Přemýšlíte o fotovoltaice? Co o ní potřebujete vědět, než si ji pořídíte

Přemýšlíte o fotovoltaice? Co o ní potřebujete vědět, než si ji pořídíte

V poslední době se stále více hovoří o udržitelných zdrojích energie pro domácnosti. Mezi hlavní aktéry patří fotovoltaika. Ty už pomohly rozsvítit a snížit účty za elektřinu spoustě lidí. Patříte i vy mezi ty, kteří uvažují o vlastním zdroji energie? Přemýšlíte, že si ji postavíte na svůj dům? Objasníme vám, jak se to se solárními elektrárnami pro domácnosti má.

Abychom vám více přiblížili samotné výhody i nevýhody solárních elektráren, je potřeba alespoň trochu pochopit její fungování. Samozřejmě i k jakým procesům v ní dochází. Bude pro vás potom více pochopitelné, proč jsou určité kroky při realizaci solární elektrárny neopominutelné.


Jak se vyrábí elektřina za pomoci slunce

Solární elektrárna se v první řadě skládá z fotovoltaických panelů, které v sobě zahrnují mnoho fotovolatických článků (plošné polovodičové diody). V těchto článcích dochází ke klíčovému jevu. Když sluneční záření dopadne na fotovoltaický článek, vzniká uvnitř tzv. fotovoltaický jev, jehož důsledkem dostáváme elektrický proud. Konkrétně stejnosměrný proud, který se pomocí střídače mění na střídavý, díky němu pak můžete třeba doma vyprat prádlo po celém týdnu nebo si ohřát oběd.


Tyto elektrárny mohou být různého typu. Existují fotovoltaické elektrárny, které fungují na tzv. ostrovním systému. Tento systém nepotřebuje připojení do centrální distribuční sítě. Zjednodušeně to znamená, že pokud zrovna nebude svítit slunce, tak vy budete zcela bez elektřiny, protože nejste připojeni k síti. Proto je u těchto systémů více populární kombinace vlastního zdroje a připojení k distribuční síti. Této kombinaci se říká hybridní fotovoltaický systém. Budete-li mít pro svou domácnost zařízenou fotovoltaickou elektrárnu, může se vám především v létě stát, že si vyrobíte více elektřiny, než spotřebujete.
 
Zde jsou dvě možné varianty, jak s přebytky naložit:

• uložit přebytky do baterií
• poslat přebytky dodavateli elektřiny nebo jiné firmě, která vykupuje přebytky energií z obnovitelných zdrojů

 

TIP: V dnešní době nevykupuje přebytky každý dodavatel elektřiny, ale jen vybraní z nich. Existují ale i jiné společnosti, které vaše přebytky vykoupí. Vždy si proto předem zjistěte, jestli se vám opravdu vyplatí přebytky prodávat a u koho.



Výhody fotovoltaiky pro vaši domácnost

Určitě se i vaše domácnost stará o své finance a snaží se o jejich maximálně efektivní úsporu nebo jejich zhodnocení. Samozřejmě se nemusí jednat jen o vaše finance, ale můžete se snažit zefektivnit úsporu energií, abyste ulehčili životnímu prostředí.


Ulevte svému rodinnému rozpočtu

Perfektní možností, jak můžete ulevit nákladům na domácnost a zároveň i planetě, je investování do solární elektrárny. Důvodů, proč je tato možnost skvělým řešením, je hned několik. Fotovoltaika čerpá ze slunce, které je neomezeným přírodním zdrojem, který vám fakturu nepošle. Nezanedbatelnou skutečností je i to, že vaše investice se vám do několika let vrátí, a to i díky státní dotaci, která může dosáhnout třeba až na polovinu investice. Pokud chcete vědět přesněji, na jakou výši dotace dosáhnete, podívejte se přímo na stránky Nová zelená úsporám. Navíc nesmíme zapomenout na skutečnost, že postavením fotovoltaiky na svůj dům zvyšujete jeho hodnotu. A tato hodnota Vám vydrží i třeba 40 let.


Pomůžete životnímu prostředí

Solární energie, jak už je jasné z názvu, čerpá ze slunce, které je neomezeným přírodním zdrojem a můžeme z něj čerpat bez výčitek. Pokud toužíte po dalším důkazu, že fotovoltaika šetří naši planetu, můžeme říct, že fotovoltaikou snižujete dopad CO2 na naši zemi. Pro představu to znamená, že 3 panely na vaší střeše uspoří výrobu 1 tuny emisí skleníkových plynů každý rok, které by jinak spotřebovával jeden zdravý strom.


Nevýhody fotovoltaiky pro domy

I když se zdá, že je elektřina ze slunce dokonalá, samozřejmě i zde existují určité nevýhody, které mohou ovlivnit skutečnost, zda se vám fotovoltaická elektrárna pro domácnost skutečně vyplatí.  V první řadě je velkou nevýhodou to, že slunce není stále. Konkrétně nesvítí neustále stejně po celý rok. Znamená to, že budou období, kdy vyrobíte malé nebo dokonce žádné množství elektřiny. Z toho plyne, že budete muset být vždy závislý na dalším zdroji elektřiny. Samozřejmě to neplatí, pokud jste s touto skutečností seznámeni a nevadí vám být bez elektřiny.


Další nevýhodou je vyšší pořizovací cena, která se mění zejména tehdy, pořídíte-li si  s elektrárnou i baterie. Ty vám sice uloží přebytky pro případné využití třeba při výpadku proudu, ale zároveň vám investici do solárního systému zvýší.
 

 

TIP: Pokud si nebudete chtít pořizovat baterie přímo domů, existují virtuální baterie, které vám doma nezaberou místo. Funguje to tak, že přebytky si „uskladníte“ v distribuční síti a až je budete potřebovat, tak si je jednoduše vezmete zpět.



Poslední z řady nevýhod, které zde zmíníme, je fakt, že elektrárna se nehodí na všechny druhy staveb. Pokud se tedy rozhodnete postavit si elektrárnu na svůj starý dům nebo jinou stavbu na pozemku, musíte počítat i s tím, že to nemusí být možné. Nezapomeňte ani na to, že elektrárna výrazným způsobem ovlivní vzhled vašeho domu nebo zahrady.

 

Věříme, že jsme vám pomohli s orientací ve fotovoltaických elektrárnách a vy si nyní umíte představit, jaké výhody a nevýhody může mít i pro vaši domácnost. Doufáme, že to usnadní třeba i vaše rozhodování, jestli si ji pořídit nebo ne.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.