Topná sezóna jako největší žrout energie? Máme 3 tipy, jak během ní ušetřit

Topná sezóna jako největší žrout energie? Máme 3 tipy, jak během ní ušetřit

Aktuální růst cen energií dovádí mnoho z nás k zamyšlení, jak alespoň částečně snížit spotřebu elektřiny nebo plynu. Během zimního období je kvůli topení toto téma ještě zásadnější. Máme pro vás několik tipů, jak spotřebu snížit a ulehčit domácímu rozpočtu.

Během zimy tvoří vytápění domácnosti asi největší položku v celkové spotřebě elektřiny či plynu. Pro snížení spotřeby někdy stačí málo. Topit na nižší teplotu, větrat jen chvíli nebo třeba změnit rozmístění nábytku. Více se dozvíte níže.

 

 

1.      I malé změny v domácnosti vám ušetří


Některé kroky, které můžete udělat, abyste neprotopili majlant, nevyžadují velké technické znalosti či návštěvu odborníka. Stačí změnit jen pár návyků, které třeba i vy doma děláte. Máme pro vás 3 věci, které můžete vy sami změnit.


-        Ideální teplota v místnostech
Mnoho z nás doma topí víc, než je potřeba, a už jen jeden stupeň navíc se podepíše na účtu. Pokud tento jeden stupeň v místnosti snížíte, můžete doma ušetřit na teplu až 6 %.


Ideální teplota v místnosti je kolem 21 °C, v ložnici pak maximálně 18 °C. V koupelně je doporučená teplota o něco vyšší, až 24 °C.
 

 

TIP: Není potřeba udržovat stejnou teplotu v každé místnosti. Nejdůležitější jsou ty, kde trávíte nejvíce času.

 


Pokud odcházíte z domu, topení zcela nevypínejte, protože o to více energie pak budete muset dát, abyste vychladlou místnost vytopili na ideální teplotu.

 

-        Větrejte rozumně
Větrejte krátce, 5 – 6 minut a intenzivně. Takové větrání dopomůže k udržení kvality klimatu v domácnosti a navíc se vám nebudou tvořit plísně.


Kromě čerstvého vzduchu byste se měli zaměřit i na vlhkost v místnostech, protože i ta může způsobit, že vám místnost přijde chladnější. Při nízké vlhkosti můžete mít pocit, že je v domácnosti chladněji, a proto by se měla vlhkost pohybovat okolo 40 %


Vzduch vám může i uškodit. Zavzdušněné topení vám nebude správně topit a mimo to může vydávat i velmi nepříjemné zvuky.
 

 

TIP: Vzduchové bubliny v radiátoru můžete jednoduše vypustit kohoutkem na topení, který je k tomu určený.

 


-        Utěsnit, přeskládat a umýt
Pokud ucítíte, že vám zvenku vane do krásně vytopené domácnosti studený vzduch, najděte kudy a následně utěsněte veškeré škvíry, praskliny a díry.


Teplo by však mělo místností i bytem proudit. V tom mu mnohdy překáží špatně rozestavěný nábytek, prádlo, které sušíte, nebo závěsy. Pomůže přeskládání těchto překážek, i použití hliníkové fólie umístěné na zdi za topením. Tato fólie bude krásně odrážet teplo zpět do domova.


Před topnou sezónou topení zbavte prachu a nečistot, které také mohou ovlivnit výkon topení.

 

 

2.      Změna dodavatele může pomoci


V dnešní době, kdy energie pořád rostou, je opravdu náročné najít dodavatele s cenami, které přinesou velkou úsporu. Najdou se i dodavatelé, kteří nabízí ceny, které jsou opravdu neúnosné. Například takzvané spotové ceny, které jsou stanovené aktuálně podle vývoje trhu a v nynější situaci mohou být opravdu nevýhodné.


Na druhé straně, vzhledem k událostem října 2021, kdy skončilo několik dodavatelů energií, je důležité mít ověřeného a důvěryhodného dodavatele, abyste neskončili u dodavatele poslední instance (DPI). Více se o nich dozvíte zde.
 

 

TIP: Abyste nemuseli pročítat všechny dokumenty a prozkoumávat, jestli je dodavatel stabilní a důvěryhodný, můžete se spolehnout na Index Enkidoo, který vše prověří za vás.

 

 

Pokud se rozhodnete, že chcete najít a zajistit nového dodavatele, svěřte se do rukou asistenta Enkidoo, který za vás rád vše vyřeší online, zdarma a bez obav.

 


3.     Revize nebo výměna kotle jako obrovská úspora


Další kroky, které mohou vést k úspoře tepla, vyžadují odbornost a nejspíš i profesionála. 


Nejzásadnější vliv na vytápění domácnosti a dlouhodobou úsporu financí může mít pořízení nového kotle. Ty mají totiž vyšší účinnost a nižší spotřebu než starší modely. Pokud doma máte ještě kotel na pevná paliva, můžete navíc využít takzvanou Kotlíkovou dotaci na nákup nového kotle. 


Pokud stávající kotel nechcete měnit, nechte si jej alespoň zkontrolovat a udělat revizi, aby jeho účinnost byla stále taková, jakou potřebujete.
 

 

TIP: Pokud budete chtít ve své domácnosti změnit hodnoty jističe kvůli novému kotli nebo třeba provést revizi elektroinstalace, obraťte se na našeho asistenta Enkidoo, který vám zprostředkuje ověřeného elektrikáře.

 


Věříme, že s našimi tipy si zimu užijete v teple domova a zároveň ušetříte.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.