Praktické rady, jak pronajmout dům

Praktické rady, jak pronajmout dům

Rozhodli jste se přestěhovat ze svého domu, ale nechcete jej prodávat? Poradíme vám, kdy se vyplatí krátkodobý a kdy dlouhodobý pronájem, jak dům připravit pro nové obyvatele a jak vytvořit inzerát, který přiláká ty správné zájemce.

Zařídili jste si krásný dům, ale musíte se na čas přestěhovat? Důvodů může být mnoho, ať už stěhování do zahraničí, do jiného města nebo jste se prostě rozhodli jít do menšího a dům později přenechat dětem. Pokud nechcete svůj bývalý domov prodat, zkuste pronájem. Jeho přípravy jsou podobné jako při hledání nového majitele. Je nezbytné jej připravit na prohlídky a napsat inzerát. Pronájem má své výhody i nevýhody, přiblížíme vám je v konkrétních krocích níže.


Nabízet dům k pronájmu na vlastní pěst, nebo s pomocí realitního makléře?

 

Velkou výhodou pronájmu svépomocí je, že za zprostředkování nic neplatíte a hlavně si nájemníka vyberte vy. Pravděpodobně ale nemáte s pronájmy moc zkušeností, a tak nevíte, na co si dát pozor. Dost možná nebudete vědět, jak nastavit výši pronájmu, aby na prohlídky přicházeli zájemci, kteří budou za něco stát. Pokud dům nabídnete za málo, může se stát, že o něj budou mít zájem nedůvěryhodní lidé, nebo nepřijde nikdo. Lidé budou mít pocit, že s domem není něco v pořádku, když je cena překvapivě nízká. U příliš vysoké ceny můžete zase na zájemce čekat dlouho.
 

Další komplikace při pronájmu bez makléře mohou nastat při psaní inzerátu, focení a přípravě domu. Později se můžete zastavit na tom, jak připravit smlouvu, aby ani jedna strana nebyla v nevýhodě. Se vším zmíněným vám dobrý realitní makléř pomůže, nebo rovnou vyřeší za vás. Za své služby si ale může vzít nemalou provizi. Každá společnost nebo makléř na volné noze má jinak nastavené podmínky. Můžete se setkat s tím, že bude vyžadovat provizi jen po nájemníkovi, nebo dokonce po vás obou. Velkou nevýhodou je, že se musíte spolehnout na to, že makléř vybere správného nájemce, který vám dům nezničí nebo neuteče bez zaplacení nájmu. 


V případě, že nebudete chtít komplexní služby realitního makléře, můžete najít profesionála, který vám poskytne pouze poradenství. Poradí vám se stanovením ceny nájmu nebo třeba se zveřejněním inzerátu. Samozřejmě ani tyto služby nejsou zdarma.

 

TIP: Když budete hledat realitní kancelář nebo makléře, vybírejte pečlivě. Přečtěte si recenze, podmínky spolupráce a zjistěte cenu služby.

 

Nepodceňte přípravu domu před nafocením a prohlídkami

 

Předtím, než ukážete svůj dům světu na fotkách i osobně na prohlídkách, pořádně jej připravte. Vzhled nemovitosti je totiž to první, co lidé zaregistrují. Fotografie vašeho domu by měly vzbuzovat touhu zájemce v něm žít. Než vezmete do ruky foťák, přečtěte si naše doporučení.

  1. Dům důkladně ukliďte a upravte místnosti tak, aby nebyly přeplněné.
  2. Odstraňte nábytek, který nebudete nájemcům nechávat k dispozici a zároveň na chvíli odsuňte osobní věci z prostoru (fotografie, telefony, kosmetické výrobky a další).
  3. Vytvořte v prostoru příjemné a dostatečné světlo.
  4. Opravte viditelné vady (odřená podlaha, díry ve zdi, nebo třeba prasklé dlaždičky).

Pokud si nejste jistí, jak prostor upravit, obraťte se na odborníky, kteří nabízí službu Home Staging.


I kdybyste měli ten nejkrásnější dům, nekvalitní fotky mohou pokazit prvotní dojem a odradit tak případné zájemce. Na focení si proto dejte záležet. Vybírejte úhly, které prostory nejlépe odprezentují a naznačí jejich potenciál. Foťte v denní dobu, kdy je v domě to nejhezčí světlo. Můžete si najít i konkrétní rady a návody, jak nemovitost co nejlépe vyfotit. Pokud focení není vaše silná stránka, zvažte služby profesionálního fotografa. Můžete dokonce najít i takové, co se na focení realit specializují.

 

Stanovte cenu podnájmu

 

Obzvlášť pečlivě zvažte výši nájemného. Jak už jsme psali na začátku článku, nepronajímejte dům pod cenou, ani příliš draze. Obě varianty mohou výběr vhodného podnájemníka výrazně zkomplikovat. Zájemci o pronájem mají navíc přehled o cenách v dané lokalitě a všímají si, jaké inzeráty jsou zveřejněny na různých serverech podezřele dlouho. To může příchod nového nájemce ještě oddálit, protože si lidé budou myslet, že nabídka není seriózní.


Aby pro vás bylo jednodušší stanovit přiměřenou cenu, prozkoumejte trh nemovitostí a zkuste najít nabídku podobnou té vaší. Samozřejmě zohledněte stav domu, jeho vybavenost, lokalitu i občanskou vybavenost v okolí. Pokud pronájem řešíte s realitním makléřem, pomůže vám se stanovením ceny.

 

Vytvořte lákavý a věcný inzerát

 

První dojem hraje zásadní roli, a to i v inzerátu, ve kterém budete nabízet pronájem vašeho domu. Dbejte proto, aby byl text inzerátu atraktivní pro typ lidí, kterým chcete dům pronajmout. Popis musí být jasný, věcný a maximálně objektivní. Nezapomeňte vyzdvihnout hlavní přednosti interiéru i exteriéru domu a také jeho okolí. Možná bude pro někoho zásadní blízkost dětského hřiště, nebo třeba lesa.  

 

Co by v inzerátu nemělo chybět:
 

  • Kvalitní fotografie
  • Velikost domu
  • Z jakých materiálů je postavený
  • Jestli je před nebo po rekonstrukci
  • Okolí
  • Vzdálenost k většímu městu
  • Vybavenost domu (nábytek, technologie, garáž, bazén atd.)
  • Půdorys domu (řešení místností)
  • Cena pronájmu a případné poplatky
  • Kontakt na vás
  • Typ pronájmu (krátkodobý nebo dlouhodobý)

 

Nájemníka vybírejte pečlivě

 

Rozmyslete si, kdy inzerát zveřejníte. Je totiž nezbytné, abyste měli dostatek času na komunikaci se zájemci. Reagujte na dotazy co nejrychleji, aby zájemci nemuseli čekat a buďte vstřícní. Potenciální zájemce pak dostatečně prověřujte. Dejte nejen na svou intuici, ale i na podložené informace, které si můžete o zájemci vyhledat. Prozkoumejte insolvenční rejstřík, trestní rejstřík, evidenci exekucí. Nezapomeňte ani na ověření údajů, které vám zájemce poskytl.


Až se vám zúží výběr jen na vážné zájemce, zvažte možnost rezervační dohody, která vám i zájemci bude sloužit jako pojistka. Tato dohoda vás ochrání v případech, kdy zájemce přestane komunikovat, jevit zájem bez udání důvodu nebo pokud si pronájem rozmyslíte vy. V dohodě také stanovíte podmínky o budoucím pronájmu. S vytvořením rezervační dohody vám může pomoci právník nebo realitní makléř.
 

TIP: Zájemce si můžete zkusit prověřit i u bývalého pronajímatele. Dozvíte se tak informace o skutečném chování a přístupu nájemce z reálné zkušenosti.

 

Uzavřete nájemní smlouvu se všemi náležitostmi

 

Jakmile máte jistého zájemce, musíte důkladně připravit návrh smlouvy, aby obsahovala všechny náležitosti, které stanovuje občanský zákoník, předpis č. 89/2012 Sb. Pokud si nejste s přípravou smlouvy jisti, obraťte se na profesionála. 


Návrh smlouvy byste měli poskytnout zájemci s předstihem, aby si ji mohl v klidu prostudovat a případně předložit připomínky. Společně se pak můžete domluvit na úpravách, ale vždy myslete na to, že musí chránit vás a vaši nemovitost.


Pokud najdete spolehlivého nájemce, snažte se uzavřít dlouhodobý pronájem. Budete mít nejen dlouhodobý příjem, ale i jistotu, že je o váš dům dobře postaráno. O tento typ pronájmu mají většinou zájem rodiny s malými dětmi, senioři a mladé páry.

 

S čím musíte při pronájmu domu počítat

 

Když jste našli spolehlivého nájemníka, kterého si chcete udržet, měli byste se o nemovitost náležitě starat. Bohužel oproti bytu je dům mnohem náročnější na údržbu i opravy. Jak už jsme zmínili v článku, častými zájemci o pronájem domu bývají rodiny s dětmi, měli byste proto počítat s rychlejším opotřebením vybavení. Dříve nebo později se u dlouhodobého pronájmu můžete setkat s většími investicemi do rekonstrukce. Například oprava střechy, bazénu, nová okna nebo zateplení domu. Samozřejmě pokud budete mít dobrý vztah s nájemníky, můžete se dohodnout, že opravy zařídí sami a vám pak jen předloží faktury. To vám ušetří mnoho času.

 

Přejeme vám hodně štěstí s pronájmem vašeho domu a věříme, že s naším článkem už víte, jak na to. Hlavně buďte při hledání nájemníka obezřetní. A pokud chcete projít hladce i vlastním stěhováním z vašeho domu do nového bydlení, využijte náš Enkidoo chytrý seznam ke stěhování krok za krokem. Provede vás celým stěhováním, na nic tak nezapomenete.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.