Vyberte si pro novou domácnost to nejvhodnější internetové připojení: jak postupovat při jeho výběru

Vyberte si pro novou domácnost to nejvhodnější internetové připojení: jak postupovat při jeho výběru

Internetové připojení už má téměř každá domácnost. Hlavně díky nynější koronovirové krizi, kdy je potřeba být opravdu on-line. Tudíž, ať už se budete chtít přestěhovat, nebo si zajistit lepší připojení na internet ve stávající domácnosti, měli byste o něm vědět několik základních informací. Jakou rychlost připojení a jaké přístroje doma potřebujete? Jak si vybrat správného poskytovatele a službu? Tyto informace a mnohem více vám prozradíme v článku.

Přes internet dnes komunikujete s rodinou, přáteli, s kolegy z práce. Děti mohou díky internetu získat spoustu informací ke studiu a vy jej zase můžete využívat k práci doma. Ve volném čase můžete s jeho pomocí poslouchat třeba hudbu, sledovat seriály a filmy nebo nakupovat. Možností, co s připojením na internet lze dělat je opravdu mnoho a už jen málokdo si umí představit život bez něj. Ať se stěhujete do nové domácnosti nebo vám jednoduše stávající připojení nestačí, nejspíš budete hledat nového poskytovatele s nabídkou, která vám bude vyhovovat.

 

Ujasněte si, jaké máte požadavky k využívání internetu

 

V první řadě byste se měli zamyslet nad tím, k čemu budete internet nejčastěji využívat. Je rozdíl, pokud budete potřebovat připojení jen k prohlížení e-mailů a k občasnému nakupování na e-shopech, nebo k videohovorům, případně k nahrávání velkých souborů či jejich stahování. V zásadě můžeme říci, že různé činnosti na internetu spotřebují různé objemy dat. Abyste měli větší přehled, kolik jaké činnosti přibližně spotřebují, uvádíme vám je v tabulce níže.


Kolik objemu dat odhadem spotřebují určité činnosti

 

Činnost na internetuPrůměrná spotřeba dat
E-mail bez přidaných příloh 30 kB
Webová stránka v mobilním zobrazení300 kB
Poslech hudby60 MB za 1 h
Sledování videa v HD kvalitě5 Mb za sekundu
Sledování videa ve 4K nebo Ultra HD kvalitě25 Mb za sekundu
Sledování videa ve standartním rozlišení3 Mb za sekundu
Stahování aplikace10 MB
On-line navigace60 MB za 1 h
Videohovor12 MB za 1 minutu
Chat s pouze textem/sociální síť 50 kB

 

Samozřejmě vždy bude záviset na tom, jakou platformu využíváte například pro sledování pořadů nebo pro videohovory. Také záleží na tom, kolik lidí bude připojeno na vaši internetovou síť naráz.
Velkou neznámou v ujasnění si, jakou rychlost připojení můžete potřebovat, jsou udávané jednotky bity a bajty. Tyto veličiny udávají to, jaký objem dat jste schopni stáhnout nebo odeslat za sekundu. Ve svých nabízených službách, ve většině případů, poskytovatel uvádí rychlost připojení v bitech např. 100 Mb/s (megabity za sekundu). Vás ale bude hlavně zajímat rychlost stahování v bajtech. To znamená, že je dobré si bity převést na reálnou stahovací rychlost, tedy bajty. V tomto případě platí, že 1 B (bajt) = 8 b (bitům).

 

 

TIP: Mnoho poskytovatelů internetového připojení udává u svých nabídek slovíčka „až XX Mb/s“. To pouze říká, že maximální rychlost v síti může být „až X Mb/s“ .

 

 

Jaké můžete mít možnosti připojení internetu v domácnosti

 

U připojení internetu existuje hned několik možností. Mezi stabilní a rychlé drátové připojení se řadí především zavedení internetu pomocí optických kabelů a pomocí technologie DSL. Dalším způsobem může být připojení pomocí bezdrátové Wi-Fi a mobilní sítě. Každý jednotlivý způsob připojení internetu má své výhody a nevýhody. A samozřejmě ve svém místě bydliště nemusíte mít k dispozici zcela všechny tyto možnosti.


Internet pomocí připojení kabelové televize

 

Velmi oblíbenou možností v domácnostech je připojení k internetu pomocí kabelové televize. Aby tato možnost byla možná, je potřeba, abyste měli příslušnou síť nataženou přímo do domu, kde bydlíte. Pak už jen stačí připojit příslušný kabel do přípojky, připojit k modemu, který spojí třeba váš počítač nebo jiné síťové zařízení. Pokud si nevíte rady, poskytovatel služby by k vám měl poslat speciálního technika, který by vám měl přípojku vytvořit a případně vše zprovoznit. Výhodou tohoto připojení je, že poskytuje stabilitu, vysokou rychlost a spolehlivost. Samozřejmě se vám může stát kvůli menšímu pokrytí to, že tuto možnost pro svoji domácnost mít nebudete. V tomto případě budete muset hledat jiné připojení, a to třeba ADSL/VDSL nebo třeba nějakou formu bezdrátového připojení. Možnosti bezdrátového připojení vám přiblížíme níže.


Připojení internetu pomocí ADSL/VDSL

 

Co se týká velikosti pokrytí připojení, největší zastoupení má právě ADSL/VDSL. Hlavní výhodou je rychlost tohoto internetového připojení, které využívá původní telefonní sítě. To znamená, že v domácnosti budete potřebovat přípojku na pevnou telefonní linku, do které se připojí modem. V dnešní době budete nejspíš chtít všechna zařízení jako mobil, tablet, notebook atd. používat prostřednictvím Wi-Fi a nepřipojovat nic složitě kabelem od modemu. V tomto případě budete potřebovat modem se zabudovaným Wi-Fi routerem. Tím, že máte připojení k telefonní síti, přijímáte analogový signál, který je potřeba přeměnit na digitální, a k tomu vám pomůže modem. Abyste mohli používat všechna zařízení najednou, budete potřebovat Wi-Fi, kterou vám zajistí právě zase router.
 

Připojení internetu optickým kabelem

 

Zcela nejrychlejším a nejspolehlivějším připojením je v dnešní době právě optický kabel. Pokrytí bohužel není až tak rozšířené, protože získat v konkrétním místě povolení položit optické kabely trvá dlouho a provází ho velmi vysoké náklady. Pokud se vám ale tato možnost v místě bydliště nabízí, tak neváhejte. Toto připojení funguje tak, že data v kabelech se přenášejí prostřednictvím světla vedeného optickým vláknem a to umožňuje super rychlý přenos. Tato možnost je ke svým vlastnostem i cenově velmi příjemná. I zde doporučujeme zvolit Wi-Fi router, abyste mohli používat internet v celé domácnosti všichni.


Bezdrátové připojení k internetu

 

Pokud nemáte příliš velké nároky na používání internetu a chcete si jej brát třeba i o víkendu na chatu, řešením může být mobilní internet. V dnešní době vám spousta mobilních operátorů může nabídnout rychlé připojení bez kabelu. Budete potřebovat jen Wi-Fi modem, připojení k elektřině (zásuvku) a SIM kartu, kterou do modemu vložíte. Mobilní operátoři vám mohou nabídnout hned několik možností v rychlosti připojení, a to 3G, 4G, 5G nebo LTE


Rychlosti připojení internetu v mobilní síti

SíťPrůměrná rychlost
3G5 Mb/s
4G až 10 Mb/s
LTEaž 50 Mb/s
5G500 a více Mb/s

 

Síť 5G je úplnou novinkou a v roce 2021 se chystá postupné rozšiřování na celém území Čech.


Jaký je rozdíl mezi modemem a routerem

 

Abyste měli jasno, jestli potřebujete modem, router nebo kombinaci, je důležité si ujasnit, jaké konkrétní požadavky na připojení budete mít.


Modem slouží k získávání internetového přenosu od dodavatele a poskytuje vám internet do vaší domácnosti. Modem je většinou připojen pomocí koaxiálního kabelu nebo telefonního kabelu, a to v závislosti připojení, jaké máte k dispozici v místě bydliště. Bohužel samotný modem vám nemůže poskytnout Wi-Fi síť, a proto je potřeba router. Pomocí routeru neboli směrovače si můžete zařídit použití internetu na několika různých zařízeních v rámci domova. Spousta dodavatelů internetu vám může nabídnout právě kombinaci modemu a routeru, a tudíž nebudete muset mít doma několik přístrojů naráz.
 

TIP: Modem většinou od routeru poznáte na první pohled tak, že nemá anténu a je připojen kabelem k přípojce ve zdi.


Zjistěte, jaké možnosti připojení máte na vaší adrese bydliště

 

Určitě byste chtěli pro svoji domácnost to nejlepší, ale bohužel na každé adrese mohou být možnosti připojení k internetové síti rozdílné. Na vaší adrese nemusí být třeba zajištěno optické pokrytí nebo nemáte do domu zavedenou pevnou linku a podobně. Proto většina poskytovatelů třeba na svých webových stránkách nabízí ověření pomocí vaší adresy, které vám ukáže, jaké možnosti připojení vám může nabídnout. Mimo typu připojení vám může dát i různé nabídky rychlosti internetu, které mohou být pro vaši adresu dostupné.


Pokud si nejste jisti, jakého dodavatele hledat a kde začít, zkuste se zeptat sousedů. Nejspíše také řešili internet a mají připojení. Tudíž by vám mohli poradit nebo říci, jakého dodavatele a jaký způsob připojení mají oni. Můžete od nich navíc zjistit, jestli jsou spokojeni se stabilitou signálu a rychlostí. Samozřejmě se můžete zeptat, i jaké zásahy na instalaci byli v domácnosti potřeba.


Na co byste si měli dát pozor při výběru poskytovatele internetu

 

Vše si v klidu promyslete a porovnávejte mezi sebou nabídky dodavatelů připojení. Věnujte pozornost obchodním podmínkám a na jak dlouhou dobu smlouvu uzavřete. Samozřejmě si nezapomeňte přesně ujasnit, kolik budete platit za službu, a to včetně dalších poplatků. Ve většině případů vám poskytovatel služby nabídne zařízení (modem, router). Může se jednat o pronájem, kdy vám k faktuře bude připočten měsíční poplatek, můžete si jej zakoupit, anebo vám jej nabídne zdarma, ale musíte s ním uzavřít smlouvu alespoň na 2 roky. Než uzavřete smlouvu s poskytovatelem internetu, udělejte si v klidu domova čas na prostudování smlouvy. Zkontrolujte si, že vše, na čem jste se dohodli, skutečně odpovídá. Nezapomeňte se také domluvit, zda k vám přijde technik a vše pro připojení k internetu zajistí. I u této služby si raději ověřte, zda budete něco platit.

 

 

Věříme, že se vám nyní podaří vybrat takové připojení k internetu, které bude vyhovovat vašim požadavkům. Pokud jste se právě nastěhovali do nového bydlení a chcete se ujistit, že máte všechno v malíku, zkuste náš chytrý seznam ke stěhování. V něm najdete vše, co byste mohli po nastěhování potřebovat řešit.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.