Na co lze využít jednu kilowatthodinu energie?

Na co lze využít jednu kilowatthodinu energie?

Chcete si spočítat svou spotřebu energie, nebo si jen rozšířit znalosti? V oblasti energií a zejména v elektřině se rozhodně setkáte s měrnou jednotkou kWh. Při výpočtu spotřeby elektřiny, v souvislosti s náklady na vytápění nebo dobíjení aut na elektřinu. Vysvětlíme vám, jak se to s 1 kWh má. Jak funguje a k čemu ji můžete v každodenním životě použít.

Co zkratka kWh vlastně znamená

Měrná jednotka kilowatthodina udává konkrétní množství energie, kterou přijme nebo odevzdá konkrétní spotřebič třeba ve vaší domácnosti o výkonu 1 000 wattů za jednu hodinu. To tedy znamená, že 1 kWh odpovídá 1 000 watthodinám. Pomocí kWh lze určit hodinovou spotřebu elektrické energie konkrétního spotřebiče nebo celkově všech zařízení na elektřinu. 
Díky vzorci si ji můžete spočítat.


Pro výpočet spotřeby použijte tento vzorec:
Výkon spotřebiče uveden ve wattech (W) x počet hodin v provozu = spotřebovaná energie ve Wh / spotřebovaná energie v kWh.


Konkrétní příklad:
Máte v domácnosti 60wattovou žárovku, která bude svítit 6 hodin a vás zajímá, kolik spotřebujete kWh, které se vám později promítnou ve vyúčtování.


60 W x 6 h = 360 Wh / 1 000 = 0,360 kWh


To znamená, že pokud budete svítit třeba v obývacím pokoji 6 h, vaše spotřeba naroste o 0,360 kWh.

 


Co vše můžete dělat při spotřebě 1 kilowatthodiny

Záleží na spotřebě spotřebiče, jak dlouho ho 1 kWh udrží v provozu. Čím nižší má spotřebu, tím déle ho budete moci využívat. Připravili jsme pro vás několik příkladů z každodenního života.

 

S 1 kWh můžete vykonávat následující činnosti:


● Můžete si hodinu fénovat vlasy, a to fénem o výkonu 1 000 W.
● S 100wattovou žárovkou můžete svítit 10 h. 
● Deset hodin byste mohli strávit na počítači a 4 dny surfovat v kuse na internetu.
● Televizi můžete při 1 kWh sledovat asi 15 h.
● Mohli byste si uvařit přibližně 70 šálků kávy a 9 l čaje.
● Naopak horkou vodou byste se mohli sprchovat pouze 3 minuty.
● Můžete si připravit asi 130 křupavých toustů.
● Upéct koláč při 1 kWh také nebude problém.


V klasické domácnosti lze množství spotřebované elektrické energie rozdělit do různých kategorií. Nejvíce elektřiny nejspíše spotřebujete v kuchyni, kde jsou energeticky nejnáročnější spotřebiče, jako je sporák, trouba a lednice. Dále hodně elektřiny spotřebují i komunikační a informační technologie (internet, počítač, televize atd.). Pokud chcete alespoň trochu ovlivnit energetickou náročnost svých spotřebičů nebo elektroniky, zaměřte se při jejich pořizování na energetické štítky, které jsou u nich uvedeny. Pokud si nevíte rady a tápete v označení štítků, nenechte si ujít náš článek zde. 


Poměrně srovnatelnou spotřebu elektřiny může mít příprava teplé vody pro vaši domácnost. Jestli však zajišťujete teplou vodu pomocí průtokového ohřívače, tak bude vaše spotřeba nejspíše ještě vyšší. Průměrný typ průtokového ohřívače může zvýšit vaši spotřebu elektřiny až o 1 000 kWh na osobu za rok. I při způsobu ohřevu vody existují úspornější řešení. Jedním z nich je tepelné čerpadlo, které vám ve spojení s fotovoltaikou nebo jiným obnovitelným zdrojem energie ušetří. 

Pokud chcete vědět více o tepelných čerpadlech, máme pro vás článek, kde zjistíte základní informace o řešení.


Posledním žroutem energie je osvětlení.

 


Kolik vlastně stojí 1 kWh elektřiny?

V posledních měsících se cena elektřiny změnila. Došlo ke zdražování, nyní 1 kWh stojí okolo 5 Kč. Samozřejmě konkrétní cena závisí hned na několika faktorech - na zvoleném tarifu, distributorovi, dodavateli, místu bydliště, poplatcích a daních. To znamená, že vaše cena nemusí být pevně daná. 

Pokud nejste spokojeni se svým dodavatelem elektřiny a přijde vám, že zdražil více, než bylo třeba nebo jeho jednání není férové, obraťte se na našeho asistenta Enkidoo, který vám pomůže vybrat dodavatele energií. V něm vám podle vaší specifikace navrhneme nejvhodnější dodavatele. Porovnáváme nejen ceny, ale i důvěryhodnost, obchodní podmínky a další kritéria tak, abyste byli co nejvíce spokojeni. Navíc s vaší plnou mocí za vás vše zařídíme.

 


Spotřeba domácnosti a tipy na úsporu elektřiny

Roční spotřeba elektřiny v klasické dvoučlenné domácnosti se pohybuje okolo 2 100 až 3 000 kWh. Do závratných výší se ale spotřeba domácnosti může vyšplhat rychleji, než si myslíte. Stačí si k domu pořídit bazén s ohřevem nebo si koupit náročnější spotřebiče. Pokud se nechcete při každém vyúčtování divit, kolik máte doplatit, inspirujte se našimi tipy, jak na úsporu elektřiny v domácnosti.

 


V kWh lze měřit i další zdroje energie

Měrnou jednotku kWh kromě elektřiny můžete najít ve spojitosti s měřením energetického výkonu v oblasti vytápění. Máme pro vás jednoduchý vzorec, podle kterého si přepočítáte spotřebu plynu z metrů kubických na kWh. Tento vzorec se vám může hodit při porovnání jednotek z plynoměru (m3) a vašeho vyúčtování, které vám poskytovatel plynu většinou poskytne právě s jednotkou kWh.
 

Vzorec pro přepočet m3 na kWh:


Objem (v m3) x výhřevnost (v kWh/m3) x stav plynoměru = kWh.
 

Možná zjistíte, že vám nynější podmínky dodávky plynu nevyhovují. Vyzkoušejte naši Kalkulačku plynu, která vám na základě vašich informací porovná a vyhledá nového dodavatele plynu, se kterým budete spokojenější.
Pokud chcete vědět o plynu pro vaši domácnost více, podívejte se do našeho Průvodce energiemi. Dozvíte se v něm, kde se bere zemní plyn, jak na samoodečet a další.
 

Připravili jsme pro vás příklad, jak vypadá přepočet jednotek při vytápění:
Majitel rodinného domu odečte na svém plynoměru spotřebu 2 200 m3 plynu, kolik by měl mít na vyúčtování od dodavatele?
 

2 200 m3 x 10 kWh/m3 x 0,95 = 20 900 kWh


Pro tento příklad jsme použili hodnotu 10 kWh, jako všeobecně známý koeficient. Také 0,95 jako stavové číslo, které najdete na faktuře za plyn. Může se však lišit.
 

TIP: Pokud si spotřebu nechcete přepočítávat, na internetu najdete webové stránky s kalkulačkami, které vám vaši spotřebu přepočítají na požadovanou jednotku.

 

 

S 1 kWh elektřiny dokážete hodně, ale pozor na celkovou spotřebu

V běžném životě můžete jednu kilowatthodinu využít mnoha způsoby, ale nezapomínejte, že vaše spotřeba elektřiny se v reálných podmínkách rychle sčítá. Na základě měrné jednotky a znalosti vzorce pro výpočet spotřeby můžete snadno a rychle přijít na to, kolik energie skutečně spotřebováváte. Toto zjištění vám pomůže si uvědomit, co v domácnosti lze. 
 

 

Věříme, že jsme vám poskytli zajímavé informace a nyní budete na svou spotřebu nahlížet trochu jinak. A třeba rádi využijete naše tipy na úsporu nebo vám pomůže náš chytrý asistent Enkidoo vybrat nového dodavatele.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.