Zdědili jste nemovitost? Co vás čeká za vyřizování a jak s ní můžete naložit

Zdědili jste nemovitost? Co vás čeká za vyřizování a jak s ní můžete naložit

I když zdědění bytu, domu či chaty ve většině případů neprovází šťastná událost, můžete tímto způsobem získat nový domov či finanční rezervu. S dědictvím je bohužel spojeno mnoho byrokracie, která vám může přidat pár vrásek. Tento článek vám pomůže se v celém procesu vyznat. Najdete v něm důležité informace, co vás v rámci dědického řízení čeká, jak dlouho trvá a jak můžete s dědictvím naložit.

Dědit můžete, aniž byste o tom předem věděli


Když vám odejde velmi blízký člověk, je pravděpodobné, že o dědictví předem víte. Pokud však umře vzdálenější rodinný příslušník, se kterým třeba nejste v kontaktu, mnohdy nemusíte tušit, že máte právo dědit. 


V obou případech vás vždy po úmrtí člověka kontaktuje státem určený notář, který má dědictví na starosti.

 

 

Jak probíhá dědické řízení a s kým jej budete řešit


Nejdříve vás čeká takzvané předběžné šetření, o kterém vás bude informovat notář. Toto šetření můžete očekávat přibližně měsíc po posledním rozloučení, které jste se zemřelým měli. 


Na předběžném šetření se sejdete vy, případně další lidé, kteří jsou také součástí dědictví a notář, který s vámi všemi sepíše protokol. V něm budou sepsány všechny potřebné informace o zesnulém, rodinný stav, počet dětí a sňatků, údaje o dětech a rodičích.


Notář posléze několik měsíců ověřuje jednotlivé informace v rámci dědického řízení. Pokud vy nebo některý z účastníků řízení žije mimo Českou republiku nebo není jejich adresa známá, vše se může ještě protáhnout.


Celé řízení probíhá obdobně ať už existuje poslední závěť, nebo se dědictví řídí podle zákona bez závěti.


Jedním z posledních kroků je odhad nemovitosti. Tento odhad provádí přidělený odhadce, který vystaví znalecký posudek. Následně vás bude čekat konečné jednání, na které jsou pozváni všichni účastníci dědického řízení.

 

 

Zjistěte si existující závazky u zděděné nemovitosti


Ještě předtím, než se finálně rozhodnete nemovitost přijmout nebo dědictví odmítnout, zjistěte si i to, co na první pohled není vidět. 
S nemovitostí totiž mohou být spojeny dluhy, exekuce či věcná břemena (například dožití podnájemníka a podobně).


Pokud dědíte, pak vždy se vším všudy. Nelze přijmout budovu a odmítnout dluhy a závazky. 

 


Jak můžete se zděděnou nemovitostí naložit


Pokud z nějakého důvodu chcete dědictví odmítnout, musíte měsíc od doručení písemného poučení o dědictví provést prohlášení, že dědictví odmítáte. Toto prohlášení buď zašlete písemně soudnímu komisaři neboli notáři, nebo toto prohlášení provedete ústně do protokolu při osobním řízení.

 

TIP: Důvod, proč se vzdáváte dědictví, udávat nemusíte.

 


Když se rozhodnete dědictví přijmout, právoplatným vlastníkem nemovitosti se stáváte až ve chvíli, kdy je vše zavedeno do katastru nemovitostí.


Tento přepis zajišťuje automaticky notář, ale doporučujeme vám ohlídat si, že žádost podal. Katastr nemovitostí má na změnu 30 dní.


S nemovitostí můžete naložit různými způsoby:
- Pronajímat
- Prodat
- Využívat pro vlastní potřebu

 

 

Rozhodli jste se dům nebo byt prodat či pronajmout


Při prodeji a pronajímání si vždy nechte nemovitost řádně zkontrolovat odborníky, a to včetně elektrických rozvodů a nové revize. S tím vám rádi pomůžeme, stačí vyplnit krátký formulář a my vám online zajistíme ověřeného profesionála, který se postará o revizi podle platných norem nebo dokonce opraví elektroinstalaci. Formulář najdete zde.

 

 

Tip: U starších nemovitostí, jako třeba chat nebo rodinných domů, nemuselo nikdy dojít ke kolaudaci. Nezapomeňte proto nechat vše prověřit. Mohli byste se totiž vystavit nemalým pokutám a dalším rizikům.

 

 

Pokud existuje v dědickém řízení více dědiců, nejjednodušší variantou, jak s nemovitostí naložit, je ji prodat a zisk si rozdělit rovným dílem. Avšak vždy záleží na vzájemné dohodě. Mějte na paměti, že s prodejem musí souhlasit všichni.

 

 

Při pronájmu či prodeji nezapomeňte na energie


Poté, co se stanete vlastníkem nemovitosti, nezapomeňte na sebe přepsat energie z důvodu úmrtí původního vlastníka. 


Po přepisu na sebe a následném prodeji nemovitosti musíte přepis energií provést znovu, a to na nového majitele


I v případě pronajímání můžete přepis uskutečnit. Je to z důvodu, abyste nemuseli placení energií řešit a hlídat. Navíc, pokud vám nájemník nezaplatí, stejně půjdou energie za vámi, což může být výhoda i nevýhoda. Nehrozí totiž, že se na odběrném místě vytvoří dluh a vám odpojí elektroměr, ale na druhou stranu musíte opravdu hlídat, že vám nájemník vše včetně energií včas zasílá.


Veškeré přepisy za vás může vyřešit online asistent Enkidoo. Pokud chcete zjistit, jestli můžete mít energie výhodnější nebo u spolehlivějšího dodavatele, stačí vyplnit naši kalkulačku a formulář zde.

 


Co budete muset v rámci dědického řízení zaplatit


V první řadě budete muset zaplatit poplatek notáři, který celé řízení řeší. Poplatek se liší podle hodnoty nemovitosti. Znamená to, že čím je nemovitost hodnotnější, tím vyšší bude poplatek.


Další nezbytný poplatek je ten za přepis vlastníka v katastru nemovitostí, který vás může vyjít na 2 000 Kč.


V případě, kdy si nemovitost necháte, budete povinni ze zákona platit daň z nemovitosti
Při prodeji vás zase čeká zaplacení daně z příjmu.

 

 

I když se jedná o nelehkou situaci, věříme, že naše rady a informace vám pomohou vyřešit dědické řízení co nejsnáze.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.