LED žárovka, nebo klasika? Co si vybrat?

LED žárovka, nebo klasika? Co si vybrat?

Otázka, jestli sáhnout po LED žárovce, nebo žárovce klasické, není minimálně v EU zdaleka takový hlavolam jako dřív. V roce 2012 totiž přišel zákaz klasických wolframových žárovek a v letech 2016 a 2018 potkal stejný osud i žárovky halogenové. LED žárovky tak pro naše domácnosti představují vlastně jedinou smysluplnou variantou.

Proč se LED žárovky vyplatí?


Zákaz klasických žárovek (tzv. edisonek) spustil poměrně velkou vlnu nevole – zvlášť vzhledem k jejich nízké pořizovací ceně a dobrému podání barev. Někteří si je dokonce nakupovali do zásoby. Ve skutečnosti ale přechod na LED osvětlení dává smysl, a to hned z několika důvodů.


Výhody LED žárovek

 

  • Úspora elektřiny: S LED žárovkou spotřebujete přibližně 7krát méně elektřiny než s tou klasickou. Elektroluminiscenční dioda (zkratka LED znamená Light Emitting Diode, doslova „dioda vyzařující světlo“) přeměňuje elektrický proud přímo na světlo. Naproti tomu u klasických žárovek se kolem 90 % příkonu mění na teplo.
  • Vyšší životnost: Udává se v rozsahu 10 000–50 000 hodin (to znamená až cca 6 let, pokud byste svítili 24 hodin denně).
  • Odolnost: LED žárovkám nevadí chlad, nárazy, vibrace ani časté zapínání a vypínání.

 


Jak zvolit tu správnou LED žárovku?


Při výběru LED žárovek nebo zářivek narazíte na řadu různých parametrů, které můžete při výběru vzít v úvahu. Jsou to například:

  • Světelný tok: Udává se v lumenech (lm). LED žárovky mají při stejném příkonu výrazně vyšší světelný tok než ty klasické. Například LED žárovka o příkonu 10 W svítí přibližně stejně intenzivně jako 60wattová klasická žárovka (kolem 800 lumenů).
  • Patice: Patice je část žárovky, která se upevňuje do objímky. LED žárovky využívají vedle šroubovacích patic (E27, E14) i patice bajonetové (nejčastěji GU10), kolíčkové (např. G5) nebo zásuvné (např. G4).
  • Barva světla: Barevný tón světla, tzv. teplota chromatičnosti, se udává v kelvinech (K). U standardních LED žárovek můžete vybírat mezi neutrální bílou (vhodná třeba do obývacího pokoje), studenou bílou (kancelář) a teplou bílou (ložnice).
  • Další funkce: Chcete od svých LED žárovek trochu víc? Některé nabízejí například stmívatelnost, volbu barvy světla, časovač, hlasové ovládání nebo ovládání pomocí aplikace.

 

 

TIP: Hledáte šikovného elektrikáře, který vám se zapojením LED osvětlení pomůže? Pokud bydlíte v Praze nebo Roztokách, využijte asistenta Enkidoo.

 


Pokud vám chybí design původních edisonek, sáhněte po filamentových žárovkách. Ty sice využívají LED technologii, ale tvarem i „vláknem“ tvořeným LED diodami připomínají starou dobrou klasiku.

 


Vybíráte venkovní osvětlení?


LED osvětlení je skvělou volbou i pro venkovní využití, třeba na balkoně nebo na zahradě. Než ale vyrazíte do obchodu, stojí za to si odpovědět na pár otázek. Tak třeba:

  • Kde rádi odpočíváte a kde se často pohybujete?
  • Jaký stupeň krytí IP (ochrany proti pevným předmětům a kapalinám) potřebujete?
  • Jaká intenzita světla bude ideální?
  • Hodilo by se vám solární osvětlení?
  • Využili byste osvětlení se senzory pohybu?
     

 

TIP: Další praktické rady k výběru osvětlení, které vám na zahradě nebo balkoně navodí příjemnou atmosféru a neudělá vám díru do rozpočtu, najdete v našem článku.

 


Přechod na LED osvětlení není jen nutné zlo. Je to způsob, jak můžete výrazně ušetřit za elektřinu a ještě udělat něco pro životní prostředí. Díky široké nabídce na trhu navíc určitě najdete to správné světlo pro každou příležitost.


Pokud hledáte další možnosti úspory, tak můžete začít od samotné ceny elektřiny. 
V našem porovnání cen elektřiny uvidíte vše přehledně a navíc vám asistent Enkidoo vše zajistí.

 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.