Při stěhování nezapomeňte na odhlášení a přihlášení poplatků za televizi a rádio

Při stěhování nezapomeňte na odhlášení a přihlášení poplatků za televizi a rádio

Funguje vám ve staré domácnosti televize a rádio? Jestli ano, pravděpodobně jste platili takzvané koncesionářské poplatky. Pokud se stěhujete a chcete mít vše v pořádku v nové domácnosti, musíte se ze starých poplatků odhlásit a přihlásit se k novým na nové adrese. Jak to provést vám poradíme níže.

Z koncesionářských poplatků se platí veřejnoprávní média, a to nejen u nás v Česku, ale i v jiných zemích. U nás si takhle platíme Českou televizi a Český rozhlas. Ostatní média jsou v soukromém vlastnictví a mají tedy vlastní zdroje příjmů, případně vlastní poplatky. Dle zákona je dáno, že veřejnoprávní média nesmí být obchodně ani politicky závislá, proto nejsou financovány ze státního rozpočtu, ale právě těmito poplatky.


Pokud máte v domácnosti televizi nebo rádio, musíte platit za tyto přijímače poplatky. Nezáleží, jaký program nebo stanici máte naladěnou.

 

 

Výše měsíčních poplatků

Poplatek se odvíjí od vlastnění zařízení, nezáleží, jestli máte kabelovou televizi, nebo ji používáte přes internet. Tento poplatek je pevně daný zákonem. V roce 2022 jsou koncesionářské poplatky za rozhlas 45 Kč a za televizi 135 Kč měsíčně.

 

 

Musíte i vy platit koncesionářské poplatky? 

Ať už je vás v domácnosti 5, nebo máte 3 televize a 2 rádia, měsíční poplatek za tato zařízení bude vždy stejný, bez závislosti na počtu členů domácnosti nebo zařízení. Bohužel se z placení nevyvlíknete, ani když se doma na televizi nekoukáte, nebo máte rádio jen na parádu.


Poplatky musíte platit, i pokud se stěhujete do nájmu, protože majitel bytu platí poplatky v domácnosti, kde bydlí. Koncesionářský poplatek musíte platit i v případě, kdy si televizi jen na několik měsíců půjčíte. Této povinnosti se nevyhnete, ani pokud podnikáte.

 

Výjimek je jen několik

 

Platit nemusí:

  • Školy
  • Zastupitelstva ČR v zahraničí
  • Provozovatelé vysílání s licencí
  • Rada pro televizní a rozhlasové vysílání
  • Soudy
  • Muzea (pokud využívají televize či rádia pro účely výstavy)


I když se zdá, že domácností se to týká vždy a úplně všech, najdou se situace, kdy tato povinnost odpadá. Například, pokud má domácnost velmi nízké příjmy. Každý půlrok pak musí domácnost dokázat příjmy pod 2,15 násobek životního minima. Pokud toto splňuje, je od koncesionářských poplatků osvobozena.


Další výjimkou jsou lidé, kteří jsou nevidomí nebo neslyšící.


Jestli doma nemáte ani televizi, ani rádio, vyplňte čestné prohlášení, které poskytnete televizi a rozhlasu. Po přijetí tohoto prohlášení můžete být dle rozhodnutí televize či rádia od poplatků osvobozeni.

 

 

Přihlášení, odhlášení i změny údajů jsou snadné

K platbě poplatků za televizi a rádio se musíte sami přihlásit, a to nejpozději do 15 dnů od nastěhování do nového bydliště nebo od doby, kdy jste si televizi nebo rádio zakoupili.


- Přihlášení
K přihlášení můžete využít online formuláře přímo na stránkách České televize a Českého rozhlasu. Vyplněnou přihlášku můžete zaslat e-mailem, datovou schránkou nebo poštou.

 

 

TIP: Poplatky můžete platit přes SIPO, tedy poštu, nebo inkasem z bankovního účtu.

 

 

- Změny a odhlášení
Případné změny nebo odhlášení z poplatků zase jednoduše provedete vyplněním evidenčního listu, který však zatím nelze poslat online. Formulář naleznete mezi dokumenty, které jsou volně ke stažení na webu České televize a rozhlasu.

 


Za nezaplacení poplatků vám hrozí pokuty

Pokud nezaplatíte jeden měsíc, platba vám bude účtována v tom následujícím. Avšak pokud se nepřihlásíte vůbec, nezměníte údaje k poplatkům třeba při stěhování nebo neplatíte již nějakou dobu, hrozí vám velké pokuty. Například za samotné nepřihlášení k placení poplatků zaplatíte za televizi 10 000 Kč a za rádio 5 000 Kč. Následné pokuty za neplacení jsou v řádech tisíců. Navíc pokud se nedostavíte k případnému soudu za neplacení, mohou vás čekat ještě pokuty za prodlení.


Na to, že neplatíte poplatky a měli byste, přijde Česká televize velmi snadno. Pokud odebíráte elektřinu, je důvodné podezření, že máte doma televizi, a proto vám může poslat upomínku nebo pokutu za neplacení poplatku.

 


Věříme, že vás žádné pokuty nečekají a že díky našemu článku se při stěhování nezapomenete odhlásit ani přihlásit. Aby vám neunikly ani další důležité kroky při stěhování, stáhněte si zdarma Enkidoo seznam ke stěhování zde.

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.