Jak brzdí elektromobil aneb co je rekuperace

Jak brzdí elektromobil aneb co je rekuperace

V dnešní době se hodně mluví o obnovitelných zdrojích energie a uhlíkové neutralitě. S tím je spojena i větší popularita elektromobility. Pokud jste se třeba odstěhovali do místa, kde je potřeba mít vlastní vůz a zároveň chcete myslet na životní prostředí, elektromobil je skvělým řešením. Jestli nad ním uvažujete a už jste slyšeli slovo rekuperace, ale nevíte, co znamená, vše vám objasníme.

Hlavním problémem, který vás od pořízení elektromobilu může odradit, je nízké pokrytí Česka dobíjecími stanicemi. Mimo velká města je jich zkrátka stále málo. Dalším je samozřejmě vysoká pořizovací cena nového auta. Elektromobily však najdete i v autobazarech. Proto jsme pro vás připravili článek, kde se dozvíte, na co si dát při výběru ojetého elektromobilu pozor. Najdete ho zde.
 

Jak jsme zmínili výše, nejčastějším výrazem, který můžete slyšet v souvislosti s elektromobilem je rekuperace. Je to způsob, jakým vozidlo „brzdí“ nebo zpomaluje a zároveň získává energii. V procesu rekuperace se část brzdné energie ukládá a využívá pro pohon auta. Tato technologie neumožňuje jen vyšší dojezd, ale vaši cestu udělá i pohodlnější a bezpečnější.

 


Proč vlastně rekuperace?

Elektromobilita je na vzestupu a i když v ČR zatím nemáme dotace na pořízení auta na elektřinu, na silnicích jich vídáme stále více. Registrováno je u nás přes 4000 vozů, přitom v roce 2019 jich bylo pouze 756. 


Jisté benefity stát nabízí, a to parkování a využívání dálnic bez poplatku. Pro velkou část majitelů elektromobilů však byla důvodem k pořízení ekologie. Pokud jsou napájeny pouze elektřinou z obnovitelných zdrojů, jsou prakticky CO2 neutrální.


Úspornosti elektromobilů pomáhá také nabíjení baterie při zpomalování. Tu následně vrátí elektromobil zpět do hnacího ústrojí, kde se využívá k pohonu auta. Tomuto způsobu zpětně využívané energie se říká rekuperace. Jak přesně funguje a jaké má výhody vám sdělíme níže v článku.

 

 

Jak rekuperace funguje

Velmi podobný efekt můžete znát z aut na spalovací motor. Když dáte nohu z plynu, auto pomalu zpomaluje, aniž byste se dotkli brzdového pedálu. Přesně to se stane i u elektromobilu. V tento okamžik začne elektromobil rekuperovat a do elektromotoru auta se přesměrovává kinetická energie z hnacích kol. Motor se přepne do režimu generátoru a přemění část kinetické (rekuperované) energie na elektřinu, která se ukládá do baterie elektromobilu. Tuto energii můžete poté čerpat při zrychlování.
 

U rekuperace platí, že čím více elektromobil zpomaluje, tím více energie vytvoří a přemění. Systém rekuperace nevyužívají jen elektromobily, ale i mnoho typů hybridních vozidel.

 

 

Výhody rekuperace

V první řadě šetří energii získanou z dobíječek a umožňuje tak delší dojezd. Ukládá energii, která by jinak nebyla využita. Rekuperace však také šetří brzdy. Ve chvíli, kdy sundáte nohu z plynu, rekuperace zpomalí automobil a částečně tak nahradí nutnost sešlápnout brzdový pedál a použít brzdy. Toto vám zpříjemní a usnadní samotné řízení, protože v předvídatelných situacích lze vůz ovládat pouze volantem a plynovým pedálem. 
 

Spousta typů elektromobilů nabízí regulaci rekuperace pomocí páček na volantu a v několika stupních. Čím je stupeň rekuperačního brzdění vyšší a tím i související míra zpomalení, tím více energie elektromobil přemění.

 

 

Brzdění elektromobilu v nebezpečných situacích

Když se vám na cestě náhle objeví překážka, při sešlápnutí brzdy bude elektromobil reagovat stejně pohotově, jako auta na spalovací motor. Technologie rekuperace se používá pouze jako doplněk ke konvenčním brzdám.

 

 

Rekuperace není žádná novinka

Tento systém, jehož název je odvozen z latinského „recuperaito,“ v překladu „zpětné využití,“ se již řadu let využívá v železniční dopravě. Stejně tak u některých systémů trolejového vedení a u autobusů, které tuto energii využívají k vytápění vnitřních prostor.

 

 

Je mnoho důvodů, proč e-mobilita nabírá na popularitě. Kromě udržitelnějšího způsobu přepravy jsou elektroauta lákavá právě díky technickým inovacím, jako je rekuperace. Pokud vás zajímají i další udržitelné zdroje energie, nenechte si ujít naše články zde.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.