4 + 1 tip, jak ušetřit v zimě za energie nejen ve vaší domácnosti

4 + 1 tip, jak ušetřit v zimě za energie nejen ve vaší domácnosti

Situace se zdražováním elektřiny a plynu se sice uklidnila a dodavatelé spíše zlevňují, ale zdražení i tak pro odběratele přišlo ve formě navýšení poplatků za distribuci a dalších regulovaných poplatků. Bohužel tuto část nijak neovlivníte, proto je důležité se opět zaměřit na to, jak spotřebu energie snížit nebo ji využívat efektivněji.

Jak jsme již zmínili, na konci roku 2023 bylo oznámeno, že se budou měnit poplatky za jističe, poplatek za distribuovanou energii, vrátí se poplatek za obnovitelné zdroje a další. Toto navýšení by opět mělo negativně ovlivnit vyúčtování všem domácnostem i firmám. Více informací máme připravené v článku: V roce 2024 se zdražily poplatky, aneb co to pro vás znamená.


Přichází tedy opět čas se ještě více zaměřit na úspory ve spotřebě elektřiny či plynu a efektivní využívání spotřebičů nebo třeba topení. Přesně pro tyto potřeby pro vás máme hned několik tipů a jeden bonusový.

 

 

1. Nepřetápějte místnosti, už jen 1 °C může ovlivnit spotřebu


Především v zimních měsících se může stávat, že doma zbytečně až moc topíte. Přitom přetopená místnost není šetrná ani k vaší peněžence, ani k vašemu zdraví. A někdy stačí opravdu málo, například snížit termostat o 1 °C, nebo trochu pootočit ventilem na topení, a už Vám může roční spotřeba klesnout až o 6 % a navíc rozdíl v teplotě místnosti v zásadě ani nepocítíte.


Pokud však chcete o něco radikálnější úsporu, pak je bohužel potřeba i radikálněji ke snížení spotřeby přistupovat. Není to ideální pro pohodlí, ale můžete všude topení stáhnout na nutné minimum a jednoduše se více obléknout.


Nutné minimum pro místnosti je rozděleno takto:
- Obývací pokoj 19–20 °C
- Kuchyně 17–18 °C
- Ložnice zhruba 18 °C
- Místnosti, které nevyužíváte 10–15 °C


Samozřejmě, pokud chcete být v nastavení a hlídání teploty přesnější, tak se neobejdete bez pokojového teploměru, se kterým přesně zjistíte teplotu místnosti a může tak ohlídat i její efektivní snížení.

 

 

TIP: Pro regulaci teploty na radiátoru může být ideální například i taková vymoženost, jakou je termohlavice. Tyto hlavice jednoduše nainstalujete a dokonce některé ovládáte i pomocí chytrého telefonu.

 

 

2. Větrejte, seřiďte okna a zateplete


Zde vždy platí jednoduché pravidlo: větrejte intenzivně, ale na kratší čas. V zimních obdobích a při zapnutých topeních je potřeba větrat a dodat tak místnosti čerstvý vzduch a také vlhkost. Nejlepší způsob je otevřít okna tak, aby se vytvořil průvan, a po pár minutách je zase rychle zavřít.


Dalším slabým místem může být stará nebo špatná izolace oken, díky které může zvenku dovnitř konstantně profukovat studený vzduch a vy tak musíte intenzivněji topit.

 

 

Tip: Pokud se rozhodnete pozvat si odborníka na výměnu izolace, tak rovnou nezapomeňte i na seřízení na zimní režim.

 

 

3. Revizi kotle či bojleru neoddalujte


Revizi kotle či bojleru raději doporučujeme provést ještě před topnou sezónou, ale pokud jste nestihli a zdá se, že nefungují, jak mají, pak rozhodně neváhejte a zavolejte si technika.


Hledat zdlouhavě nemusíte a rovnou můžete navštívit naše elektroinstalační služby a my vám rádi obstaráme ověřeného elektrikáře, který vám zkontroluje tepelné čerpadlo, elektrokotel a dokonce i plynový kotel.


Avšak ne vždy může být rozbitý zrovna elektrokotel, k tepelným ztrátám může docházet z vnějšího pláště domu kvůli špatné izolaci apod. Jak tepelnou ztrátu odhalit a další informace najdete v našem článku: Jak velká je vaše tepelná ztráta? Můžete si ji vypočítat nebo nechat změřit odborníkem.

 

 

4. Vlhkost vzduchu a větší pocit tepla


Vlhkost vzduchu v místnosti hraje velkou roli v tom, jak teplo vnímáte. Pokud je vlhkost vzduchu v místnosti nižší než doporučených 40 – 60 %, tak můžete mít pocit, že je nutné v místnosti přitopit. Avšak kdybyste pouze vlhkost o něco zvýšili, tak zjistíte, že není potřeba zvyšovat teplotu a spotřebovat více energie.


Pro zvyšování vlhkosti postačí zvlhčovač nebo třeba pravidelně zalévat květiny. Naopak, pokud potřebujete vlhkost snížit, tak se prodávají tzv. pohlcovače vlhkosti.

 

 

5. Bonus: zaměřte se na obchodní cenu od dodavatele za kWh


Velkou část úspor domácího rozpočtu na elektřině a plynu vám právě ovlivní obchodní cena, za kterou energii nakupujete. 


Věřte, že i v dnešních situacích se dá zajistit ověřený dodavatel s výhodnou cenou. Pokud nemáte vůbec žádnou představu, jak se obchodní ceny pohybují, podívejte se na naše nezávislé porovnání ceny elektřiny i cen plynu.
Dokonce, jestli už jste rozhodnutí, že dodavatele změnit chcete, tak si můžete porovnat nabídky konkrétněji v naší kalkulačce elektřiny a plynu
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.