Stěhování nemusí být drama: Jak na to, když nechcete platit stěhovací službu?

Stěhování nemusí být drama: Jak na to, když nechcete platit stěhovací službu?

Čeká Vás stěhování a rádi byste vše zvládli bez profesionální stěhovací služby? Včetně převozu těžkých kusů ze staré domácnosti, jako je masivní skříň, pračka nebo velký gauč? Existuje několik způsobů, jak stěhování zvládnout i ve dvou. Efektivně a s ohledem na Vaše záda.

Rozhodněte se, co si opravdu chcete vzít s sebou

Stěhování je ideální čas na velkou očistu. Protřiďte nábytek a zamyslete se, jaké kusy má skutečně cenu stěhovat do nové domácnosti. 


Menší nábytek, jako skřínky, noční stolky či botník, lze za pár korun nahradit. Pokud se Vám už nelíbí nebo jsou nenapravitelně opotřebované, zvažte, zda je převážet. Protřiďte také drobné spotřebiče. Nepotřebujete věci, které jste za poslední 3 roky nepoužili.

 

Pokud je Vaše vybavení funkční a ve vyhovujícím stavu, nevyhazujte ho. 
Nábytek i spotřebiče můžete: 

  • udat příbuzným či známým;
  • prodat na internetových bazarech či portálech;
  • věnovat za odvoz;
  • darovat nadaci, azylovému domu, dětskému domovu nebo domovu důchodců. Věci po mazlíčcích nebo staré matrace jistě ocení útulky.

Pokud se do nové domácnosti nehodí Váš starožitný nábytek, najděte si bazar specializující se na starožitnosti. Budete tak mít větší jistotu, že kus neprodáte pod cenou.

 

 

Ochraňte před poškozením podlahu i zdi 


Ještě předtím, než protříděný nábytek a spotřebiče začnete stěhovat, umístěte na podlahu koberce či ručníky. Ochrání ji před zbytečnými škrábanci. Na nohy nábytku můžete také navléknout ponožky. 


Pokud máte podložky pod květináče s kolečky, využijte je. Pomohou Vám přesunout objemný nábytek mezi místnostmi. 


Kartonem a izolepou přelepte ostré rohy nábytku, případně části, které by se snadno mohly poničit. Ochráníte tak nejen nábytek, ale také zdi a futra. Nábytek můžete také zabalit do deky.

 


Rozložit, obalit a zabezpečit

 

Převoz i manipulace s nábytkem bude jednodušší, když jej rozložíte. Některé kusy však budete muset převést celé, například nábytek na míru nebo starožitnou skříň. 


U demontování nábytku pamatujte na systematičnost. Budete jej muset znovu složit. Na šroubky nalepte cedulky, ať víte, kam patří. Především je mějte pohromadě. Stěhování bývá náročné, tak ať se Vám nezatoulají. Nábytek se Vám bude lépe skládat, když si ho i jednotlivé úkony nafotíte. 


Obrovskou pozornost věnujte obalení nábytku a spotřebičů. Nakupte strečové a bublinkové fólie, izolepy, kartony, využijte deky. Balicím materiálem nešetřete. Raději o vrstvu víc, než řešit odřenou skříňku.

 

 

TIP: Nezapomeňte veškerý obsah nábytku vyndat, včetně šuplíků. Zabezpečte dvířka, aby se neotevírala a nepřekážela. Připevněte kabely a šňůry spotřebičů, aby se Vám nemotaly pod nohy.

 

 

 

 

 

Jak manipulovat s velkými kusy nábytku a bezpečně je převézt

 

Předtím, než začnete manipulovat s nábytkem a spotřebiči, dohodněte si pomoc. Sami byste si mohli ublížit, poptejte se proto příbuzných, přátel, nebo třeba sousedů.


K tomu, abyste jednodušeji přenesli těžký nábytek či spotřebiče, Vám pomohou stěhovací háky či popruhy. Díky těmto pomocníkům unesete ve dvou skříň či lednici, aniž byste se ztrhli.


Důležité je zajistit si velké auto, do kterého se vejde gauč, televize či vysoká skříň. Ideální je sehnat si dodávku, abyste se zbytečně nemuseli několikrát vracet. Auto si můžete půjčit od známých, existují specializované půjčovny nebo dokonce aplikace, kde půjčují dopravní prostředky lidé lidem.


Až budete mít připravený nábytek i spotřebiče a zajištěný převoz, čeká Vás poslední krok. Zabezpečení věcí uvnitř auta. Určitě totiž nechcete, aby se komoda zhroutila na monitor a rozbila ho. Proto vše vždy zabezpečte, připevněte a přivažte provazem či tzv. gumicuky.

 

 

TP: Nezapomeňte si dát dopředu zavazadla s osobními věcmi, které budete potřebovat hned po příjezdu, a nářadí, které Vám pomůže věci nejen přesunout do nové domácnosti, ale i smontovat.

 

 

Věříme, že naše rady Vám stěhování usnadní a minimalizují možné nehody. Pokud se i tak na stěhování necítíte, obraťte se na profesionály. Nevíte, jaké stěhováky vybrat? Přečtěte si článek o výběru stěhovací služby zde.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.