Jak je to se státní hypotékou pro mladé v roce 2022? Vyplatí se a můžete si o ni zažádat i vy?

Jak je to se státní hypotékou pro mladé v roce 2022? Vyplatí se a můžete si o ni zažádat i vy?

Podmínky hypotéky a dalších úvěrů na bydlení jsou v dnešní době čím dál nepříznivější. O půjčku s lepší sazbou jste si mohli požádat u státu v programu Vlastní bydlení. Ten stále běží, kvůli velkému růstu cen nemovitostí a úrokové sazby EU již však neplatí, že by tato státní hypotéka byla výhodnější. Má ale jiné benefity. Prozradíme vám, kdo si o půjčky může žádat a jak je to s programem aktuálně.

Chcete se konečně přestěhovat do vlastního? Pravděpodobně řešíte především to, jak bydlení zaplatit. K tomu perfektně slouží hypotéky nebo jiné půjčky na bydlení. Vzhledem k turbulentnímu vývoji na trhu s nemovitostmi se zvyšují i úroky na těchto úvěrech. Nejlepší cestou k vlastnímu bydlení může být právě státní hypotéka.

 

 
Kdo může dosáhnout na půjčku z programu Vlastní bydlení


Pokud jste v manželství či registrovaném partnerství a alespoň jeden z vás ještě nedosáhl věku 40 let, nebo jste pečující osobou o dítě do 15 let, můžete o půjčku žádat.


Podmínkou také je, že pokud žádáte o peníze na vlastní bydlení, nesmíte žádné vlastnit nebo spoluvlastnit. Platí to i tehdy, pokud jste nájemcem družstevního bytu nebo členem bytového družstva. Tyto podmínky musíte splňovat oba. 

 


Na co lze čerpat půjčku ze státního fondu a jakou částku můžete získat


V rámci programu Vlastní bydlení ze Státního fondu podpory investic můžete žádat o půjčku za těmito účely:


- Pořízení domu
- Výstavba novostavby rodinného domu
- Koupě družstevního podílu v bytovém družstvu s právem nájmu
- Pořízení bytu
- Modernizace bydlení


Platí, že na každý účel se vztahuje maximální částka, o kterou si můžete v rámci půjčky zažádat.

Účel hypotékyMaximální výše
Modernizace bydlení750 000 Kč
Koupě domu3 500 000 Kč
Výstavba rodinného domu90 % skutečných nákladů
Koupě bytu3 000 000 Kč
Pořízení družstevního podílu90 % sjednané ceny

 


Úroková sazba na půjčku


Aktuální úroková sazba státní hypotéky je 4,85 %* a je fixní po dobu 5 let. Po uplynutí této doby se přepočítává podle aktuální základní sazby EU. Informace o tom, na jakou sazbu se vám hypotéka změní, můžete sledovat na webových stránkách Státního fondu podpory investic zde: https://sfpi.cz/zakladni-sazba-eu-pro-cr/.


*4,85 % je úroková sazba platná od 1. 5. 2022. 

 

 

TIP: Výše uvedený úrok se snižuje o 0,2 %, jestliže máte dítě do věku 15 let a trvale o něj pečujete. Úrok se snižuje za každé dítě. Pokud tedy máte dvě děti, sníží se vám úrok o 0,4 %.

 

 

V úrokové sazbě státní půjčky také platí, že tato sazba nesmí být nižší než 1 % ročně.


 

Kdy ji musíte splatit


Státní hypotéka má pevně danou splatnost, která se dělí podle účelu, na který si ji pořizujete:


- Max. do 10 let v případě modernizace bydlení
- Max. do 30 let v případě úvěru na pořízení obydlí

 

 

Doložení příjmů


Stejně jako u běžných institucí poskytujících hypotéky a úvěry, doložení příjmů je nezbytné. Kromě vás musí doložit příjmy i partner nebo partnerka.

 

 

Bez poplatků, dotace na dítě, odložení splácení a další výhody


V aktuální situaci, kdy úrokové sazby u hypoték narostly a rozdíl není tak dramatický oproti běžným bankovním hypotékám, jsou právě podmínky a dotace hlavními výhodami státních půjček.

 


Poplatky pro státní hypotéky


Další výhodou mimo to, že vám péče o děti sníží úrok, je, že za mimořádné splátky nebo předčasné splacení nezaplatíte žádný poplatek. Nic navíc ani nebudete platit za vedení úvěru. 
 

 

TIP: Pokud budete potřebovat poradit ohledně hypotéky, obraťte se na fond. Nabízí bezplatnou odbornou pomoc a konzultaci.

 

 

Kdy můžete získat dotaci k úvěru


Pokud budete čerpat peníze z půjčky na pořízení nemovitosti a narodí se vám dítě, nebo si jej osvojíte, máte nárok na dotaci 30 000 Kč.

 


Nejste schopni splácet? Státní fond vám může ulevit
 

Pokud vám nečekaně nevyjdou finance a nebudete schopni uhradit splátku, můžete požádat o odložení. Splácení jistiny vám může stát odložit až o 6 měsíců. Přitom platí, že splácíte pouze úroky a splatnost celkové půjčky se vám nezmění.

V případě, že se vám během splácení narodí nový člen rodiny, fond vám může umožnit na vaši žádost přerušení splácení jistiny až na 2 roky. To platí i pokud si dítě osvojíte, stanete se pěstounem nebo poručníkem. 


Pokud přijdete o zaměstnání, ztratíte někoho blízkého nebo při dlouhodobé nemoci vám taktéž může fond odložit splácení jistiny až o 2 roky.
 

 

TIP: O přerušení můžete žádat opakovaně, pokud se nacházíte v nějaké z výše uvedených situacích. Avšak celková doba přerušení nesmí přesáhnout 2 roky.

 

 

Pokud si odkládáte splácení z těchto důvodu, prodlouží se vám i celková doba splacení úvěru. Nejdéle na 12 let při modernizaci nebo na 35 let při pořízení bydlení.

 

 

Jak si o hypotéku zažádat


Žádat můžete různými způsoby: zaslat žádost poštou, osobně předat na Státním fondu podpory investic nebo elektronicky přes datovou schránku. 


Při podání žádosti musíte mít o bydlení jasno. Budete k ní přikládat konkrétní nemovitost, kterou chcete koupit, modernizovat nebo stavět, tudíž v tomto případě projektovou dokumentaci.
 

Vyřízení vaší žádosti může trvat maximálně 60 dní od jejího přijetí.

 

 

Aktuální situace Státního fondu podpory investic k dubnu 2022
 

Vzhledem k tomu, že se letos program upravoval a zlepšily se podmínky, evidovalo se opravdu velké množství žádostí, které překročily celkový rozpočet pro letošní rok. Žádosti narostly od minulých let o 170 % a rozpočet programu byl překročen o přibližně 40 mil. Kč.


Bohužel je program nyní uzavřen a není možné získat státní hypotéku.
 

Fond však plánuje další otevření žádostí, nejspíše ve 3. čtvrtletí tohoto roku. Nezbývá než čekat a doufat.

 

 

Věříme, že se vám podaří dosáhnout na váš vysněný domov a již brzy se budete stěhovat. Až nastane ten správný čas, tak si k plánování stěhování stáhněte náš chytrý seznam v našem průvodci, který vás celým procesem provede a vy na nic nezapomenete.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.