Jak je to s domácími mazlíčky v pronájmu

Jak je to s domácími mazlíčky v pronájmu

Měníte bydliště a máte čtyřnohého parťáka, který s vámi bude nový domov sdílet? Možná jste narazili na inzerát se zákazem zvířat. Je to po právní stránce správně? Co všechno může pronajímatel požadovat a jaká zvířata se musí po přestěhování nahlašovat úřadu a platit za ně poplatky?

Mazlíčci a vaše práva


Podle nového občanského zákoníku z roku 2014 vám pronajímatel nemůže zakazovat zvířata. Při výběru z potenciálních pronájemců vás nemůže diskriminovat, ani zvířata zvlášť zakázat v nájemní smlouvě. Pokud se setkáte se smlouvou, ve které je uvedeno, že nesmíte mít domácí zvíře, tak je tato část smlouvy neplatná.


Jedinou kličkou, kterou může pronajímatel využít, aby vás přiměl k vystěhování, je to, pokud jemu nebo ostatním obyvatelům domu působí zvíře nepříjemnosti. Je agresivní, hlučné nebo třeba dělá nepořádek. Ten se však často řeší úhradou nákladů spojených s nadstandartním úklidem.


Nemáte žádnou povinnost pronajímateli nahlašovat, že máte domácí zvíře. V rámci zachování dobrých vztahů vám ale doporučujeme tuto skutečnost majiteli bytu sdělit.

 


Pronajímatel může prohlídku odmítnout nebo upravit podmínky smlouvy


Vlastník nemovitosti by vás podle antidiskriminačního zákona neměl znevýhodňovat z důvodu chovu zvířete. Zákon však majiteli nezabrání zrušit vám prohlídku, aniž by uvedl pravý důvod.


Někteří pronajímatelé mají strach o vybavení domácnosti, proto se můžete setkat se speciálně upravenou nájemní smlouvou. Do nájemní smlouvy totiž může být zahrnut extra poplatek nebo zvýšená kauce až do zákonného maxima. Toto maximum, které činí trojnásobek měsíčního nájmu, může navýšit i v den, kdy si do pronájmu přivedete zvíře.


Někdy se stává, že kvůli této doložce v nájemní smlouvě nájemci zatají nového mazlíčka. To však nedoporučujeme, protože pokud majitel zjistí přítomnost vašeho miláčka a vy jste nezaplatili jistinu, může vám kvůli tomuto nedoplatku vypovědět smlouvu a vystěhovat vás.


Zmínili jsme, že přítomnost mazlíčka v domě může zvýšit náklady na údržbu společných prostor. V nájemní smlouvě tedy může pronajímatel požadovat větší částku za údržbu, pokud je v domácnosti zvíře.

 

 

TIP: Tyto náležitosti mohou platit i při zvýšení počtu osob, které domácnost využívají, například když vám přibude nový spolubydlící. Pronajímatel vám však nesmí zakázat krátkodobé návštěvy a spolubydlení osoby blízké, ale může upravit podmínky smlouvy.

 

 

Vybírejte byt, který bude pro vašeho mazlíčka vhodný

 

Pokud máte větší zvířátko, myslete při výběru bytu i na jeho povahu nebo návyky. Velmi aktivní a velký pejsek pravděpodobně poškrábe dřevěnou podlahu. Pokud vaše kočka škrábe nábytek, poohlédněte se raději po prázdném bytě, který si sami vybavíte.


Veškeré škody, které v bytě způsobí váš zvířecí společník, budete muset nahradit či zaplatit. V nájemní smlouvě se můžete také setkat s tím, že po ukončení nájmu musíte nahradit stávající vybavení. Například koupit nové koberce nebo vymalovat.

 

 

TIP: Pokud víte, že je váš mazlíček náročnější, můžete si zajistit pojistku na případné škody, které způsobí.

 

 

Při samotném stěhování zkuste svého mazlíčka dát někomu na hlídání nebo využít zvířecí hotel. Nebude se vám tak plést pod nohy a nehrozí, že něco rozbije.

 

 

 

Mazlíček nesmí obtěžovat sousedy

 

Především ve společných prostorách a okolo domu dbejte na pečlivé uklízení po svém zvířeti i na hluk, který by mohl sousedy rušit. 


Pokud je v bytovém domě hned několik pejskařů, nejspíš to nebude takový problém. Buďte však ke všem ohleduplní.

 

 

Nezapomínejte na ohlašovací povinnost a poplatky
 

Pokud se stěhujete do nového města se svým mazlíčkem, konkrétně se psem, nezapomeňte, že jej musíte k danému úřadu přihlásit a platit za něj poplatek.


V každé obci může být poplatek za psa odlišný. Jeho výše je zákonem zastropována na 1 500 Kč za jednoho psa za jeden rok. Konkrétní výši poplatku si obce a města stanovují sami.

 

 

TIP: Výši poplatku najdete na stránkách dané obce či města.

 

 

Psa musí vždy přihlásit jeho držitel. Dostanete evidenční známku, která je nepřenosná.

Platit musíte za každého psa, kterého chováte. Většina měst má částku za každého dalšího psa vyšší než jen za jednoho.

Pejska musíte přihlásit ihned po dovršení 3 měsíců věku. Nejpozději 15 dnů poté.


Výjimky jsou většinou jen u psů, které si osvojíte z útulků. Každá obec a město to má jinak. Od poplatků mohou být osvobozeni také nevidomí, bezmocní, lidé s těžkým zdravotním postižením nebo ti, jejichž jediný příjem je důchod. To platí i v případě, pokud psa cvičíte pro doprovod nevidomého nebo postiženého člověka.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.