepisu elektřiny neboli odběrného místa elektrické energie může být hned několik.

 

Jaké jsou nejčastější situace, kdy se s přepisem energie můžete setkat 


• stěhování z pronájmu, kde máte elektřinu napsanou na sebe
• prodej domu nebo bytu
• pronájem bytu nebo domu, kdy nájemce chce mít odběr napsán na sebe
• stěhujete se do nového pronájmu a chcete mít náklady pod kontrolou
• kupujete dům nebo byt
• úmrtí v rodině
• dědictví

 

Bez čeho se neobejdete při vyplnění formulářů k přepisu energie

Určitě se neobejdete bez správného načasování, kdy začít přepis elektřiny řešit. Spolupráce s dodavatelem elektřiny, původním majitelem nemovitosti, nájemníkem nebo pronajímatelem se může mnohdy protáhnout a celý proces přepisu energie se prodlouží. Vždy udržujte pravidelnou komunikaci a řešte vše s velkým předstihem. Všechny kroky, které budete u přepisu elektřiny řešit, se sebou souvisí., Když se vyskytne komplikace u jedné části, pak se pravděpodobně neposunete dál. 
 

Tip: Předtím, než začnete řešit přihlášení k odběru, se ujistěte, že jste s aktuální nabídkou od dodavatele spokojeni. Rozhodně nemusíte slepě navazovat na původní smlouvu. Vybrat dodavatele vám může přímo náš asistent Enkidoo, který pomocí Indexu vše porovná za vás.


Než se vrhnete na konkrétní vyplňování a řešení formulářů k přepisu elektřiny, připravte si hned několik důležitých údajů, bez kterých přepis smlouvy neuskutečníte:

• jméno dodavatele
• PSČ nového bydliště
• číslo elektroměru a stav odběru
• číslo odběrného místa (EAN)
• doklad, který doloží důvod k přepisu
• kontaktní údaje 
• plnou moc


Budete chtít pokračovat se stávajícím dodavatelem elektřiny?

Pokud se rozhodnete zůstat u stejného dodavatele jako váš předchůdce, pak budete řešit pouze přepis smlouvy na elektřinu. Vyřízení může proběhnout najednou a dokonce u toho díky sepsání plné moci nemusíte být oba. Nejjednodušší cestou je vyřízení tzv. předávacího/přepisového protokolu, který vyřeší výpověď i přihlášení k odběrnému místu najednou.
V druhém případě se může stát, že nebudete stávajícího dodavatele energie chtít a rozhodnete se, že při přepisu odběrného místa chcete změnit dodavatele elektřiny. Zde dochází ke změně dodavatele s přepisem. U této formy přepisu energie budete potřebovat kromě přepisového formuláře nebo dokladu o vztahu k nemovitosti, také sepsanou smlouvu s novým dodavatelem energie.


Kde zjistím číslo a stav elektroměru nebo EAN?

Získat tyto informace je lehčí, než se zdá, protože všechny můžete zjistit buď na faktuře za elektřinu, nebo přímo na elektroměru. Důležité je mít aktuální informace ke dni přepisu.

• evidenční číslo elektroměru
• stav odběru (odebraná elektrická energie)
• EAN slouží k identifikaci odběrného místa (18místné číslo)


Připravte si doklady k vaší identifikaci při přepisu elektřiny

Jestli řešíte stěhování nebo jiné důvody změny dodavatele s přepisem, ve valné většině bude dodavatel elektřiny vyžadovat doložení, proč přepis energie chcete uskutečnit. Tím, že dokument předložíte, se můžete vyhnout i případným sankcím za předčasné ukončení, které má dodavatel elektřiny ve smlouvě stanovené.

• nájemní smlouva
• kupní smlouva
• úmrtní list
• doklad o dědictví
• plná moc od původního vlastníka nebo vaše

Nezapomeňte na osobní údaje, které budou potřeba (jméno, příjmení, trvalé bydliště, bankovní účet nebo číslo SIPO).


Co je potřeba vyplnit a mít připraveno k samotnému přepisu elektrické energie?

Přepis elektrické energie se bohužel nedá vyřešit pouze ústně, ale je potřeba vyplnit potřebné dokumentace. Veškeré potřebné formuláře a další písemnosti najdete ve většině případů přímo na stránkách konkrétního dodavatele elektřiny. Uvědomte si, že každá situace, při které přepis elektřiny řešíte, může probíhat trochu odlišně a je potřeba mít připravené různé dokumenty.


Jak probíhá přepis elektřiny bez změny dodavatele energie

V tomto případě se jedná pouze o přepis elektrické energie na nového nájemce nebo majitele, a to s původním dodavatelem elektřiny. Konkrétně, pokud se do vašeho bytu přistěhuje nový nájemník, který chce mít náklady na elektřinu napsané na svou osobu, je potřeba vyplnit žádost o převod smlouvy neboli předávací protokol. V dnešní době je možné vyplnění i on-line, ale samozřejmě můžete využít poštu i osobní návštěvu pobočky. Existuje i možnost, kdy nemusíte vůbec nic řešit a vyplňovat několik formulářů. 

Stačí, když vyplníte u Enkidoo on-line plnou moc a vše zařídíme za vás.
Dodavatelé elektrické energie mohou mít na posouzení žádosti až 30 dní. Během této doby vám přijde potvrzení o ukončení smlouvy a novému odběrateli návrh smlouvy o novém připojení. Každý poskytovatel elektrické energie má jinak stanovenou dobu pro odsouhlasení a samotný převod, proto vše řešte s časovou rezervou.


Jak řešit přepis elektřiny s uzavřením smlouvy s novým dodavatelem elektřiny

Postup je velice podobný tomu, když řešíte pouze převod. I tady můžete vše vyřešit, aniž byste vytáhli paty z domu. Třeba za pomoci vyplněné on-line plné moci u Enkidoo, kdy vše vyřešíme za vás. 
Jelikož se jedná o to, že nechcete zachovat původního dodavatele elektrické energie u odběrného místa, tak s ním bude potřeba vypovědět smlouvu. V žádosti o ukončení smlouvy na dodávku elektřiny vyplníte zákaznické číslo, které je uvedeno na původní smlouvě, osobní údaje, stav a číslo elektroměru a případně další informace, které se mohou lišit u různých dodavatelů energie.

 

Nezapomeňte uvést, od jakého data chcete přerušit dodávku elektřiny. Po odeslání a přezkoumání ze strany poskytovatele elektřiny vás musí navštívit technik, který provede odečet elektroměru a případně jej odinstaluje (většinou je toto prováděno zdarma).  Současně byste měli uzavřít smlouvu s novým dodavatelem energie, kterému zároveň poskytnete i vyplněnou žádost o připojení od konkrétního data. Pokud se vám nebude chtít vše zařizovat, tak můžete využít plnou moc, kterou poskytnete dodavateli, a on vše vyřeší za vás.

 

Tip: Před výpovědí staré smlouvy si přečtěte obchodní podmínky dodavatele, protože může mít definované sankce při předčasném ukončení smlouvy.


Kdy víte, že už jste ve finále?

Že už máte vše z vaší strany zajištěné, se dozvíte tak, že všem účastníkům přepisu elektřiny dorazí konkrétní potvrzovací dokumenty. Jednat se může o ukončovací fakturu, kde je provedeno konečné vyúčtování služeb za odběrné místo, nebo potvrzenou smlouvu s rozpisem záloh za elektřinu. Věříme, že pro vás nyní bude přepis elektřiny mnohem snadnější a vším projdete bez komplikací.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.