Jednoduchý návod, jak zvládnout samoodečet elektřiny i plynu

Jednoduchý návod, jak zvládnout samoodečet elektřiny i plynu

Bydlíte v pronajatém bytě nebo máte vlastní bydlení? Pak se určitě neobejdete bez znalosti svého elektroměru nebo plynoměru. Samoodečet energií se vám může hodit hned z několika důvodů. Nejenže díky samoodečtu nepřijdete o peníze při stěhování, ale můžete na energiích dost ušetřit. Poradíme vám, jak udělat samoodečet energie i ve vaší domácnosti. Nezapomeneme ani na další praktické rady, které vám pomohou třeba s přepisem energií.

Samoodečet elektřiny nebo plynu se většinou provádí jednou za rok. Určitě vám ale nic nebrání v tom, abyste si kontrolovali elektroměr nebo plynoměr častěji. Budete alespoň vědět, že je vaše spotřeba v pořádku a „neutíká“ vám někde moc energie. Pokud si provedete samoodečet energie sami, dbejte na uvedení přesných hodnot. Jestli hodnoty nějak upravíte, nemusí je váš dodavatel přijmout, anebo vás později může vyúčtování překvapit, protože nemusí přesně odpovídat vašim hodnotám. Dodavatel elektřiny nebo plynu si totiž vaši spotřebu hlídá a může ji snadno zkontrolovat s předchozími stavy vaší spotřeby energie a podle toho vám pošle fakturu. Ani v případě, že si samoodečet elektřiny nebo plynu provedete sami, se nemusíte vyhnout návštěvě specializovaného technika z distribuce nebo od dodavatele energie.

 

Jak si udělat samoodečet energie

Jestli potřebujete samoodečet elektřiny nebo plynu vyplnit a zaslat dodavateli nebo distributorovi energie, určitě se předtím, než přistoupíte ke svému elektroměru nebo plynoměru, podívejte na jejich webové stránky. Na stránkách dodavatele nebo distributora energie si můžete najít formulář pro vyplnění samoodečtu, nebo jej rovnou vyplňovat on-line do jejich systému. Samoodečet můžete dodavateli a distributorovi nadiktovat také po telefonu nebo zaslat e-mailem. Samozřejmě, pokud chcete odečet energie jen pro své účely, stačí vám papír a tužka.


Pro odečet energie pro dodavatele nebo distributora vám postačí pouze údaje na měřičích. Nemusíte se tedy bát, že budete zdlouhavě hledat předchozí faktury za elektřinu nebo plyn, abyste z nich doplnili konkrétní informace.
Do samoodečtu elektřiny a plynu je potřeba vyplnit konkrétní údaje, které najdete v článku níže. Pokud vám nějaké budou chybět, nemusí dodavatel nebo distributor energie váš odečet přijmout. Jestli se rozhodnete nevyplňovat připravený formulář od dodavatele, kde jsou kolonky předpřipravené, všechny údaje vám sepíšeme. Budete tak vědět, které informace váš dodavatel potřebuje.


Tyto údaje uveďte při samoodečtu energie:

  • jméno a příjmení odběratele nebo název firmy
  • kontaktní údaje zadavatele, které se mohou shodovat s odběratelem v předchozím bodě (jméno, příjmení, e-mail a telefonní kontakt)
  • EAN/EIC odběrného místa
  • stav měřiče (elektroměr nebo plynoměr)
  • výrobní číslo měřiče energie
  • datum samoodečtu
  • důvod odečtu
     

V případě, kdy řešíte odečet elektroměru, si dejte pozor na případné rozlišení tarifů. Pro vaši domácnost můžete mít stanovený tzv. vysoký a nízký tarif. Při samoodečtu můžete na elektroměru nalézt dva displeje, které tyto tarify zobrazují, nebo pouze jeden, ale díky tlačítku můžete přepínat mezi tarify, které potřebujete na displeji ukázat.  Hodnoty, které elektroměr udává, jsou v kWh a plynoměr je počítá v m³. Vždy je potřeba hodnoty uvést celé a bez jejich zaokrouhlení.


Datum vašeho odečtu nesmí být starší než přibližně 30 dnů, ale každý distributor i dodavatel energie může mít jinak stanovené lhůty. Někdy se může jednat o velmi krátkou dobu. Vždy si tedy zkontrolujte, ke kterému datu od vás samoodečet dodavatel nebo distributor potřebuje.


Samoodečet energie určitě proveďte při stěhování

U stěhování se nejspíš setkáte s přepisem energie na nového nájemce nebo majitele. K jednoduššímu přepisu energie můžete využít Enkidoo on-line plnou moc, se kterou vše vyřešíme za vás.
Pokud nemáte například u pronájmu napsané energie na sebe, i přesto budete potřebovat znát finální stav měřičů kvůli předání nemovitosti v nájmu.
V obou případech se jedná o ujasnění, kolik za elektřinu a plyn budete ještě platit a co již bude platit nový majitel odběrného místa nebo nový podnájemce.


Při ukončení pronájmu si s majitelem bytu nebo domu sepíšete na konci předávací protokol, kde je důležité uvést stavy měřičů k předání bytu. V tomto případě pak budete mít jasno, jaká byla ještě vaše spotřeba a případně kolik budete muset třeba doplácet. V tomto případě se budete chránit před možným nedoplatkem nebo nesrovnalostmi, kdy se jednalo o vaši spotřebu a kdy o spotřebu nového nájemce.


Proveďte samoodečet energie při změně dodavatele energie

Ve většině případů dochází při změně dodavatele elektřiny nebo plynu i ke změně ceny. Díky samoodečtu energie budete mít přehled o stavu měřiče při ukončení dodávek od původního dodavatele energie a spotřebě, kterou začnete čerpat s novým dodavatelem. Ulehčí vám to přehled ve vyúčtování za energie. Stav elektroměru i plynoměru poskytněte stávajícímu i novému dodavateli energie.
Na základě samoodečtu si můžete i snadno spočítat, kolik budete při stávající spotřebě platit u nového dodavatele energie. Nezapomeňte sledovat u dodavatelů změny cen, které se mohou zpravidla měnit na přelomu roku. Při změně ceníků za plyn nebo elektřiny budete díky samoodečtu přesně vědět jaká spotřeba se počítá ještě se starou cenou a jaká s novou. Vyšší ceny se uplatňují vždy až na spotřebu od data zvýšení.


Když se rozhodnete změnit dodavatele, tak náš chytrý asistent Enkidoo vás v tom nenechá. Na základě Indexu prozkoumá a zhodnotí dodavatele energií a pomůže vám najít nového poskytovatele podle vašich kritérií. A nejen to, díky Enkidoo plné moci vám ulehčí i přechod na tohoto nového dodavatele energie.


Díky samoodečtu můžete objevit chyby ve vaší spotřebě energie

Pro vaši kontrolu vám doporučujeme si dělat samoodečet energií více než jednou ročně. Během samoodečtu elektroměru vícekrát ročně můžete přijít například na to, že máte špatnou elektroinstalaci nebo máte vadný spotřebič, který spotřebovává více energie, než by měl. U plynoměru zase můžete přijít na to, že vám z domova uniká velké množství tepla a vy tak musíte mnohem více topit, abyste doma nezmrzli.


Nikdy však nezapomínejte na hlavní samoodečet, který pro dodavatele potřebujete, protože pokud na něj zapomenete, pak dodavatel energie určí spotřebu podle odhadu podle předem daného vzorce. A v mnoha případech to pro vás nemusí být výhodné, protože vám může dodavatel energie stanovit velmi nízké zálohy a vy pak budete muset doplácet vysoké částky. V takové situaci vám nebude uznána reklamace, pokud nebudete s odhadem měřidel nebo vysokými zálohami souhlasit.


Pro samoodečty energií můžete využít různé aplikace

Usnadnit práci si můžete i pomocí speciálních aplikací, které můžete mít v mobilním telefonu nebo počítači. Aplikace může být poskytována přímo vaším dodavatelem, kde se přihlásíte ke svému uživatelskému účtu. Většina aplikací v dnešní době nabízí mimo klasických funkcí, jako jsou kontroly faktur nebo kontaktování dodavatele, také to, že přes ni můžete svůj samoodečet zaslat.


Dále můžete najít další aplikace, které slouží jen pro váš přehled o spotřebě elektřiny nebo plynu v domácnosti. Pomocí takové aplikace si můžete snadno hlídat vaši spotřebu v průběhu času. Dokonce si v některých aplikacích můžete nastavit cenu za jednotku (1 kWh nebo 1 m³) a aplikace vám vypočítá přibližně cenu, kterou byste měli na konci vyúčtovacího období platit.

 

Věříme, že nyní budete mít vaši spotřebu elektřiny i plynu pod kontrolou, a to ať už se stěhujete, nebo jste ve své stávající domácnosti. 
Díky tomu, že už víte, jak na samoodečet, můžete začít řešit i konkrétní úspory elektřiny nebo plynu pro váš domov, aby žádná faktura nebyla hororem.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.