V roce 2024 se zdražily poplatky za distribuci a vrátil se poplatek za obnovitelné zdroje: Co to pro vás znamená

V roce 2024 se zdražily poplatky za distribuci a vrátil se poplatek za obnovitelné zdroje: Co to pro vás znamená

Rostoucí ceny za elektřinu i plyn a dokonce i jejich zastropování zapříčinilo, že distributoři energií výrazně nezdražovali zákazníkům regulovanou část ceny za energie. V novém roce 2024 se regulované poplatky zvedly a vrátil se i poplatek za obnovitelné zdroje energie (tzv. POZE). Toto zdražení výrazně ovlivní celkové ceny za energii všem zákazníkům.

Jak se měnily ceny energií v letech 2022 až 2023


Již od startu roku 2022 se ceny elektřiny a plynu zvyšovaly a jejich růst vyvrcholil na přelomu měsíce srpna a září. Zdražování mělo hned několik důvodů, mohla za něj především doznívající pandemie covid-19, válka na Ukrajině, zdražování emisních povolenek pro výrobu elektřiny a v poslední řadě i odstavování jaderných elektráren.


Z důvodu těchto vlivů a růstu cen energií se vláda ČR rozhodla ceny energií zastropovat a určovat tak maximum, za které se může energie zákazníkům prodávat. Dodavatelé energií nakupovali energie v dané situaci dráže, než byl státní strop, ale díky tomuto opatření poté dostali od státu kompenzace, které jim měly vyrovnat rozdíl.

 

 

Obchodní ceny se snižují, ale konečná cena za energie poroste kvůli zvýšení regulované složky


I přestože ceny energií zhruba od března roku 2023 oproti předchozímu roku výrazně klesají, tak si v roce 2024 připlatíte. Vzhledem k tomu, že se situace s růstem cen na trhu uklidnila, mohl stát omezit dotace pro ochranu odběratele před tzv. energetickou krizí.


Vždy platilo, že konečnou cenu za silovou energii tvořila především neregulovaná část, ale nyní, když rapidně vzroste regulovaná část, a to v průměru o 1 100 Kč na každou MWh, tak se situace může obrátit. To může znamenat, že domácnosti mohou v průměrné spotřebě zaplatit na energiích o zhruba 500 Kč navíc, a to jen za poplatky.


Distributoři energií, jako jsou ČEZ, E.ON, Pražská energetika a Pražská plynárenská, stejně jako tomu bylo každým rokem před tzv. energetickou krizí, s počátkem roku upravovali své ceny za distribuovanou energii. Avšak v letošním roce se jedná o nárůst v rámci desítek procent a dokonce u velkoodběratelů je nárůst až 3x větší.


Narůst je citelně znát především u elektrické energie u plynu, tak velký nárůst regulované složky není.

 

 

TIP: Distributorem energie se rozumí firma, která pro dané vyčleněné území ČR distribuuje neboli dopravuje elektřinu či plyn přímo do vaší domácnosti nebo podniku. Distributora si nemůžete určit, ale je pevně dán podle toho, kde bydlíte či podnikáte.

 

 

Mimo poplatků za distribuované množství se vrací zpět i pozastavený poplatek za obnovitelné zdroje energie (tzv. POZE), který byl v roce 2023 pozastaven a platil jej pouze stát. Avšak v letošním roce se na vyúčtování zákazníků opět vrátí, a to v plné výši 599 Kč s DPH za MWh.

 

 

Co se naopak nemění a zákazník to může ovlivnit?


Jediný poplatek, který se v letošním roce nezměnil, je daň za elektřinu. Tato daň je ve výši 34 Kč za MWh. 


Výslednou cenu však pořád mohou zákazníci ovlivnit tím, že si vyberou dodavatele s výhodnou obchodní cenou. Pokud chcete mít přehled o obchodních cenách ověřených dodavatelů, navštivte naše stránky, kde porovnáváme ceny elektřiny anebo ceny plynu.


Navíc můžete své výsledné vyúčtování držet na relativně stejné úrovni, a to například díky fixaci ceny na určité časové období. Najít nového dodavatele, který má výhodnou cenu s fixací, můžete i v naší kalkulačce energií.

 

 

Proč je změna poplatků tak výrazná?


Důvodem takto velkého nárůstu je především to, že stát chce přenést dotované platby, které měl doteď alokované v poplatcích za obnovitelné zdroje energie, v nákladech na technické ztráty v distribuční soustavě nebo nákladech na podpůrné služby, zpět na samotné odběratele.

Stát totiž v době rapidního růstu cen vyčlenil na minulý rok okolo 110 miliard korun, aby ušetřil odběratele od poplatku za obnovitelné zdroje energie, aby kompenzoval zastropované ceny, omezil růst distribučních plateb apod.


Rozhodnutí padlo zejména proto, že stát se chce nyní více zaměřit na snižování rozpočtového deficitu. Proto také vyčlenil dotaci na podporu elektřiny a plynu pro odběratele jen ve výši 9,35 miliard korun.

 

Avšak zdražení vcelku není nic nestandardního, co by se nedělo také před energetickou krizí. Rozdíl však je, že během zdražování stát vynaložil obrovské dotace na to, aby až tolik nepostihlo odběratele a obchodníky s energiemi. Bohužel je i pravdou, že zdražení je nyní největší za poslední roky.


Nezbývá tedy nic jiného než najít spolehlivého dodavatele energií a zaměřit se na úspory energií. 

 

TIP: Pokud se chcete inspirovat, jak snížit spotřebu elektřiny či plynu, určitě se podívejte do našeho blogu nebo přímo do průvodce úsporami energií.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.