Zastropování cen energií: vše o nové státní pomoci v časech energetické krize

Zastropování cen energií: vše o nové státní pomoci v časech energetické krize

Tento rok byl plný změn, v naší zemi především na trhu s energiemi. V době energetické krize, zapříčiněné mimo jiné válkou na Ukrajině, přišel stát už s druhým řešením, jak ulehčit lidem s účty za energie. Prvním krokem byl úsporný tarif, a když přestal být dostatečnou pomocí, schválila vláda zastropování cen energií. V článku se o zastropování dozvíte vše důležité.

Jak dlouho trvalo schvalování a kdy začnou zastropované ceny platit


S návrhem ohledně zastropování cen energií na českém trhu přišla vláda 12. 9. 2022, kdy představila pravidla jeho fungování. Posléze již 16. 9. 2022 Sněmovna tuto novelu schválila a předložila ji Senátu, který návrh schválil 20. 9. 2022. O den později novelu zákona podepsal prezident.


Maximální určená výše cen elektřiny a plynu bude platit od 1. 1. 2023 až do konce roku. Zákon umožňuje toto období prodloužit, pokud bude třeba. 


Dodavatelé energií jsou povinni do 30 dnů po vyhlášení stropu upravit zákazníkům zálohy a zaslat jim rozpis záloh. Váš dodavatel by vám tak měl upravit výši záloh během listopadu a prosince 2022.

 

 

Proč se na zastropování cen energií přistoupilo
 

Vzhledem k rekordně rostoucím cenám energií bylo nutné přijmout opatření, které lidem pomůže. Hrozilo totiž, že se velké množství domácností dostane do situace, kdy nebudou schopny platit zálohy za energie. Novela zákona je obrovskou úlevou především pro zákazníky, kteří mají ve smlouvách na energie odvozené ceny od vývoje na burze neboli spotový ceník.


Zákazníkům se spotovým ceníkem narostly ceny mnohdy o 200 i více procent, než kdyby měli zajištěný ceník s pevně danou cenou.


Dodavatelé, kteří zákazníkům nabízejí spotové ceníky, nebo své stávající zákazníky na tento produkt přesmluvňují, mnohdy nemají dopředu zajištěné energie, protože tento vývoj nepředpokládali.

 

 

Cena plynu a elektřiny po zastropování a pro koho platí
 

Zastropování cen se dělí na domácnosti, maloodběratele v hladině nízkého napětí a na malé a střední podniky, které jsou napojeny na vysoké a velmi vysoké napětí.

 

 

Domácnosti a maloodběratelé
 

Tito spotřebitelé mají stanovený cenový strop na 100 % své spotřeby. Konkrétní cena elektřiny je stanovena na 5 Kč/kWh bez DPH, tedy 6,05 Kč/kWh s DPH za odebranou energii. U plynu je cena stanovena na 2,50 Kč/kWh bez DPH, tudíž na 3,025 Kč/kWh s DPH.


Avšak cena elektřiny a plynu se neskládá jen z této části, která je nyní zastropovaná, ale i z takzvaného měsíčního platu. Ten představuje platbu za to, že můžete kdykoli energii odebírat, tedy je to rezervovaná kapacita. Jinými slovy jsou to náklady spojené s dodávkou energie. Částka měsíčního platu, kterou nyní máte ve smlouvě, vám zůstane a u smluv nových bude zastropována na 130 Kč za odběrné místo.
 

 

Malé a střední firmy
 

Podniky, které odebírají energie z vyšších napěťových hladin nebo mají spotřebu plynu nad 630 MWh, mají stanovený strop na 80 % nejvyšší roční spotřeby za předchozích 5 let.
U těchto odběratelů platí stejné podmínky na stálý měsíční plat jako u domácností.

 

 

Máte smlouvu na nižší ceny, než je strop?
 

Pokud máte u dodavatele garantované ceny nižší, než je aktuální strop, budete dodavateli hradit sjednanou cenu podle platné smlouvy o dodávce nebo sdružených službách dodávky elektřiny nebo plynu. To znamená, že cenový strop energií se vás do doby, než vám smluvně nižší cena vyprší, netýká.

 

 

Druhá vlna úsporného tarifu při zastropování
 

Vzhledem k tomu, že nyní budou ceny zastropované, druhá vlna úsporného tarifu se neuplatní. Je však možné, že přijde vhod někdy v budoucnu. Pokud chcete vědět více o úsporném tarifu, nenechte si ujít náš článek vše o úsporném tarifu.

 

 

Má nyní cenu měnit dodavatele energie?
 

Jelikož od nového roku začne platit cenový strop, na dodavateli tolik nezáleží. Je pravděpodobné, že cena energií bude u všech dodavatelů stejná. 


Avšak berte v potaz, že zastropování jednoho dne skončí a vy v tu chvíli budete mít u dodavatele podmínky, jaké jste si vyjednali. Proto je rozumné uzavřít smlouvu s takovým dodavatelem, u kterého pak nebudete platit zbytečně mnoho. Pokud máte sjednaný spotový ceník, je vhodné zvážit nového dodavatele, nebo alespoň změnit smlouvu.


Pokud chcete pomoct najít věrohodného dodavatele a zajistit vše online, obraťte se na našeho asistenta Enkidoo, který vám se vším rád pomůže. Stačí vyplnit několik informací o vaší spotřebě a formulář zde.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.