Vyrábí vaše fotovoltaická elektrárna více, než spotřebujete? Poradíme vám, co dělat s přetoky elektřiny

Vyrábí vaše fotovoltaická elektrárna více, než spotřebujete? Poradíme vám, co dělat s přetoky elektřiny

V poslední době stoupal zájem o solární elektrárny. Ceny energií neustále rostly a možná jste se i vy rozhodli si takto snížit náklady na elektřinu. Pokud máte doma fotovoltaickou elektrárnu, pravděpodobně řešíte přetoky vámi vyrobené energie. V článku najdete, jak je můžete využít a na co si dát pozor.

Když jste si nechávali dělat fotovoltaickou elektrárnu (FVE) na svůj rodinný dům, pravděpodobně byla navržena podle vašich potřeb. Předtím, než dodavatel spočítá nabídku, měl by se vždy zeptat, co od elektrárny očekáváte, jak ohříváte vodu, topíte a na co byste ji chtěli využívat
V zimních měsících to s výkonem elektrárny nebude žádná sláva, ale v létě se může stávat, že budete prát, vařit a jinak spotřebovávat elektřinu zcela zdarma. Mohou vzniknout nadbytky, které nebudete schopni spotřebovat.
 

 

Jak může vzniknout přetok energie z FVE? 


Během dne vám sluneční elektrárna na střeše vyrábí určité množství elektřiny, které posílá do střídače a z něj pak teče energie do vaší domácnosti. Avšak vaše elektrárna může vyrobit mnohem víc, než spotřebujete, a to především v letních měsících, kdy sluníčko svítí téměř pořád. 


Pro lepší pochopení uvedeme příklad: Na rodinném domě máte FVE s výkonem 5 kWh. Je léto a vaše solární panely vyrobí tolik elektřiny, aby pokryla vaši aktuální spotřebu ve spotřebičích a ohřála vodu v bojleru. Po nahřátí vody je vše pokryto a elektřinu už nemáte jak spotřebovat, FVE vyrábí pořád. Vaše aktuální spotřeba domácnosti je například 3 kWh, ale vám z plného výkonu elektrárny pořád zbývají 2 kWh. Tento zbytek je přetok, který se vrací zpátky do distribuční sítě, ale vy z toho nic nemáte.

 
Nemusí tomu tak být, přetoky můžete využívat různě.

 

 

S připojením FVE musí distributor souhlasit


S každou instalací fotovoltaické elektrárny musí distributor energie souhlasit. Než jste se tedy pustili do stavění elektrárny na vašem domě, museli jste si vyřídit žádost o připojení elektrického zařízení do sítě. Až poté, co vám distributor pro vaše území žádost odsouhlasil, jste mohli začít s realizací. 


Tento souhlas je zaveden hlavně z důvodů posílání přebytků z vaší elektrárny do veřejné sítě. Distributor tak reguluje přísun elektřiny do distribuční sítě, aby vše technologicky zvládla.

 

V této smlouvě o připojení také bývá informace o množství přetoků, které můžete do sítě distributora posílat. Pokud jej překročíte, může vás čekat pokuta.

 

 

TIP: Zjistěte si, jaké podmínky máte s distributorem sjednané. Případně se snažte přetoky vyřešit tak, abyste z nich měli především profit a ne naopak.

 

 

Kde využít přebytky a kam posílat přetoky elektřiny?


Ve chvíli, kdy jsou uspokojeny všechny potřeby vaší domácnosti, a to jak spotřebičů, tak topení či bojleru, ale FVE stále vyrábí víc, přebytečná energie přetéká do distribuční sítě. Zadarmo a vy z potenciálu své elektrárny nemáte vůbec nic.  

 

 

Ukládání energie na „horší časy“


Řešením pro vaše přebytky z domácí elektrárny jsou baterie. Akumulaci můžete mít v různých velikostech a provedeních. Samozřejmě se vždy poraďte s odborníkem, jaká kapacita, typ a řešení jsou pro vás vhodná. 


Baterie se nabíjejí z přetoků energie a vy ji tak můžete využít později, třeba ve večerních hodinách. Toto řešení je však nákladnější. 

 


Ohřev vody
 

Pokud doposud nevyužíváte ohřev vody na elektřinu, při přetocích se vám bojler nebo akumulační nádrž budou hodit. Využijete přebytečnou energii pro vlastní užitek a nebudete ji zadarmo posílat do veřejné sítě. 

 

 

TIP: Pokud potřebujete nový bojler zapojit, asistent Enkidoo vám rád zajistí ověřeného elektrikáře. Stačí vyplnit krátký formulář na našich stránkách.

 

 

Máte bazén? Přebytky ze své FVE můžete využít na ohřátí vody. Koupání bude příjemnější a ještě si prodloužíte bazénovou sezónu.

 

 

Klimatizace
 

Vaši fotovoltaiku můžete skvěle využít i ke chlazení, tedy k provozu klimatizace nebo tepelného čerpadla, které umí chladit. Více o tepelných čerpadlech si přečtěte v našem článku zde.

 

 

Virtuální baterie
 

Někteří dodavatelé energie nabízí tzv. virtuální baterii. Funguje to jednoduše. Váš elektroměr změří výši vašich přetoků, které posíláte do veřejné sítě, a když později budete potřebovat dodat elektřinu od dodavatele, tak vám ji do výše „našetřených“ přebytků poskytne za zvýhodněnou cenu. Bohužel není zcela zdarma. Virtuální baterie má obvykle měsíční poplatek.

 

 

TIP: Pokud hledáte spolehlivého dodavatele, který má možnost virtuální baterie či smlouvy přímo pro soláry, obraťte se na našeho asistenta Enkidoo zde.

 

 

Přetoky můžete prodávat do sítě
 

Od dubna do září vám může vaše FVE vyprodukovat takové množství přebytků, že ani výše uvedené příklady využití je nespotřebují. Někteří dodavatelé naštěstí nabízejí odkup přetoků. Pokud o ně máte zájem, musíte se společností uzavřít smlouvu o výkupu


Dodavatelé vykupují přebytky různými způsoby:

  1. Za přesně danou smluvní cenu
    Přebytky vykoupí za fixní částku, která je stanovena dlouhodobě.
  2. Prodej za spotovou cenu
    Dodavatelé vám za přebytky mohou platit s ohledem na aktuální spotové ceny elektřiny na burze. Dokonce je někteří vykoupí přesně za stejnou cenu, která je aktuálně na burze. To se však většinou pojí s nutností za tuto cenu elektřinu i nakupovat.

 

 

Věříme, že vám článek pomůže s vymýšlením ideální varianty pro vás, abyste své přebytky neposílali do sítě zadarmo, nebo za ně neplatili pokuty.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.