Proč nezapomínat na samoodečet energií? Může ušetřit peníze, ale i nepříjemnosti při stěhování

Proč nezapomínat na samoodečet energií? Může ušetřit peníze, ale i nepříjemnosti při stěhování

Odečet plynu a elektřiny většinou zajišťuje distributor sám. Avšak pokud vám v této náročné době záleží na vaší spotřebě energií, vyplatí se provádět pravidelné samoodečty. V případě stěhování nebo změny dodavatele na něj také nezapomeňte. Na důvody k samoodečtu a jeho výhody se podíváme v článku.

Klasický odečet elektřiny a plynu

Na vaše elektroměry a plynoměry vždy dohlíží distributor energie, který je pro každé území daný. Většinou ani nevíte, že ke kontrole a odečtu energie vůbec došlo, protože zaměstnanec daného distributora vaši spolupráci mnohdy nepotřebuje. Stačí mít měřidlo energie na veřejně přístupném místě. Pokud ho máte na soukromém pozemku, pravděpodobně na vás zazvoní, abyste jej k měřiči pustili.

Klasický odečet je prováděn jednou za rok, a to za účelem kontroly měřiče a vaší spotřeby, která se může vyvíjet a měnit. 

Prostřednictvím operátora trhu (OTE) předá distributor odečet energie vašemu dodavateli. Ten vám následně pošle vyúčtování energie či plynu.

 

 

TIP: Dejte si pozor na podvodníky, kteří se vydávají za pracovníky distributora a chtějí se dostat do domu, aby vám mohli nabídnout nevýhodné smlouvy, nebo chtějí, abyste se upsali tzv. aukční společnosti, která vám bude vybírat dodavatele. Pokud vám něco takového nabízí, rozhodně nic nepodepisujte.

 

 

V případě, kdy se pracovník distributora z nějakého důvodu nedostane k měřidlům, využívají se samoodečty. Ty byly populární i během pandemie. Avšak samoodečet můžete využít jen 3 roky po sobě, poté musí dojít k osobnímu odečtu pracovníkem distributora.

V případě, kdy byste neprovedli ani samoodečet, má distributor právo vaši spotřebu jednoduše odhadnout. To se vám ale vůbec nemusí vyplatit. Od dodavatele vám pravděpodobně přijde vyúčtování, kdy zaplatíte výrazně víc, než byla vaše reálná spotřeba.

Toto bude brzy hudbou minulosti. Od roku 2027 by měly být zavedeny měřiče elektřiny a plynu odečitatelné i na dálku.

Samoodečet se vám může hodit i v jiných situacích.

 

 

Proč se vyplatí hlídat si hodnoty na měřičích

Jakožto zákazník odebírající energii od konkrétního dodavatele máte právo na žádost o úpravu výše záloh. Počítejte však s tím, že pokud je váš dodavatel férový a spolehlivý, nedovolí vám snížit zálohu tak nízko, aby vám hrozil velký nedoplatek. 
Pokud takového nemáte, můžete se obrátit na asistenta Enkidoo, který vám rád vyhledá ověřeného dodavatele se zajímavou cenou, a ještě vám ho zajistí online. Stačí vyplnit pár údajů zde.

Abyste si mohli měnit zálohu, která by vás nevystavovala zbytečnému riziku nedoplatku, hlídejte si svou spotřebu na elektroměru či plynoměru. Podle konkrétního vývoje si můžete upravovat zálohy, jak zrovna potřebujete. Navíc budete mít jistotu, že vše funguje, jak má, a nikde vám neuniká energie. Například v důsledku poškození spotřebiče nebo narušení plomby u plynoměru.

 

 

TIP: Pokud zjistíte poruchu v elektroinstalaci, obraťte se na nás. V Enkidoo vám zajistíme prověřeného elektrikáře, který zvládne drobné opravy instalace, revize a větší rekonstrukce. Stačí vyplnit pár informací v našem formuláři zde.

 

 

Při stěhování si sepište předávací protokol

Ať už se stěhujete do nového podnájmu, nebo jste se rozhodli přestěhovat z nynějšího, nikdy nezapomeňte s pronajímatelem sepsat také počáteční a konečné hodnoty měřičů. 

K tomu slouží předávací protokol, kde sepisujete s pronajímatelem či majitelem bytu všechny věci a náležitosti, které přebíráte do užívání společně s domácností. V tomto protokolu musí být sepsané i počáteční stavy elektřiny a plynu v den, kdy vám začíná či končí nájemní smlouva.

Takto sepsané stavy pak slouží k tomu, aby vám majitel či pronajímatel účtoval zálohy podle vaší reálné spotřeby. Pokud ukončujete nájem, budete mít zase kontrolu, zda máte u majitele přeplatek či nedoplatek.

 

 

Nezapomeňte nahlásit aktuální stav spotřeby při změně dodavatele

Pokud měníte dodavatele energií, nezapomeňte při přechodu nahlásit stav měřidel. Nahlaste je jak u nového, tak i stávajícího dodavatele. Nahlášení samoodečtu v období přechodu k novému dodavateli ujasní moment, od kdy vám má účtovat energie za jinou cenu. To samé platí i na opačné straně, kdy nynější dodavatel bude vědět, že vám má vyúčtovat jen k určitému datu v určité spotřebě za starou cenu.

Tyto stavy elektroměru či plynoměru byste měli nahlásit do 5 pracovních dní.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.