4 hlavní žrouti energií v domácnosti aneb jak začít šetřit životní prostředí i peníze

4 hlavní žrouti energií v domácnosti aneb jak začít šetřit životní prostředí i peníze

Snížením spotřeby energií ve vaší domácnosti prospějete jak životnímu prostředí, tak vašemu rozpočtu. Ať už plánujete nové bydlení, nebo byste rádi zlepšili to stávající, zastavte se a udělejte několik změn, které vám pomohou energie šetřit. V článku vám prozradíme, jak nejlépe snížit spotřebu.

Největším žroutem energií jsou pracoviště a domácnosti. S pracovištěm nejspíš mnoho nezmůžete, ale ve své domácnosti uspoříte na energiích snadno. Začít můžete už při výběru dodavatele a tarifu pro odebírání energie pro bydlení. Jednoduše a on-line vám s výběrem dodavatele pomůže asistent Enkidoo a rovnou za vás vše vyřeší. Pokud jste s dodavatelem spokojeni a nechcete ho měnit, možná vás zaujme energie šetrnější k životnímu prostředí, takzvaná zelená energie. Zeptejte se na ni vašeho dodavatele a nenechte si ujít náš článek zde.
 

Výběr dodavatele a tarifu máte zvládnutý, vrhneme se proto na šetření energií. Připravili jsme pro vás podrobnosti o čtyřech hlavních žroutech energií v domácnosti.
 

Stará lednice se může prodražit

 

Mrazák a lednice tvoří až 25 % spotřeby elektřiny v průměrné domácnosti. Je proto načase se na ně pořádně podívat. I když je vaše lednice starší, můžete její spotřebu snížit. Důležité je nastavení teploty. Podle odborníků je doporučená teplota v lednicích 7 stupňů a v mrazáku nebo v mrazicích boxech -18 stupňů. Pokud teplota klesne pod tuto úroveň, třeba jen o pouhé dva stupně, spotřeba elektřiny se může rázem navýšit až o 10 %.
Důležitou roli hraje také kvalita gumového těsnění dvířek. Pokud je staré a opotřebované, dvířka nemusí správně dovírat. Chlad pak proniká ven a teplo pokoje dovnitř, lednice proto spotřebuje více energie, aby udržela nastavenou teplotu. Kvalitu těsnění můžete zkontrolovat tak, že do lednice umístíte rozsvícenou baterku nebo jinou svítilnu a zavřete dvířka. Pokud vidíte, že světlo proniká mezerou ve dveřích, je na čase těsnění vyměnit.


V případě, že nakupujete novou lednici nebo mrazák, orientujte se podle energetických štítků. Snadno tak vyberete úsporný spotřebič, který vám sníží spotřebu. Pokud se ve štítcích nevyznáte, přečtěte si náš článek zde
 

Posviťte si úsporně

 

Již nějaký čas jsou na trhu dostupné nové energeticky úsporné žárovky, které šetří peníze za energii. I když jsou dražší než ty klasické, mají nesrovnatelně nižší spotřebu a svítí mnohem déle. Úsporná žárovka vydrží přibližně 10 000 hodin, zatímco obyčejná přestane svítit po asi 1 000 hodinách.
Nezapomínejte zhasínat. Výrazně ušetříte, když budete svítit jen v těch místnostech, kde jste. Zamyslete se také, kolik dekorativních světýlek opravdu potřebujete.
 

Špatná izolace vám udělá průvan v peněžence

 

Opravdu efektivní způsob úspory energie celého domu nebo bytu je správná izolace. Když budete mít správně zaizolovaný plášť budovy, omezíte únik drahého tepla ven. Neplatí to jen pro venkovní izolaci, ale je potřeba správně utěsnit a zaizolovat i prostory uvnitř. Nejen, že ušetříte náklady za elektřinu, ale díky nižší spotřebě snížíte emise spojené s její výrobou.
 

Abyste měli izolovanou domácnost, nemusíte hned investovat spoustu peněz a obalit celý dům do polystyrenu. Výraznou úsporu přinese už jen pouhé zateplení oken pomocí izolačních fólií, nebo izolování výklenků na radiátory. Opět není potřeba stavební úprava, stačí jen připevnit na stěnu za radiátor hliníkovou fólii nebo polystyrenovou desku. Pokud vás zajímají další tipy na téma úspory tepla, nenechte si ujít náš článek zde.
 

Změňte každodenní návyky a nepřestávejte se informovat

 

Věděli jste, že energetické štítky na pračkách se nevztahují na všechny prací programy, které pračka nabízí? Například třída A se může vztahovat pouze na 60° program pro bavlnu s plně nebo polovičně naplněným bubnem pračky a na 40° s polovičně naplněným bubnem. Ostatní programy nemusí být kontrolované a štítek s určitou účinností se na ně tedy nemusí vztahovat. Podobných případů je mnoho. Nepřestávejte být zvídaví a zjišťovat, jak ušetřit.

 

Věříme, že i vaši žrouti energií jak v nové, tak i staré domácnosti si na vás již nepřijdou. Pokud byste chtěli více informací o tom, jak uspořit energie, nechte se inspirovat v našem průvodci zde.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.