Jak zařídit, aby vám teplo neutíkalo pryč z domova? Poradíme vám se správnou izolací bydlení

Jak zařídit, aby vám teplo neutíkalo pryč z domova? Poradíme vám se správnou izolací bydlení

Přestěhovali jste se do nového a zjistili, že musíte neustále topit, aby vám bylo teplo? Už máte dost vysokých faktur za elektřinu nebo plyn, protože vám teplo uniká ven? Se správnou izolací domu nebo bytu nemá průvan žádnou šanci. Poradíme vám, jak bez většího úsilí a peněz izolovat okna, dveře a výklenky na radiátory.

Proč je pro vás izolace důležitá

Studený vánek, který může pronikat malými trhlinami nebo škvírami mezi okny a třeba dveřmi, doma určitě v zimě neoceníte. Jestliže vaše svíčky plápolají jako pochodně v bouři a chůze po vaší chodbě připomíná procházku větrným tunelem, pak je nejvyšší čas, abyste začali přemýšlet o tepelné izolaci.


Pokud si doma zařídíte správnou izolaci, nejen že můžete dosáhnout příjemné teploty ve vašem domově, ale také můžete ušetřit na nákladech za energie. Tím, že si teplo udržíte uvnitř domácnosti, si snížíte fakturu za elektřinu a plyn.
 
 

TIP: Pokud chcete ušetřit ještě víc, zkuste se spolehnout na našeho asistenta Enkidoo. Společně si díky Indexu můžete vybrat lepšího i výhodnějšího a dodavatele elektřiny nebo plynu přímo podle vašich specifikací. Navíc díky  Enkidoo plné moci za vás vše s dodavateli energií vyřešíme.



Skvělou zprávou je, že pokud si chcete pro svůj domov pořídit tepelnou izolaci, pořídíte ji za dobrou cenu. Výhodná řešení pro izolace prasklin a škvír najdete zejména v oblasti utěsnění oken, dveří a výklenků s radiátory. Jaká to jsou a kde je můžete získat, vám prozradíme dále v článku.


Zjistěte, kudy uniká teplo ve vaší domácnosti

Cítíte průvan a chlad, který vám proudí do domu? Jestli si nejste jistí, odkud pochází nepříjemný proud vzduchu, zkuste provést test pomocí svíčky. Zapalte svíčku nebo třeba vonný kužel (František) a postavte ho doprostřed místnosti. Když se plamen nebo vonný kouř naklání do jedné strany, tak se zdroj průvanu nachází opačným směrem. Tím, že svíčku nebo kužel budete posouvat tímto směrem, můžete určit přesné místo, odkud vám do bytu táhne.


Utěsněte okna pomocí těsnicí pásky, okenních fólií nebo tlustých závěsů

Pravděpodobně nejste námořníci na moři, aby vás potěšil silný vítr, který u vás doma může způsobit nepříjemnou zimu, pokud nemáte byt nebo dům pořádně zaizolovaný. Studený vzduch se může dostávat dovnitř okny. 
 

Průvan může být dvojího původu:

  • mezi okny a okenním rámem máte mezery
  • vaše okna jsou s jednoduchým zasklením

Mezery mezi okny a okenními rámy může způsobovat opotřebená těsnicí páska, která se časem začala drolit. Jednoduchým řešením je koupit novou. Abyste zjistili, zda už je na čase vyměnit těsnicí pásku, můžete použít tyto dva způsoby:

  • vizuální kontrola: prohlédněte si důkladně těsnění v oknech, a pokud je páska křehká a ztratila pružnost, je čas na výměnu
  • test s papírem: vložte mezi rám okna a křídlo kus papíru a zavřete jej. Pokud lze papír vytáhnout, aniž byste okno otevřeli, tak je těsnění opotřebované a je potřeba ho vyměnit


Utěsnit okna můžete buď pěnovou těsnicí páskou, nebo profilovým těsněním, které je trochu dražší, ale za to širší a odolnější. Stačí si změřit okno, odstranit staré těsnění, očistit okno a připevnit nové těsnění, které jste v obchodě koupili.


Jestli je příčinou průvanu ve vaší domácnosti jednoduché zasklení oken, nemusíte se bát, že budete muset kupovat nová. Problém můžete vyřešit termoizolační fólií, díky které můžete zlepšit vlastnosti oken tak, že budou téměř konkurovat izolačnímu sklu. Pomocí fólií na okno lze snížit únik tepla až o 50 %. Po nalepení fólie na okno vznikne mezi nimi vzdušná mezera, která plní funkci izolace. Jedná se většinou o rychlé a elegantní řešení, které může být vhodné především pro památkové budovy.


Problematickou oblastí z hlediska tepelné izolace jsou právě okna. Už jen z důvodu vlastností materiálu, které jsou použity v oknech, jimi uniká velké množství tepla. Tepelnou ztrátu můžete snížit každou další vrstvou před nebo za oknem. Takovou vrstvu můžete vytvořit například venkovní žaluzií nebo alespoň závěsy. Ty dokonce mohou vaši domácnost více zútulnit. Takže i v oblasti tepelné izolace se najde řešení pro každého, kdo má vysoké nároky na design.

 

TIP: Pokud použijete těžké zatahovací závěsy, tak můžete snížit tepelné ztráty až o 5 % a u rolet až o 20 %. Sametový závěs zabrání průvanu a udrží v domácnosti více tepla než závěs tenký. Samozřejmě vám mohou pomoci i vnitřní žaluzie nebo rolety.



Dveře můžete utěsnit chráničem proti průvanu, těsnicím kartáčem nebo páskou

Dveře se kvůli častému otevírání a rozdílům venkovní a vnitřní teploty mají tendenci často deformovat, a může pod nimi vzniknout mezera, kterou prochází studený vzduch k vám do domácnosti. Ale i toto se dá jednoduše řešit. Již za pár korun můžete koupit chránič proti průvanu, který je k dostání v módních barvách nebo například ve zvířecích tvarech. Ochrana proti průvanu se obvykle nachází uvnitř bytu nebo domu před vchodovými nebo balkónovými dveřmi. Dokonce si takový chránič můžete i sami ušít, aby přímo odpovídal vaší představě. Nevyžaduje žádné složité instalace, izoluje okamžitě a ušetří vám náklady za energii.

 

TIP: Pokud máte doma třeba starou roli látky, můžete ji použít jako ochranu proti nežádoucímu průvanu. Okolo oken vytvoříte vycpávky, které zabrání unikání tepla ven z domu.


 

Jestli hledáte trvalé řešení pro vnitřní izolaci vnějších dveří třeba v obývacím pokoji nebo v jiném prostoru, pak tu jsou těsnicí kartáče, které nejsou tolik vidět. Kartáč můžete jednoduše připevnit ke spodní části dveří pomocí kolejnice, utěsníte tak mezeru pod dveřmi a nebude vám vanout studený vzduch do místnosti. Jejich velkou výhodou je, že se přizpůsobí i nerovnostem. Pořídíte je v různých hobby marketech, a to za pár korun.


Máte mezery vlevo, vpravo nebo nade dveřmi? Jednoduše je utěsněte pěnovou těsnicí páskou nebo profilovým těsněním. To, co vám pomůže utěsnit okna, můžete použít i u dveří.

 

Zaizolujte výklenky pro radiátory pomocí izolačních desek

K opravdu velkým ztrátám tepla dochází mezi radiátorem a vnější stěnou, protože za radiátorem bývá stěna často tenčí než jinde. Díky izolačním deskám můžete teplo odrážet zpět do místnosti a snížit tak únik tepla. V hobby obchodech najdete desky z různých materiálů od tvrdých pěnových s hliníkovou vrstvou až po sádrokarton. Vyberte si desku podle toho, jaké máte možnosti a kolik máte za radiátorem místa. Předtím, než půjdete do obchodu, si prostor za radiátorem změřte a požádejte o radu přímo odborníka na prodejně.
 
 

TIP: Vyřešili jste všechny prostory, ale stále vás průvan trápí? Chyba může být u izolace v konstrukci budovy, například ve střeše, obvodových stěnách nebo sklepě. Pokud bydlíte v pronájmu, tak za nápravu je zodpovědný pronajímatel.


 

Věříme, že vám naše tipy pomohou a teplo z domova vám už nebude zbytečně utíkat. A jestli hledáte další možnosti úspor energií, máme pro vás článek o úspoře elektřiny. Dokonce si můžete díky našemu porovnání dodavatelů pomocí Indexu vybrat nového dodavatele elektřiny nebo plynu. Vaše obavy z každé faktury za energie rázem hodíte za hlavu. Obávat se nemusíte ani zařizování při přechodu k novému dodavateli, protože za vás vše zajistíme v Enkidoo.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.