Plynovým kotlům brzy odzvoní: jakou vybrat alternativu

Plynovým kotlům brzy odzvoní: jakou vybrat alternativu

Vzhledem k situaci na trhu s energiemi a válce na Ukrajině čím dál více domácností řeší, zda vymění plynový kotel za jiný zdroj tepla. Nejistota a rostoucí cena plynu zkrátka dohání lidi ke změně. Původně se v EU plánovalo upustit od plynového vytápění do 20 let, ale nynější stav vše urychlil. Ale jaké jsou alternativy?

Vyměnit plynový kotel z důvodu mnohonásobného zvýšení cen za levnější řešení není jednoduchým rozhodnutím. Neexistuje univerzální řešení pro každého, navíc rostou také ceny systémů a ostatních surovin, nejen plynu. Doporučujeme zaměřit se na časovou návratnost investice, společně s provozními náklady či udržitelností.

 


Čím můžete topit bez použití plynu


Způsobů, jak vyhřát v zimě domácnost na příjemnou teplotu, je hned několik. Než se rozhodnete pro konkrétní typ energie, uvědomte si svoji spotřebu a jaký má vaše vytápění charakter. Jak velkou plochu musíte vytopit, jaká je energetická ztráta bydlení a jestli jste celou zimní sezónu v nemovitosti.



Topení dřevem nebo peletami


Velkou výhodou kotlů na dřevo či dřevní pelety je, že se jedná o lokální zdroj. Dřevo v Česku seženeme snadno, navíc až 90 % kotlů na dřevo a pelety vyrábí čeští výrobci. 


Výhodou peletových kotlů je možnost systému, který si pelety dávkuje sám. Nemusíte pak chodit do kotelny přikládat. Někteří dodavatelé přivezou pelety až k vám domů a nafoukají je do zásobníku. Díky tomu můžete mít téměř 100% provoz bez obsluhy. Jediná věc, kterou musíte 1x – 2x za rok udělat, je vysypání popele.


Kotel či krb na dřevo může být navíc skvělým designovým prvkem vaší domácnosti. Nevýhodou krbů bývá, že lidé mnohdy přikládají příliš velké množství dřeva. Také se stává že přikládají i ve chvíli, kdy předchozí přiložení vydává dostatek tepla. To způsobuje přetápění domácnosti, které je zbytečné a drahé.  1 kg dřeva ukrývá až 4 kg tepelné energie, proto ho nepalte více, než je potřeba.  


U kotlů a krbů na dřevo je také důležité dbát na uskladnění dřeva, které musí být v suchu. 

 


Vytápění elektřinou


Pokud chcete topit elektřinou, existuje hned několik možností. Využívat můžete přímotopy, elektrokotel nebo tepelné čerpadlo.


U přímotopů je velkou výhodou nízká pořizovací cena, navíc vám vzduch ohřejí téměř okamžitě. Po vypnutí dochází k ochlazení také velmi rychle, což můžeme vnímat jako nevýhodu. Přímotopy víří prach, tudíž nejsou vhodné pro alergiky.


Elektrokotel má z hlediska vytápění, především v malých a pasivních domech či bytech, vysokou účinnost. Funguje na principu čerpadla vody, kde se voda ohřívá a pak putuje do radiátoru nebo podlahového topení. Naštěstí se jedná o poměrně malé zařízení, které nezabere mnoho prostoru. Instalace není náročná, ale určitě si na zavedení najměte odborníka. Nároky na instalaci se vždy odvíjí od proporcí vaší nemovitosti, u každé se mohou lišit.


V posledních letech jsou velmi populární tepelná čerpadla. Mají mnoho výhod. Levnější provoz, prostorovou nenáročnost, ale především mohou být napojena na obnovitelný zdroj energie, například domácí fotovoltaickou elektrárnu. Tento typ vytápění je vhodný do novostaveb, zrekonstruovaných nebo pasivních domů. Tepelných čerpadel je několik druhů, některé můžete využívat v létě k chlazení. Vše o tepelných čerpadlech najdete podrobně v našem článku zde.
 

 


Propan-butan


Před zvýšením cen plynu využívali tento způsob vytápění hlavně lidé, kteří neměli zavedenou přípojku plynu


Pro vytápění domova propan-butanem je potřeba mít zajištěný plynový zásobník nebo propanbutanové lahve. Pokud máte rodinný dům nebo větší nemovitost, vyplatí se větší zásobník. Ten může mít kapacitu až 25 m3. Buď si jej postavíte na pozemek, nebo ho skryjete pod zem. Pořízení vlastního zásobníku nemusí být nákladné, můžete si ho od dodavatele dokonce pronajmout. Na výstavbu a umístění navíc nepotřebujete stavební povolení. Velkou výhodou je, že nebudete závislí na dodávce zemního plynu.
 

 


Hnědé uhlí vás také zahřeje


I když se nejedná o ekologické řešení, mnoho domácností tento zdroj stále využívá. 


EU chce snížit emisní stopy, proto od září 2022 bude možné využívat pouze kotle na uhlí, které splňují emisní podmínky. Topit uhlím můžete jen v moderních kotlích, které splňují takzvaný ekodesign a spadají do 3.-5. třídy jmenovitého výkonu a emisí dle norem.

 

TIP: V dnešní době je zakázán prodej kotlů 1. a 2. třídy. Pokud by vám je někdo nabízel, nekupujte je. Mohla by vás zaskočit nemilá pokuta.


U kotle na uhlí jsou nezbytné pravidelné revize, každé 3 roky. 
 


Náklady na vytápění


Každý typ vytápění s sebou nese náklady. Na pořízení, provoz a danou energii. Sepíšeme vám alespoň hrubý odhad těchto nákladů.

 


Krb nebo kotel na dřevo či pelety


Ceny kotlů na dřevo se velmi liší. Záleží, jaký typ bude pro Váš dům nejlepší. Investice se může vystoupat až k 80 tisícům Kč. Vzhledem k tomu, že budete muset nakupovat i kusové dřevo, počítejte s tím, že cena se v průměru pohybuje okolo 1 600 Kč/PRMS. Do nákladů musíte započítat i pravidelnou údržbu kotle.

Investiční náklady na pořízení kotle na pelety jsou o něco vyšší než u kotle na kusové dřevo. Mohou stát až 100 tisíc Kč, levnější modely vyjdou na 70 tisíc Kč. Cena pelet se v dnešní době pohybuje okolo 6 000- 8 000 Kč za tunu. Opět nezapomeňte připočítat pravidelné výdaje za údržbu. 
 


Vytápění elektřinou: přímotop, elektrokotel a tepelné čerpadlo


Vzhledem k vývoji trhu s elektřinou je tento typ vytápění již velmi nákladný. 


Především pokud se rozhodnete pro nákup přímotopů nebo elektrokotlů. Přímotop má sice malé investiční náklady, stojí jen několik tisíc, ale jeho provoz je drahý. 


U elektrokotle záleží, jak výkonný kotel si pořídíte a zda na něj napojíte i ohřev vody. Pokud ano, investice se může vyšplhat nad 100 tisíc Kč. Jeho provoz bude ale nákladný kvůli vysoké ceně za elektrickou energii.


Naopak u tepelného čerpadla můžete na provozu ušetřit. Není tak energeticky náročné, a navíc jej můžete napojit na vlastní obnovitelný zdroj energie (fotovoltaika). Počáteční investice je o něco vyšší, pohybuje se od 25 000 až do 450 000 Kč. Záleží, jak velkou máte domácnost a co vše od tepelného čerpadla očekáváte. Samozřejmě počítejte s údržbou.


Na pořízení tepelného čerpadla můžete využít státní dotaci, o které píšeme více informací v článku zde.

 

TIP: Mnohdy jde alespoň trochu snížit náklady na elektřinu výměnou dodavatele. Obraťte se na asistenta Enkidoo, který vám najde a zajistí nového dodavatele online.

 

 

Teplo při využití propan-butanu


Nákupní cena kotle na zkapalněný LPG se pohybuje v rozpětí mezi 30 000 – 100 000 Kč. Servisní náklady, jako u většiny předešlých možností, se mohou vyšplhat na pár tisíc ročně. Průměrná cena energie v palivu je 2 Kč/kWh. Samozřejmě se výše vaší investice bude odvíjet od toho, jestli si pořídíte vlastní zásobník a kam ho budete chtít umístit. 

 


Kotle na hnědé uhlí se vrací


Při dnešních cenách plynu i elektřiny se domácnosti vracejí také k vytápění uhlím. Moderní automatické kotle vyjdou až na 100 000 Kč, cena uhlí se pohybuje kolem 5 500 Kč za tunu. Jako u všech kotlů počítejte s náklady na údržbu.
 

 


Ať už vyberete jakoukoliv variantu, vždy dbejte na individuální požadavky vaší nemovitosti a domácnosti. Doporučujeme nechat si od odborníků vytvořit hned několik možných variant na vytápění a až poté se rozhodnout.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.