Chcete změnit dodavatele plynu? Nevíte, jak si vybrat nového? Poradíme vám

Chcete změnit dodavatele plynu? Nevíte, jak si vybrat nového? Poradíme vám

Topíte nebo vaříte doma na plynu? Ježí se vám vždy s příchodem faktury za plyn všechny vlasy, ale máte strach ze změny? Strach mít určitě nemusíte. Poradíme vám, jak si vybrat nového dodavatele plynu, podle jakých kritérií se rozhodovat. Dokonce vám prozradíme, jak se zařizování při přechodu k novému dodavateli vyhnout.

Rozhodli jste se, že ve své domácnosti budete využívat plyn, protože se pojí s určitými výhodami. Mezi hlavní patří třeba pohodlná obsluha, jeho regulace při provozu spotřebičů a především výhodná cena. Hlavně při vytápění plynem můžete ušetřit rodinný rozpočet na rozdíl třeba od dražší elektřiny. Zjistili jste ale časem, že vaše představy byly trochu jiné a nyní se potýkáte se zbytečně vysokými fakturami od dodavatele plynu anebo jeho podmínkami, které vám tak úplně nevyhovují? Vy jako odběratel však máte právo si svého dodavatele plynu změnit, pokud s ním nejste spokojení. Samozřejmě předtím si udělejte představu, kolik plynu vaše domácnost spotřebuje. Zkuste si své náklady alespoň zhruba spočítat, abyste věděli, jaké nabídky jsou pro vás přijatelné. Pokud chcete vědět něco o původu zemního plynu a odkud se bere ve vaší domácnosti, přečtěte si nás článek: Kde se bere zemní plyn pro vaši domácnost? Vše, co byste o plynu měli vědět.

 

Udělejte si hrubý odhad své spotřeby a nákladů za plyn

Každá spotřeba v domácnosti je velice individuální. Nejspíš se vám opravdu nepodaří si ji spočítat tak přesně jako plynoměr. Nic vám ale nebrání v tom, abyste měli představu, kolik plynu spotřebujete třeba v domácnosti, do které se budete teprve stěhovat, kde budete chtít třeba topit plynem nebo na něm vařit. Odhad vám může pomoci i při tom, když si budete chtít porovnat náročnost využívání elektřiny nebo plynu v domácnosti. Takový odhad vám může otevřít oči v tom, kolik můžete platit za plyn.


Průměrná roční spotřeba zemního plynu v domácnosti

 

Vaření 200 kWh na osobu
Ohřívání vody1 430 kWh na osobu
Topení110 kWh na m²

 

Množství plynu, které spotřebujete při vytápění, záleží na izolaci domova, vašich zvycích při topení a na kraji, ve kterém bydlíte. Když už budete mít zhruba představu, kolik plynu spotřebujete, pusťte se do odhadu finanční náročnosti vašeho řešení. Cena plynu stejně jako elektřiny obsahuje několik složek. Skládá se z regulované složky, kterou ovlivňuje Energetický regulační úřad pomocí „cenových rozhodnutí“. Na tuto část ceny nemáte žádný vliv vy ani dodavatel plynu. Další složka je neregulovaná, kterou určují dodavatelé plynu, a to mimo jiné i v závislosti na ceně, za kterou jsou plyn na trhu schopni pořídit. Poslední složka, která ovlivňuje výši konečné ceny, kterou platíte, jsou daně. Zemní plyn totiž podléhá DPH a dani ze zemního plynu.
 
 

TIP: Od daně je osvobozena spotřeba plynu pro domácnosti. Tudíž byste ji neměli ve svých nákladech za plyn najít.


 

Při aktuálních cenících se může pohybovat obchodní cena plynu za 1 kWh až okolo 2 Kč. Určitě se nenechte vyvést z míry, pokud někde narazíte na cenu plynu za m³. Spotřeba plynu se totiž v běžné praxi udává v m³ a přepočítává se na spotřebu v kWh. V tomto případě platí, že 1 m³ odpovídá přibližně 10,55 kWh.


Podle čeho vybírat nového dodavatele plynu

Vzhledem k tomu, že nyní víte, jak si můžete vypočítat svoji spotřebu i možné náklady, přichází situace, kdy budete hledat konkrétní dodavatele plynu a porovnávat jejich nabídky. Při rozhodování určitě nehleďte pouze na cenu, i když je pro vás důležitá. Zkoumejte také obchodní podmínky dodavatelů, jako je doba, na jakou uzavřete smlouvu, skryté poplatky, sankce atd. Dále určitě věnujte pozornost tomu, jaký má dodavatel prozákaznický přístup např. počet poboček, chat, zákaznická linka, on-line poradna atd. Nepřehlédněte ani skutečnost, co vám v rámci služeb může dodavatel navíc nabídnout. Pokud vám toho přijde moc a nechcete se několik týdnů zaobírat porovnáváním, náš Index Enkidoo vše vyhodnotí za vás. A na jeho základě společně můžeme vybrat nového dodavatele plynu, který vám bude vyhovovat.


Jak změnit dodavatele plynu

Pokud neuzavíráte zcela novou smlouvu s poskytovatelem plynu bez předchozího rušení starého dodavatele, tak vás nic úplně složitého nečeká. Bohužel ale ve většině případů dochází k tzv. přepisu plynu se změnou dodavatele. To znamená, že přecházíte od starého dodavatele k novému. V tomto případě vás čekají určité kroky.
 

  1. Zjistěte, jak můžete vypovědět smlouvu se stávajícím dodavatelem a zařiďte si výpověď.
  2. Připravte si dokumenty prokazující vlastnění nemovitosti nebo v závislosti na situaci jiné dokumenty.
  3. Novému dodavateli budete muset poskytnout určité informace, které se mohou u dodavatelů lišit, ale většinou se jedná o vaše kontaktní údaje, adresu bydliště, číslo plynoměru a jeho stav, číslo odběrného místa a plnou moc.
  4. Nechte si zaslat nabídku od dodavatele.
  5. Po jejím odsouhlasení uzavřete novu smlouvu.


Nezapomínejte, že výpověď, tedy odpojení, a uzavření nové smlouvy a následné připojení by v nejlepším případě mělo navazovat, abyste nebyli dlouhou dobu zcela bez energie.


 

TIP: Konkrétní informace o plynoměru, spotřebě a odběrném místě najdete buď na samotném plynoměru, nebo na faktuře od dodavatele.



Existuje ale možnost, jak se lehce můžete veškerému zařizování s dodavateli plynu vyhnout.  Náš Enkidoo pomocník vám pomůže vybrat dodavatele plynu a díky naší on-line plné moci veškeré kroky zařídí. Věříme, že jsme vám pomohli zorientovat se ve spotřebě plynu v domácnosti a bude pro vás nyní výběr dodavatele hračka. A to ať už hledáte dodavatele plynu při stěhování do nového domova, nebo chcete vyměnit nevyhovujícího ve vaší nynější domácnosti.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.