Zabydlete se v novém domově: Tipy, jak se rychle adaptovat a vytvořit nový domov bez stresu

Zabydlete se v novém domově: Tipy, jak se rychle adaptovat a vytvořit nový domov bez stresu

Pokud jste koupili byt nebo dům, který již nějaké majitele měl, nejspíš prvotní nadšení vystřídá pocit nepohody a nejistoty. Domácnost bude mít jinou vůni, než na jakou jste byli dlouhá léta zvyklí. Prostor bez nábytku předchozích majitelů odhalí drobné nedokonalosti. Prázdné bílé stěny, žádné vybavení a nevybalené osobní věci mohou působit až depresivně. Proto vám poradíme, jak si na domov co nejdříve zvyknout a rychle se zabydlet.

Zná to téměř každý, kdo se někdy stěhoval. Měsíce vybíráte, zařizujete a plánujete, a když se konečně nastěhujete do nového, očekávaný pocit spokojenosti a oddechu se k vašemu velkému překvapení nedostaví. Je to naprosto normální, protože jste opustili místo, kde jste se cítili dobře, a k tomu novému vás nic citově neváže. Začnete objevovat nedokonalosti, které vám při pořizování nemovitosti nepřišly tak hrozné. Například příliš malý sklep, málo světla v ložnici a další. Vyskočí na vás praskliny ve zdi, odřená podlaha, která byla při prohlídce zakrytá kobercem nebo třeba fleky na dlaždičkách. Nepropadejte však panice! I takové nedostatky se dají řešit, a pokud ne, časem, až si vybudujete domov, si na ně zvyknete. Možná v nich dokonce najdete zalíbení.


Věřte, že stačí opravdu málo, abyste z cizího bytu nebo domu udělali vlastní útulný domov.

 

 

Začněte s pocitem bezpečí

Po nastěhování pečlivě zkontrolujte všechny dveře a okna. Jestli se dají zcela zavřít a nejsou na nich vady, které by umožnily, že se vám někdo snadno dostane do domácnosti. Nejspíš se budete cítit o něco lépe, když pro jistotu necháte vyměnit všechny zámky. Ať už byli bývalí majitelé milí a důvěryhodní, nikdy nemůžete vědět, kolik duplikátů vašich klíčů existuje. Bezpečí věnujte vždy velkou váhu a uvidíte, že se vám bude lépe spát.

 

 

Vytvořte úspornou domácnost

Ještě předtím, než se pustíte do vizuálních úprav, zkuste popřemýšlet, jaké změny byste mohli udělat, abyste měli domácnost třeba lépe zaizolovanou. Nebo jak šetrněji svítit či splachovat WC. Vše o úsporách v domácnosti najdete v našem chytrém průvodci zde.

 


Najděte si vlastní styl bydlení

Než se pustíte třeba do vymalování prostor a výměny podlahy, naplánujte si, jak má váš domov vypadat a jaký bude jeho styl. Mnoho inspirace najdete na portálech o bydlení a v tematických časopisech. Důležitější než módní trendy však je, abyste se v domácnosti cítili dobře a nepůsobila chaoticky.

 

Pusťte se do základních úprav před rozmístěním nábytku a vybavení

Až si ujasníte, jaký styl nejvíce odpovídá vaší představě, pusťte se do malování. Vyberte barvy nebo tapety, které zakryjí nehezké oděrky a šmouhy po bývalých majitelích. Vyřešte i zakrytí prasklinek. Stejně tak věnujte pozornost okenním rámům, parapetům a futrům dveří. Můžete je třeba obrousit, nebo je rovnou přetřít. Takové úpravy mohou způsobit, že se budete cítit jako v novém a ne někde, kde mnoho let bydlel někdo jiný.

 

Zaměřte se i na podlahy a pořádný úklid

Nejen po malování, ale i po letech používání předchozími majiteli může být podlaha v ne zcela dobrém stavu. Než rozmístíte nábytek, je proto dobré promyslet, zda je třeba podlahu renovovat nebo ji rovnou vyměnit. Výměna podlahy představuje investici, ale v dnešní době se nemusí jednat o příliš vysoké částky. Existuje celá řada vychytávek, jak podlahu opravit bez větších zásahů. Na trhu je také mnoho levných a zároveň velmi odolných materiálů, které zajistí, že se podlahou nebudete muset mnoho dalších let zabývat. 
 

 

TIP: Nejjednodušším řešením, jak zakrýt nehezkou část podlahy, je postavit na toto místo nábytek nebo na něj umístit třeba i malý koberec.

 


Velkou pozornost věnujte úklidu koupelny. Nevynechte při mytí žádný obklad ani odpad, aby bylo vše hygienicky čisté. Samozřejmě nemusíte používat hned invazivní prostředky, ale dezinfekce a odstranění starých plísní jsou pro dobrý pocit a vaše zdraví nezbytné. Pokud vám po majitelích zůstala kuchyň nebo nějaké spotřebiče, tak ani je nevynechejte z důkladného úklidu. 

 

 

TIP: Jestli vám zůstaly nějaké elektrické spotřebiče po bývalých majitelích, věnujte pozornost i jejich stavu. Především energetické náročnosti, protože starý nebo porouchaný spotřebič se může výrazně podepsat na výdajích za energie. Pokud se je rozhodnete vyměnit, věnujte při výběru velkou pozornost energetických štítkům. Vyznat se v nich vám pomůže náš článek zde.

 

 

Zútulnit prostory, abyste se cítili jako doma, nemusí být náročné

Pokud si nemůžete dovolit příliš velké zásahy do nemovitosti nebo interiéru, zkuste si prostory zútulnit třeba jen kusovými koberci nebo jinou drobnou dekorací, která ošklivá nebo prázdná místa zakryje. Samozřejmě i po tomto doplnění prostoru vám stále může chybět to, co prezentuje přímo vás a váš život. Ani hromady krabic naskládaných všude možně vám k dobrému pocitu z bydlení nepomohou. Pravděpodobně nebudete mít čas je hned všechny vybalit, rozmisťování věcí v novém prostoru je také časově náročné. Nejprve si proto vybalte vaše oblíbené věci, jako jsou knihy, obrázky, deka, fotografie rodiny a uvidíte, jak vám v nové domácnosti bude najednou lépe.  


Pořád cítíte vůni cizí domácnosti? Zamyslete se nad tím, co vám navozovalo doslova vůni domova ve starém bydlení. Mohlo to být téměř cokoliv, třeba květiny, difuzéry, káva, aviváž nebo jiný osvěžovač vzduchu. Pokud je to možné, umístěte je do prostoru. Po příchodu domů pak budete mít hned pocit, že jste opravdu doma.

 

 

Seznamte se a najděte si své oblíbené místo

K novému bydlení se vážou i noví sousedé. Abyste položili základ dobrým sousedským vztahům a předešli fámám, které vznikají, když o vás lidé nic neví, běžte se co nejdříve představit. Seznámení s lidmi v okolí vám také pomůže cítit se v nové domácnosti doma, protože lidé na chodbě nebo třeba dětském hřišti za domem už nebudou cizí, anonymní. Jednoduše u sousedů zazvoňte a slušně se představte. Můžete je také třeba poprosit o radu, jak to v okolí chodí. 


V poslední řadě si najděte své útulné místo k odpočinku, kde se budete cítit jako ryba ve vodě. V minulé domácnosti to mohla být třeba židle u jídelního stolu nebo křeslo v obývacím pokoji. Projděte si nový domov a najděte si takové místo i tam. Ať už to bude stejné křeslo nebo úplně nový koutek pohody, tak věřte, že se brzy budete cítit jako doma.

 

Doufáme, že vaše zabydlení bude díky našim tipům příjemnější a rychlejší. Přejeme vám krásné bydlení, a pokud chcete po nastěhování mít všechno důležité zařizování po ruce a na nic nezapomenout, zkuste náš chytrý seznam ke stěhování krok za krokem.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.