Budete se stěhovat do novostavby? Na co byste neměli při zařizování zapomenout a jak zařídit energie

Budete se stěhovat do novostavby? Na co byste neměli při zařizování zapomenout a jak zařídit energie

Koupě úplně nového bytu nebo postavení vlastního domu je náročné. Pokud jste zvládli zorganizování stavby a všech záležitostí okolo, tak máte skoro vyhráno. Nesmíte ale zapomínat na další důležité kroky, které vás před spokojeným bydlením čekají. Především byste si před samotným nastěhováním měli zařídit energie. Tam to ale nekončí. Potřebná je i kontrola bydlení a mnoho dalších drobností. Jak vše zařídit a na co byste měli myslet, vám poradíme v článku.

V novém domově je potřeba svítit a topit

 

Aby se vám ve vašem novém bydlení příjemně žilo a mohli jste si posvítit třeba na oblíbenou knížku, uvařit večeři nebo si zatopit, je potřeba uskutečnit dva kroky. Pro zajištění dodávek elektřiny nebo plynu totiž stačí opravdu jen splnit dva úkoly. 

Jedním z nich je zažádání o připojení k distribuční soustavě. Druhým je zajištění smlouvy s dodavatelem energie. Nepodceňte jejich načasování. Ať už se jedná o dům nebo byt v novostavbě, připojení a zajištění dodavatele se může protáhnout i na několik měsíců. Řešte proto vše v dostatečném předstihu.

 

Žádost o připojení k distribuční soustavě

 

Především v případě rodinného domu bude potřeba požádat distributora pro daný okres, ve kterém dům stojí, o připojení k distribuční soustavě. Distributora máte vždy definovaného právě podle místa, kde bydlíte nebo budete bydlet a nelze si jej vybrat. Aby vás distributor připojil, vyplňte formuláře, které naleznete na webových stránkách jednotlivých distributorů. Na našem území jsou celkem tři distributoři elektřiny: EG.D, ČEZ Distribuce a PREdistribuce, a také tři distributoři plynu, a to GasNET, EG.D a Pražská plynárenská.


Mimo vyplněný formulář budete potřebovat ještě doklad, který udává váš vztah k nemovitosti. Například kupní smlouvu, výpis z katastru a podobně. Dále je také třeba uvést adresu odběrného místa, číslo parcely, katastrální území a situační plánek s označením polohy objektu. K žádosti o připojení také připojte tyto informace: velikost jističe, počet fází, druh odběru a případně i jaké máte elektrické či plynové vybavení (bojler, elektrické topení, nebo tepelné čerpadlo).


Většina bytů, které jsou v novostavbě, mají již přípojku k elektřině a někdy i plynu zajištěnou, ale pokud třeba u rodinného domu není, budete muset zažádat i o ni. 
Na vyřízení žádosti o připojení k distribuční síti můžete čekat i měsíc, tak vše řešte dostatečně dopředu.


Po odeslání žádosti a všech potřebných dokumentů by vám mělo přijít schválení v podobě smlouvy o připojení. V tomto dokumentu budete mít uveden termín a způsob vašeho připojení. Tuto smlouvu si prostudujte, zkontrolujte, podepište a pošlete zpět. Bude v ní uveden i poplatek za připojení, který je nezbytné zaplatit.
Připojení plynu, především pro rodinný dům, je ještě náročnější a nákladnější proces než připojení elektřiny.

 

 

TIP: Pokud tápete v technickém řešení vaší domácnosti, poraďte se s elektrikářem. Jestli si nejste jisti, co vše je třeba distributorovi doložit,  obraťte se přímo na něj a vše si rychle ujasníte.

 


V případě připojení elektřiny se po odeslání podepsané smlouvy dohodněte s elektrikářem a připravte odběrné místo k připojení. Všechny náležitosti a požadavky pro přípravu a připojení by měly být uvedeny přímo ve smlouvě. Většinou se jedná o odborné umístění rozváděče s elektroměrem na hranici pozemku. Po této instalaci si zajistěte revizní zprávu, kterou vám vystaví oprávněný elektrikář.

 

Dodavatele energie si můžete vybrat sami

 

Vaším dodavatelem elektřiny nebo plynu nemusí být nutně váš distributor, můžete si ho vybrat. Pokud si s výběrem nevíte rady, obraťte se třeba na asistenta Enkidoo, který Vám s výběrem nového dodavatele může pomoc zde. V něm vám porovnáme téměř všechny dodavatele energií, a to nejen podle ceny, ale například i podle obchodních podmínek nebo kvality služeb. 
 

 

TIP: Pokud vás zajímá náš princip porovnání přečtěte si o Indexu Enkidoo více zde.

 


Až si vyberete dodavatele, třeba i díky našemu asistentovi Enkidoo, který za vás může i vše vyřídit,  dozvíte se termín, kdy vám dodavatel namontuje elektroměr. Po jeho instalaci už máte hotovo a můžete začít elektřinu nebo plyn ve vaší domácnosti používat.


Než se nastěhujete, zkontrolujte bydlení

 

Před převzetím obydlí od prodejce nebo pronajímatele neopomeňte detailnější kontrolu všech dveří, podlah, oken, zásuvek, zdí, nebo třeba lišt. I sebemenší maličkost nahlaste. Vše se bude lépe napravovat ještě předtím, než vše nastěhujete a hlavně vás nebude moci prodejce nařknout, že jste nějakou závadu zavinili vy při stěhování.

 

Vytvořte si seznam pro každou místnost

 

Aby se vám jednodušeji plánovalo, nakupovalo a i stěhovalo, vytvořte si pro každou místnost v obydlí seznam. Napište si nábytek a další vybavení, které do dané místnosti potřebujete. Ať už pořídit, nebo jen převézt ze starého bydlení. 


Seznam může vypadat takto:

Kuchyň


● Pečicí trouba
● Myčka na nádobí
● Lednice
● Kuchyňská linka
● Jídelní stůl a čtyři židle
● Drobné spotřebiče
● Ostatní vybavení pro vaření
 

Ložnice


● Postel
● Skříně 
● Noční stolky a lampy
● Toaletka
● Věšák
 

 

TIP: Na seznam uvádějte i osvětlení, dekorace a bytový textil, protože se vám poté bude lépe tvořit rozpočet a plánovat odvoz věcí do nové domácnosti.

 

 

Stanovte si rozpočet na všechno vybavení

 

Až budete mít seznam hotový, vyhodnoťte, co je potřeba pořídit. Podle tohoto si stanovte rozpočet na nové vybavení místností, nejlépe na každou položku zvlášť. Po jejich sečtení získáte celkovou částku, kolik vás bude stát domácnost podle vašich představ. Pokud bude příliš vysoká, stanovte si priority, co je potřeba nakoupit první.
 

Zvažte také, zdali stěhovat staré spotřebiče. Může se sice jednat o větší investici, ale vyplatí se vám. Nové spotřebiče jsou energeticky úspornější, takže dlouhodobě ušetříte. Nejlepší je řídit se podle energetických štítků, více o nich zjistíte v článku zde.

 

Věříme, že vám stěhování půjde jedna báseň. Pokud nechcete na nic zapomenout,  stáhněte si náš chytrý Seznam ke stěhování krok za krokem, kde máte vše předem připraveno. Jednotlivé úkoly si stačí odškrtávat.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.