Zjistěte, jestli máte správnou distribuční sazbu pro odběr elektřiny

Zjistěte, jestli máte správnou distribuční sazbu pro odběr elektřiny

Stanovená distribuční sazba pro odběr elektřiny ve vaší domácnosti zodpovídá za to, abyste zbytečně nepřepláceli za energii. Stanovení správné sazby za distribuci elektřiny závisí na objemu energie, kterou odebíráte, a tedy i na typu vašich spotřebičů. Poradíme vám, jak zjistit, jestli máte správnou sazbu.

Co je distribuční sazba elektřiny a jak se dělí?

V domácnosti využíváte elektrickou energii různými způsoby a podle toho se vám také stanovuje distribuční sazba. Distributor energie ji vždy stanoví podle vašeho objemu čerpané energie a spotřebičů. Distributoři elektřiny jsou v ČR pouze tři a jsou pevně stanovení podle území, nemůžete si ho vybrat. 

Distribuční sazba stanovuje cenu a podmínky dodávky elektřiny pro vaši domácnost. Momentálně jsou ceny většinou stejné, podle cenového stropu, který od ledna 2023 stanovila vláda ČR.

 

 

TIP: V poslední době cena energií klesá a někteří dodavatelé nabízejí cenu pro nové zákazníky pod cenovým stropem. Takovou nabídku od spolehlivého dodavatele vám rádi najdeme zde.

 

 

Označení distribuční sazby vždy začíná písmenem, pokračuje číslem a končí opět písmenem. Pro domácnosti zpravidla začínají písmenem D, dále následují identifikační čísla a končí malým písmenem d. Čísla uvedená po písmenu D odpovídají povaze spotřeby elektřiny a konečné malé písmeno d označuje jakoukoli distribuční sazbu. Podle výše čísel uvedených v distribuční sazbě můžete přibližně určit náročnost a výši vaší spotřeby.

 

 

TIP: Pro podnikatelské subjekty se distribuční sazba označuje velkým písmenem C.

 

 

Distribuční sazby se rozdělují na dva typy, jednotarifní a dvoutarifní. Více o tomto tématu se dočtete v našem článku zde.

 

 

Jak zjistíte svou sazbu?

Distribuční sazbu naleznete na vyúčtování od dodavatele elektřiny, které vám pravidelně chodí. Zjistit ji můžete také na smlouvě, kterou jste s dodavatelem uzavřeli. Spousta větších a středně velkých dodavatelů také nabízí pro své zákazníky online uživatelský účet, kde uvidíte i distribuční sazbu. 

 

 

Máte ji nastavenou správně? 

Může se stát, že minulý nájemce čerpal mnohem více energie, nebo jste svou domácnost renovovali o nový způsob vytápění. Nastavená distribuční sazba tak nemusí být správná a výhodná. 
Podle přehledu níže zjistíte, jaká sazba je pro vás ideální.

 

Název distribuční sazby

Charakter odběru elektřiny

D01d

vhodná pro velmi nízkou spotřebu běžně vybavené jednočlenné domácnosti

 

D02d

nejvíce rozšířená sazba pro běžnou spotřebu domácnosti

D25d

hodí se do domácnosti s elektrickým ohřevem vody, například bojlerem; nízký tarif je stanoven na 8 hodin denně

 

D26d

vhodná pro domácnost jak s ohřevem vody, tak i vytápěním; nízký tarif je stanoven na 8 hodin denně

 

D27d

vhodná pro nabíjení elektromobilu

 

D57d

vhodná pro elektrické vytápění v domácnosti; nahrazuje historické sazby D35d, D45d a D56d od 1. 4. 2016; nízký tarif platí celých 20 hodin denně

 

D61d

takzvaně víkendová sazba vhodná pro chaty; nízký tarif platí od pátku 12:00 do neděle 22:00

 

 

I když se na první pohled zdá, že sazby D01d a D02d jsou totožné, tak se liší. D01d má levnější měsíční poplatky a D02d nabízí zase o trochu lepší cenu při mírně vyšší spotřebě.

 

Pokud jste na svém vyúčtování našli, že máte distribuční sazbu D35d, D45d nebo D56d, pak tyto sazby jsou staré a již se neudělují. Nahrazuje je sazba D57d.

 

 

Špatně nastavenou distribuční sazbu můžete změnit

U jednotarifních distribučních sazeb, tedy u D01d a D02d, je změna opravdu jednoduchá a zvládne ji i váš dodavatel elektřiny. Může se taková změna vyplatit, když jsou sazby téměř totožné? Vyplatí se třeba v případě, kdy se z bytu odstěhují vaše dvě děti a vaše spotřeba se tak výrazně sníží. V tomto případě se vyplatí změnit sazbu z D02d na D01d. 
V mnoha případech by mělo stačit nahlásit dodavateli, že chcete přejít na jinou distribuční sazbu a on by měl být schopný vše zařídit. Tuto změnu si můžete zařídit i přímo u distributora. Stačí doložit vaši spotřebu a uvést sazbu, kterou si přejete. Schválení a změna by měla proběhnout bez komplikací automaticky po žádosti.

 

U dvoutarifních sazeb je to trochu složitější, neobejdete se bez odborného elektrikáře a papírování. Navíc si změnu musíte zajistit přímo s distributorem energie. Pokud se vám zvýšila spotřeba z důvodu nového spotřebiče nebo třeba vytápění, pravděpodobně budete potřebovat navýšit jistič a zajistit si revizní zprávu. Dále bude pro změnu potřeba vyplnit a doložit žádost o změnu smlouvy s distributorem. Po přijetí všech těchto dokumentů vám distributor pošle návrh na novou smlouvu, kterou vy i distributor následně podepíšete. Po podepsání a splnění všech technických požadavků máte hotovo. Poslední, co vás čeká, je nahlášení změny vašemu dodavateli. Pro jistotu. 

 

 

TIP: Pokud potřebujete ověřeného odborníka v oblasti elektroinstalace, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám zajistíme elektrikáře, který veškeré úkony profesionálně provede. Můžete ho poptat zde v našem formuláři.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.