Elektromobil a vlastní dobíjecí stanice? Díky novým dotacím jsou dostupnější než kdy dříve

Elektromobil a vlastní dobíjecí stanice? Díky novým dotacím jsou dostupnější než kdy dříve

Na českých silnicích je čím dál více elektromobilů. Jedním z důvodů je fakt, že se lidé snaží být environmentálně zodpovědní, navíc jsou nenáročné na servis. Pojí se s nimi finanční výhody při parkování i na placených silnicích. Velkou obavou však je dobíjení elektromobilu, zvláště při nynějších cenách elektřiny a pořizovací ceně vlastní stanice. Zjistěte možnosti dobíjení, a jak se dá na pořízení vozu ušetřit.

Jak dobíjení ovlivní váš odběr elektřiny v domácnosti

Pokud jste se rozhodli dobíjet váš elektromobil doma, bude to větší zásah do vaší celkové spotřeby elektřiny. Doteď jste nejspíš měli stabilní spotřebu a stanovenou distribuční sazbu podle této spotřeby. Dobíjení elektromobilu vaši spotřebu výrazně ovlivní a pravděpodobně pro vás stávající sazba nebude výhodná.


Doporučujeme vám konzultovat tyto změny s vaším dodavatelem elektřiny. Pravděpodobně vám navrhne nejběžnější řešení, přechod na distribuční sazbu D27d, která slouží právě pro zákazníky, kteří mají elektromobil.


Jak získat distribuční sazbu D27d

Tuto distribuční sazbu získáte tak, že si o ni zažádáte u svého dodavatele energie. Například pomocí formuláře nebo jinou cestou, kterou dodavatel nabízí. K tomu, aby tato změna proběhla, nejspíš budete muset udělat tyto kroky:


- Vyměnit velikost hlavního jističe
- Zajistit si revizní zprávu
- Doložit užívací právo k elektromobilu (fakturu, technický průkaz, leasing apod.)
- Vyplnit formulář u dodavatele
- Zajistit si smlouvu u distributora


Konkrétní kroky vám sdělí váš dodavatel energie, případně distributor, ke kterému územně spadá vaše odběrné místo, tedy vaše domácnost.

 

 

TIP: Pokud nebudete spokojeni s cenou nebo službami vašeho nynějšího dodavatele, můžete se obrátit na našeho asistenta Enkidoo. Pomůže vám nového dodavatele elektřiny zajistit.

 

 

Výhody sazby pro elektromobily

Hlavním benefitem této sazby je, že je dvoutarifní (denní a noční proud). Noční proud s nižší cenou můžete využívat až 8 hodin denně. Jinými slovy můžete v noci dobíjet svůj elektromobil levněji.

 

 

Kolik stojí domácí dobíjecí stanice a co vše je potřeba

Těsně předtím, než si budete vyřizovat jinou distribuční sazbu, zajistěte si způsob, jak elektromobil dobíjet. 
Jsou dvě možnosti:


1. Přímo z běžné síťové zásuvky s výkonem 230 V pomocí dobíjecího kabelu.
2. Pořízením domácí dobíjecí stanice – Wallboxu, který si doma nainstalujete do garáže, na fasádu nebo třeba pod přístřešek na auto.
 

Dobíjení ze zásuvky

Tento způsob pro vás pravděpodobně bude tou levnější variantou, která navíc nevyžaduje instalaci. Dobíjení je však pomalé a při dlouhém provozu hrozí riziko přehřátí zásuvky, která může v uzavřeném prostoru způsobit zkrat nebo dokonce požár.


Tímto způsobem dobijete přes noc, tedy zhruba za 8 hodin, úsporný elektromobil pouze na cca 100 km jízdy. Méně úsporný elektromobil za stejný čas dobijete jen na cca 60 km provozu.

 

Dobíjení z domácí dobíjecí stanice neboli Wallbox

Toto řešení bude sice o trochu nákladnější a na instalaci složitější, je ale mnohem pohodlnější a bezpečnější. Stanice má výkon až 22 kW, což znamená rychlejší dobíjení. Wallbox dobije elektromobil 6x až 10x rychleji než běžná zásuvka.


Pořizovací cena bude samozřejmě podstatně vyšší než u zásuvky, kterou už doma máte. Wallbox stojí od 15 do 60 tisíc korun.


Instalace této dobíjecí stanice taktéž není zcela jednoduchá, budete potřebovat odborníka.

 

 

TIP: Při instalaci Wallboxu a změně distribuční sazby nebo jističe budete potřebovat odbornou práci elektrikáře. Asistent Enkidoo vám dokáže zprostředkovat elektroinstalační služby od ověřených odborníků, stačí vyplnit formulář zde.

 

 

Kolik stojí dobíjení elektromobilu doma

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu dobíjení doma, vždy budete využívat stejnou elektřinu pro dobíjení elektromobilu jako třeba pro pračku nebo svícení. Pokud máte nyní cenu elektřiny kolem 5 Kč/kWh bez využití speciálního trafiu, který jsme zmiňovali na začátku, tak i za tuto cenu budete dobíjet. Nejběžnější modely elektromobilů mají spotřebu asi 18 kWh/100 km. To znamená, že náklady na provoz budou přibližně ve výši 90 Kč na 100 km.


Pokud si však zajistíte výhodný tarif určený pro elektromobily, vaše náklady budou nižší.

 

 

TIP: Existuje i další možnost, jak na elektřině ušetřit. Na svůj dům si můžete nechat nainstalovat vlastní fotovoltaickou elektrárnu a čerpat na dobíjení elektromobilu elektřinu ze slunce. Vše o této problematice najdete v článku zde.

 

 

Využijte státní dotace na pořízení dobíjecí stanice

Cena rychlejší a pohodlnější dobíjecí stanice není nízká, avšak v rámci státního programu Nová zelená úsporám na ni můžete získat dotaci. 


Na co se dotace vztahuje

Dotace se vztahuje na pořízení a instalaci dobíjecí stanice pro osobní elektromobily. Dotace se může vztahovat i na další prostředky, které jsou nezbytné pro provoz elektromobilu.


Z dotace můžete získat až 30 000 Kč na jednu dobíjecí stanici, ale tento konkrétní program vám dovolí až 2 dobíjecí stanice pro váš rodinný domek. Celkově tedy můžete dosáhnout až na 60 000 Kč.


Konkrétní informace o dotaci si můžete přečíst přímo na stránkách Nová zelená úsporám zde.

 

 

Dobíjet můžete i mimo domov

Svůj elektromobil můžete dobíjet také u dobíjecích stanic. Ty najdete na některých čerpacích stanicích, u nákupních středisek, ve větších městech nebo můžete dobíjet i v práci, pokud vám to zaměstnavatel umožní.


Pokrytí Česka dobíjecími stanicemi zatím není vysoké, každý měsíc však přibývají nové a nové. Tento trend se jen tak nezastaví, planetu máme přeci jen jednu.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.