Co znamená zelená energie a mohu její výrobu podpořit?

Co znamená zelená energie a mohu její výrobu podpořit?

Rozhodli jste se změnit bydlení a zároveň vám záleží na životním prostředí? Až se budete stěhovat do nové domácnosti, jedna z otázek bude „Jaký tarif na odběr elektřiny je pro nás ten nejlepší?“ a samozřejmě od koho. Pokud jste se rozhodli svou domácnost vytvořit tak, aby nešetřila jen vaše peníze, ale i životní prostředí, je pro vás zelená energie ta pravá. Co to ale vlastně znamená? Jak ji můžete podpořit a jak to celé funguje u dodavatele elektřiny?

Elektrickou energii v České republice nyní stále nejvíce zastupuje ta, která pochází z uhelných elektráren. Tento způsob výroby má negativní dopad na změnu klimatu, proto stoupá poptávka po energii z obnovitelných zdrojů. Rozrůstají se metody získávání energie s co nejmenším dopadem na životní prostředí. Cílem je co největší zastoupení energie z obnovitelných zdrojů. A to nejen pro její pozitivní dopady, ale také proto, že tento způsob výroby není limitován dostupnými zdroji. Sluneční svit i vítr bude dostupný neustále.


Stát již nějakou dobu podporuje výstavbu elektráren na výrobu energie z obnovitelných zdrojů, jak pro firmy, tak i pro samotné domácnosti. Pokud o ní uvažujete, nenechte si ujít užitečné rady, jak na pořízení vlastní fotovoltaiky zde. Bohužel každý nemá možnost dát si malou sluneční elektrárnu třeba na střechu. Jsou však i jiné způsoby, jak přispět k budování tohoto způsobu získávání energie. U vybraných dodavatelů elektřiny si můžete zajistit speciální tarif, který podporuje zelenou energii.

 


Co je zelená energie a odkud se bere

Zelená energie je elektrickou energií vyrobenou výhradně z obnovitelných a CO2 neutrálních zdrojů. Mezi hlavní zdroje pro její výrobu patří zejména slunce, vítr, voda a případně biomasa (hmota organického původu). Aby bylo možné energii získávat, budují se solární neboli fotovoltaické elektrárny, větrné elektrárny, vodní elektrárny a elektrárny na zpracování biomasy. Tyto obnovitelné zdroje energie jsou k životnímu prostředí výrazně šetrnější než třeba fosilní elektrárny. 

Slunce, voda, vítr a biomasa představují dlouhodobě udržitelné zdroje, které mají pravděpodobnost vyčerpání velmi nízkou až nulovou. Pokud chcete o výrobě elektřiny vědět více, podívejte se na náše články zde, kde vám vše podrobněji popíšeme.

 


Jak funguje zelená elektřina od dodavatele pro vaši domácnost

Hned několik dodavatelů energie nabízí na českém trhu zelenou elektřinu. Zjednodušeně to funguje tak, že dodavatel elektřiny nakoupí energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů a tu vám poté nabízí, respektive prodává. Má to však háček. Existuje jen jedna elektrická síť, do které protéká elektřina vyrobená všemi způsoby, a tudíž nelze zajistit, aby vaše domácnost přijímala pouze elektřinu z obnovitelných zdrojů. To znamená, že vždy budete využívat směs různých zdrojů výroby. Avšak tím, že si tarif zařídíte, přispíváte k ochraně životního prostředí. 

Více o tom, proč mít pro svou domácnost zajištěnou zelenou energii, vám přiblížíme níže.

 

Cena zelené energie od dodavatele

Každý dodavatel, který nabízí zelenou energii, vám ji může účtovat rozdílně. V praxi se většinou jedná o malý cenový rozdíl oproti běžným nabídkám energie. Nejspíše se setkáte s mírnými příplatky na každou spotřebovanou MWh. 
Dokonce se můžete setkat s tím, že vám váš dodavatel dá vybrat, jaký způsob získávání energie preferujete. Jestli budete chtít zelenou energii ze slunce, větru, nebo jiných obnovitelných zdrojů. 
 

 

TIP: Při výběru dodavatele a jeho služby zelená energie si zkontrolujte certifikáty a záruky, že se opravdu jedná o energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

 

 

Důvody, proč využívat zelenou energii

I když v domácnosti nebudete ve skutečnosti dostávat pouze zelenou energii, protože to není reálně možné zajistit, tak tím, že si takovou službu zajistíte, podporujete domácí výrobce energie z obnovitelných zdrojů. To znamená, že pokud se zajímáte o životní prostředí a ekologii, zeleným tarifem je podpoříte. Ročně si připlatíte například dvě stovky navíc, pro výrobce zelené energie je ale vaše přízeň velkou podporou. V budoucnosti by to mohlo znamenat, že ve vaší domácnosti budete převážně používat právě zelenou energii vyrobenou z obnovitelných zdrojů.

 

 

Zelená energie v České republice

V porovnání s ostatními zeměmi EU je poměr zelené energie v České republice malý. A to přesto, že Česko jako člen EU má povinnost podílet se na plánu dosáhnout do roku 2050 uhlíkové neutrality. Analýza energetického vývoje však také odhalila pozitivní skutečnost. V EU se poprvé podařilo vyrobit více energie z obnovitelných zdrojů než z fosilních paliv. Konkrétní státy, které hranici výroby z obnovitelných zdrojů převýšily, byly v loňském roce Německo, Španělsko a Spojené království. Bohužel Česká republika i Slovensko se umístily na posledních místech ve výrobě energie z obnovitelných zdrojů. Podle klimaticko-energetického plánu, který schválila vláda ČR, by měl být podíl obnovitelných zdrojů energie 22 % do konce roku 2030. Přitom v roce 2019 se podařilo dosáhnout na 16,2 %. Z této hodnoty však byla velká část vytápění biomasou. Tedy na samotné výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů se podílelo jen 14 %.

 

Pokud tedy jste fanouškem výroby energie z obnovitelných zdrojů a záleží vám na životním prostředí, určitě stojí za zvážení zajistit si u dodavatele zelenou energii. Samozřejmě je možné, že máte velice energeticky náročnou domácnost a takový tarif by pro vás znamenal zásah do rodinného rozpočtu. Můžete si zkusit vybrat dodavatele přes naše kalkulačky a třeba si vyberte takový tarif, který bude šetrný alespoň k vašim financím. 

 

Životnímu prostředí můžete ulehčit i jinak. Máme pro vás připravené tipy, jak na úspory energií v domácnosti, stačí se podívat zde na naše články.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.