Energetický zákon: Jaká máte práva a co musí dodavatel dodržet

Energetický zákon: Jaká máte práva a co musí dodavatel dodržet

Postupem času prošel energetický zákon (č. 458/2000 Sb.) změnami a novelami, které mají za cíl ochránit především vás jako zákazníka. Zákon se ale zaměřuje i na zprostředkovatele energií, kteří byli často vnímáni negativně, protože se mezi nimi našli i takzvaní energošmejdi. Co aktuálně platí? Jak ověřit zprostředkovatele energií a co všechno musí dodržovat?

Uzavírání smluv a případné odstoupení


Elektřinu či plyn musí řešit téměř každý, kdo má vlastní bydlení nebo bydlí v nájmu. Ať už se jedná o přepis energií z jiného zákazníka nebo o zcela novou smlouvu, vždy máte na výběr z mnoha dodavatelů a jejich nabídek. Vaše smlouva může být dvojího typu – na dobu určitou či neurčitou.

 

 

TIP: Jestli se chcete zorientovat v obrovském množství dodavatelů a zjistit, kteří jsou osvědčení, využijte naše hodnocení pomocí Indexu Enkidoo. Více informací najdete zde.

 

 

Smlouvu na dodávku energií můžete uzavřít na pobočce dodavatele nebo distančně, například online. Asi si myslíte, že nezáleží na způsobu uzavření smlouvy. Avšak dle zákona je mezi nimi zásadní rozdíl


- Smlouvy na energie uzavřené mimo obchodní prostory dodavatele si můžete rozmyslet ve dvou termínech:

 

1) Dle občanského zákoníku můžete odstoupit od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření.
2) Ukončit ji můžete dle zákona kdykoliv do 15. dne po zahájení dodávky energie.

 

- Naopak ze smluv uzavřených přímo na pobočce nebo v obchodních prostorech daného dodavatele se můžete vyvázat pouze tak, že dodržíte smluvní podmínky ve smlouvě stanovené.

 

 

TIP: Hledáte nového dodavatele či chcete energie přepsat? Obraťte se na našeho asistenta Enkidoo. Doporučí vám jen ověřené dodavatele s výhodnými nabídkami. Stačí vyplnit několik údajů v našem formuláři.

 

 

Změna podmínek smlouvy nebo navýšení cen


U uzavřených smluv platí, že je můžete ukončit jen dle smluvních podmínek. Například u doby určité můžete smlouvu ukončit pouze v daném časovém úseku před vypršením závazku, jinak ve většině případů dochází k prodloužení smlouvy, tedy automatické prolongaci.


U doby neurčité zase můžete ukončit smlouvu téměř kdykoliv, ale budete muset dodržet výpovědní lhůtu, která bývá 2–3 měsíce.


Existuje však výjimka a ta nastává ve chvíli, kdy dodavatel zdražuje cenu energií. 

 

TIP: Doporučujeme se zaměřit na přesné znění smlouvy. Pokud budete mít přímo ve smlouvě napsané, že cena je garantovaná po celou dobu závazku, tak by dodavatel neměl mít právo na úpravu ceny.

 

 

Zvýšení ceny vám dodavatel energie musí ohlásit 30 dní před začátkem účinnosti nové vyšší ceny. Pokud se tak nestane, máte právo na odstoupení od smlouvy. 


Na odstoupení od smlouvy bez rizika pokuty či sankce máte právo i tehdy, kdy vám zdražení dodavatel oznamuje. Podle zákona s navýšením ceny nemusíte souhlasit a můžete od dodavatele odejít. 


Svůj nesouhlas s navýšením ceny a žádost o zrušení smlouvy bez pokut můžete dodavateli poslat do 10. dne před účinností zvýšené ceny.

 

 

TIP: Než se rozhodnete s cenou nesouhlasit a od dodavatele odejít, ověřte si, jestli na trhu opravdu existuje výhodnější cena. Ověřit si to můžete i v naší kalkulačce zde.

 

 

Dodavatel elektřiny či plynu vám může také oznámit, že se zvyšuje regulovaná složka ceny (určovaná státem či distribucí), daně či jiné poplatky. Při změnách tohoto charakteru, tedy v právních předpisech, nemáte právo na odstoupení od smlouvy bez sankcí. 

 


Prolongace neboli prodloužení smlouvy na energie


Pokud se rozhodnete uzavřít smlouvu na dobu určitou, téměř v každé najdete doložku o automatickém prodloužení smlouvy. K této prolongaci dojde ve chvíli, když ji neukončíte ve stanovený čas.

Platí, že závazek na dobu určitou můžete mít maximálně na 36 měsíců. Po uplynutí této doby se bere smlouva uzavřená na dobu neurčitou, tedy žádná další prolongace nemůže být stanovena.

 

 

Kdy nehrozí sankce z vypovězení smlouvy 


Někdy nastanou životní situace, které nemůžete ovlivnit. Nebo jste se rozhodli přestěhovat. V těchto případech vám zaniká vlastnické či užívací právo, a tudíž můžete energie u dodavatele vypovědět bez pokut. 


Pokud z těchto důvodů vypovíte smlouvu, výpovědní doba činí zpravidla 15 dnů od prvního dne měsíce, který následuje po doručení výpovědi z vaší strany. 

 


Co si ověřit u zprostředkovatele a jak dlouho platí plná moc
 

Ze zákona musí mít od července 2022 každý zprostředkovatel licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Pokud se vám nebude něco zdát u firmy, která energie pouze obstarává, ověřte si ji u ERÚ.


Aby za vás zprostředkovatel mohl uzavřít či vypovědět energie u dodavatele, poskytnete mu plnou moc. Dle ustanovení má tato plná moc trvání maximálně 12 měsíců a poté zanikne.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.