Co je tepelné čerpadlo? A z jakých druhů máte na výběr pro svoji domácnost

Co je tepelné čerpadlo? A z jakých druhů máte na výběr pro svoji domácnost

Zajímáte se o obnovitelné zdroje energie a chcete takové systémy i do svého bydlení? Ať už si stavíte dům nebo se stěhujete už do hotového, určitě řešíte jeho vytápění nebo třeba ohřev vody. Přemýšleli jste již o tepelném čerpadlu, ale nevíte, jak vlastně funguje? Jaké jsou druhy nebo třeba kolik stojí pořízení? V článku o tepelných čerpadlech vám rádi vše přiblížíme.

Způsobů, jak vytápět svůj dům a ohřívat vodu je hned několik. V poslední době je velmi oblíbeným způsobem právě tepelné čerpadlo. Toto řešení má hned několik výhod, kdy jedním z nich je levnější provoz, nenáročnost, využití obnovitelných zdrojů energie a snadná obsluha. Nevýhodou může být třeba hluk, a to především u typu vzduch-voda. Všechny typy vám více přiblížíme níže v článku.
Jestli budete chtít zařídit tepelné čerpadlo do novostavby, bude jeho instalace a využití mnohem snadnější. V plánech na stavbu s ním totiž počítá a vytvoří se návrh stavby tak, aby tepelné čerpadlo fungovalo co nejefektivněji. Samozřejmě jej můžete nainstalovat i do starší stavby v rámci rekonstrukce, ale zde již musíte počítat s trochu komplikovanějším zabudováním a případným zateplením domu. Kdybyste totiž neměli dobře zaizolovaný dům, nejspíše byste museli investovat více a pořídit si výkonnější tepelné čerpadlo.

 

TIP: Tepelné čerpadlo je tedy vcelku vhodné do domů, kde jsou již dobré tepelně-technické vlastnosti.


Na jakém principu tepelné čerpadlo funguje

 

Tepelné čerpadlo funguje na podobném principu jako třeba lednice nebo klimatizace jen je v něm proces obrácený. To znamená, že čerpadlo odebírá teplo zvenčí ze vzduchu, země nebo vody a předává ho do domu. Konkrétněji tedy tepelné čerpadlo přemění nízkopotencionální teplo z okolního prostředí na teplo vhodné k vytápění domu nebo k ohřevu vody, a to pomocí komprese vypařeného chladiva. Teplo se do domu dostává buď pomocí radiátorů, podlahového vytápění, ventilátory, nebo jinými klasickými rozvody.
Ukazatelem energetické účinnosti tepelného čerpadla je tzv. topný faktor. Jedná se o poměr mezi vyprodukovaným teplem (teplo dodané do domu) a spotřebovanou energií (elektřina potřebná pro pohon čerpadla). Tuto elektřinu můžete získávat z obnovitelného zdroje energie například z fotovoltaické elektrárny, kterou si také můžete na svůj dům nechat nainstalovat. Pokud chcete vědět více i o fotovoltaických elektrárnách, přečtěte si náš článek zde. Hodnota topného faktoru tepelného čerpadla závisí na několika parametrech: na vstupní a výstupní teplotě, typu kompresoru a dalších. Zpravidla platí, že čím vyšší je topný faktor, tím více vám tepelné čerpadlo dokáže uspořit.


Druhy tepelných čerpadel

 

Na trhu můžete narazit na čtyři základní druhy tepelných čerpadel. Každé z nich má své výhody i nevýhody. Zároveň nemusí všechny vyhovovat právě vašim požadavkům nebo finančním možnostem.


Tepelné čerpadlo země-voda

 

Tento způsob technologie funguje na principu, kdy je teplo odebíráno ze země, a to buď pomocí vrtu, nebo plošného kolektoru. Při využití plošného kolektoru je potřeba mít velkou plochu (zahradu), protože se musí umístit velké množství trubek s nemrznoucí směsí pod povrch země. Samozřejmě záleží, jak velkou máte potřebu energie. Kolektor odebírá teplo z vrchní vrstvy zeminy, kde se kumuluje sluneční energie. Tento systém má tu výhodu, že ho v létě můžete používat i jako klimatizaci a ochladit si tak vzduch v domácnosti. Nevýhodou jsou vetší zásahy do zahrady a počáteční investiční náklady na pořízení. Avšak provozní náklady jsou až o 30 % nižší než u tepelného čerpadla vzduch-voda.


Tepelné čerpadlo vzduch-voda

 

Tento typ je v současnosti asi nejvíce využívaný. Získává teplo z venkovního vzduchu. Velkou výhodou je snadná instalace a menší nároky na velikost prostoru pro jeho umístění. U tohoto typu tepelného čerpadla není třeba mít velký pozemek ani není vždy potřeba instalovat akumulační nádrž jako třeba u typu země-voda. Výhodou jsou i nižší vstupní náklady, na druhou stranu, ale musíte počítat s vyššími náklady na provoz. Mezi nevýhody patří vyšší hlučnost, ale nynější výrobci se neustále snaží přicházet s řešeními, aby hlučnost nebyla tak vysoká.


Tepelné čerpadlo voda-voda

 

Jestli jste se přistěhovali nebo stavíte dům v blízkosti rybníka nebo teplejšího vodního toku či máte studnu, je tato varianta přímo pro vás. Tento typ tepelného čerpadla odebírá teplo z vody, která je čerpána do výměníku a poté se vrací zpět. Sice si jej pořídíte levněji než třeba tepelné čerpadlo země-voda, ale zase je tento systém náročnější na údržbu.

 

TIP: Pokud byste chtěli za použití těchto tepelných čerpadel ohřívat i vodu, pak budete potřebovat kombinovaný bojler.

 


Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch

 

Toto tepelné čerpadlo funguje na stejném principu jako vzduch-voda. S tím rozdílem, že vnitřní jednotka nemá tepelný výměník jako u typu vzduch-voda, ale má větší výměník chladivo-vzduch. Z tohoto výměníku se vzduch rozvádí do celého domu pomocí vzduchotechniky. Výhodu je, že pak můžete řídit teplotu v každé místnosti zvlášť a systém používat i jako klimatizaci. Nevýhodou je, že tepelným čerpadlem vzduch-vzduch nemůžete ohřívat teplou vodu.

 

Využití tepelného čerpadla

 

Jestli se rozhodnete pro méně náročný způsob topení a ohřevu vody pomocí tepelného čerpadla, ušetříte nejen náklady, ale i životní prostředí. Za prvé vám tepelné čerpadlo nevyprodukuje například kouř, který může mít vliv na ovzduší a za druhé můžete pro jeho provoz použít vlastní vyrobenou elektřinu pomocí fotovoltaiky. Využití energie z obnovitelných zdrojů v kombinaci s možností řízení výkonu tepelného čerpadla může být opravdu výhodné, protože energii do něj máte „zdarma“. Navíc tepelnému čerpadlu stačí dodat opravdu malé množství elektrické energie a ono vám dá třikrát více tepelné energie. Je to tedy skvělý způsob, jak třeba využít přebytky vyrobené přímo z vaší solární elektrárny.


Cena tepelného čerpadla

 

Náklady na pořízení tepelného čerpadla závisí na několika faktorech. Především na tom, jaký typ si zvolíte a jak jste energeticky nároční. Z počátku se mohou zdát pořizovací náklady vyšší, ale musíte si uvědomit, že vás provoz nebude stát téměř nic a hlavně nemáte žádné vedlejší náklady. Náklady na pořízení se mohou vyšplhat na statisíce, ale naopak se vám sníží náklady na topení. V rodinném domě tak můžete za pomoci tepelného čerpadla ročně zaplatit za teplo okolo max. 20 000 Kč. Samozřejmě stále záleží na venkovní teplotě. Náklady na provoz vás ročně mohou přijít v rámci tisícikorun a to znamená, že vás skutečně tyto náklady příliš nezatíží.


Skvělou zprávou je, že nyní můžete na pořízení tepelného čerpadla získat státní podporu v rámci programu Nová zelená úsporám. A to ve výši až 
100 000 Kč. Více informací získáte přímo zde https://www.novazelenausporam.cz/nabidka-dotaci/rodinne-domy-zdroje-energie/.


Životnost a nejčastější poruchy tepelných čerpadel

 

Tepelné čerpadlo vám ve vaší domácnosti vydrží třeba až 20 let. Samozřejmě jako každý mechanismus a systém, i tepelné čerpadlo může mít jistou poruchovost. U těchto systémů se jedná spíše o ojedinělé případy a záleží od jaké firmy a jakou technologii si pořídíte. Mezi nejčastější poruchy patří například nízký průtok vody nebo nerozeběhnutí se oběhového čerpadla. Samozřejmě všechny poruchy se dají vyřešit.

Pokud se zaměříme na návratnost této investice, uživatelům se v současné době vrátí průměrně do 6 až 8 let.

 

TIP: Pokud si nejste jistí, jaký druh tepelného čerpadla vybrat pro vaši domácnost, zkuste se obrátit na odborníky, kteří vám mohou udělat nabídku přímo na míru vašim požadavkům a možnostem. Ale jak už jsme uvedli, nejvíce využívaným typem pro rodinné domy je tepelné čerpadlo vzduch-voda.

 

 

Ať už hledáte efektivní vytápění pro váš zrekonstruovaný dům nebo novostavbu, nebo se jen zajímáte o obnovitelné zdroje a životní prostředí, věříme, že jste se dověděli, co jste chtěli. Pokud chcete zkusit ušetřit na energiích i bez tepelného čerpadla, spolehněte se na asistenta Enkidoo, který s vámi vybere nového dodavatele energie.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.