Volt, watt, kWh, m³ a další. Vyznejte se v měrných jednotkách energií, které mohou zamotat hlavu

Volt, watt, kWh, m³ a další. Vyznejte se v měrných jednotkách energií, které mohou zamotat hlavu

Pojmy jako kilowatthodina či metr krychlový určitě znáte, ale jste si jistí, co znamenají? Zopakujte si s námi fyziku a získejte větší přehled o Vašem vyúčtování energií i nabídkách dodavatelů.

Pro měření elektřiny existuje hned několik jednotek, se kterými jste se již určitě setkali. Minimálně na ročním vyúčtování dodavatele energie. Na otázku, jak se měří elektrická energie, však není jednoduchá odpověď. V článku najdete, jaký je rozdíl mezi jednotlivými jednotkami, vysvětlíme Vám jejich přepočty i to, proč Vám vypadávají pojistky.

 

 

Volt aneb výška napětí

Ve voltech (V) se měří elektrické napětí a tato jednotka se používá mezinárodně. Označuje množství energie, které je obsaženo v každém elektronu. 

Co přesně je to „napětí“? Představme si chování vody, která teče z vodopádu. Z čím větší výšky voda padá, tím větší je tlak při jejím dopadu. Tento tlak vody v našem přirovnání odpovídá elektrickému napětí, tedy jednotce volt.

 

 

Ampér je síla elektrického proudu

Touto měrnou jednotkou (A) se udává síla proudu. Tedy kolik proteče elektronů za určitý časový úsek.

Vrátíme se k příkladu s vodopádem. U voltu záleží na výšce, u ampéru nás ale zajímá také množství vody. Sílu elektrického proudu měřenou v ampérech si můžeme představit jako množství vody, které proteče za určitý časový úsek.

 

 

Watt udává výkon

Kolik elektrické energie přístroj, nebo celá domácnost spotřebuje? To nám sdělí počet wattů (W).

Možná si říkáte, proč Vám to všechno vysvětlujeme. Ampér a volt se však používají pro vypočítání výkonu, tedy wattu.

Jedná se o jednoduchý vzorec: watt = volt x ampér.

Aby fungovala třeba Vaše pračka a celá domácnost, potřebujete mít dostatečné napětí a objem energie. 

 

 

kWh a MWh – výpočet výkonu energie za hodinu

Pokud chcete mít v provozu celý byt, dům či kanceláře, kde máte hned několik spotřebičů, světla a třeba elektrické vytápění, potřebujete tisíce wattů. 
Jedna watthodina Vám řekne, kolik elektrické energie spotřebuje daný spotřebič za jednu hodinu.

Když byste chtěli vypočítávat každý spotřebič a žárovku, vyjdou Vám vysoká čísla se spoustou nul. Pro lepší přehlednost se proto používají kilowatthodiny (kWh), které odpovídají tisíci wattům.

Převod je jednoduchý: 15 000 Wh = 15 kWh

Ve vyúčtování i v cenících většinou naleznete ceny za kWh. Spotřebované množství energie se také udává v této jednotce.

Můžete se setkat i s jednotkou MWh. Jeden MWh je tisíc kWh.

Platí tedy: 15 000 kWh = 15 MWh

Záleží na dodavateli i na Vaší spotřebě, v jakých jednotkách Vám bude zobrazovat Vaši spotřebovanou energii. Pokud máte nižší spotřebu, pravděpodobně se setkáte s kWh. 

 

 

TIP: U cen za dodávku elektrické energie Vám může dodavatel uvést cenu 7 000 Kč/MWh, ale i 7 Kč/kWh. Obě varianty jsou stejné a vyjadřují identickou cenu, jen v jiné měrné jednotce.

 

 

Proč Vám může vypadávat jistič

 

V dnešních moderních domácnostech používáme mnoho elektrických přístrojů. Pračky, sušičky, lednice, počítače, televize nebo třeba klimatizace. Může se stát, že při spuštění několika zařízení zároveň to jistič zkrátka nezvládne. Nevydrží ten nápor a vypadne. Pokud se to děje ojediněle, nemusíte to řešit. V případě, že se Vám to stává často, začněte hledat problém.

Důvodem může být přetížení napětí, na které není jistič připravený, protože je zastaralý nebo došlo ke zkratu nějakého spotřebiče.

 

 

TIP: Pokud neznáte příčinu vypadávání jističe, pozvěte si odborníka na elektroinstalace. Rádi Vám jej zajistíme, stačí vyplnit krátký formulář zde.

 

 

Proč se plyn měří v m3 a jindy v kWh

 

Zemní plyn může být měřen a uváděn na vyúčtování v různých jednotkách, které buď uvádějí dodanou energii, nebo objem zemního plynu. Jinými slovy jeho výhřevnost.

 

Objem zemního plynu aneb jeho výhřevnost v m³

Možná máte na plynoměru uvedenou spotřebu v metrech krychlových, ale na vyúčtování nebo nabídce od dodavatele jste viděli cenu za kWh či MWh. Jednotka m³ uvádí objem dodané energie, tedy zemního plynu, který putuje z distribuční sítě.

 

Proč dodavatel plynu uvádí hodnoty v kWh či MWh

Je to z prostého důvodu. Zemní plyn se dodává do Vaší domácnosti z různých zdrojů a v různé kvalitě. Při jeho spalování tak může vznikat rozdílné množství energie. Od roku 2001 se proto v České republice měří dodaný plyn férově, v kWh či MWh.

Přepočet z m³ na kWh je komplikovanější než přepočty elektrické energie. Používáme koeficient 10,62.

1 m³ = 10,62 kWh

Přepočet tak může vypadat následovně: 5 MWh = 5 000 kWh = 470,81 m³

 

 

TIP: Na vyúčtováních či fakturách by vždy měla být uvedena Vaše spotřeba energie za určité období, zálohy, které jste zaplatili, a cena, kterou platíte za jednotku odebrané energie.

 

 

Pokud se ve vyúčtování nevyznáte či si myslíte, že platíte neúměrně, nebo jste celkově nespokojeni se svým nynějším dodavatelem energie, neváhejte se obrátit na asistenta Enkidoo. Poradí Vám, vybere a zajistí nového, vhodnějšího dodavatele. Stačí vyplnit několik údajů zde a náš proškolený odborník se o vše postará.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.