Přemýšlíte nad větrnou elektrárnou? Pro koho je vhodná, jak funguje a jak je to s návratností

Přemýšlíte nad větrnou elektrárnou? Pro koho je vhodná, jak funguje a jak je to s návratností

Obnovitelné zdroje energie jsou čím dál populárnějším tématem. Zvláště pro ty, kdo mají velký odběr, protože ceny energií neustále rostou. Řešením může být vlastní zdroj energie pro domácnost. Především se mluví o fotovoltaice, ale víte, že můžete mít i svou vlastní větrnou elektrárnu? Vše vám o ní prozradíme.

Jak funguje větrná elektrárna


Energii vytváří na mechanickém principu, tím se liší od solárních elektráren, o kterých si můžete přečíst zde.


Dostatečně silný vítr působí na listy elektrárny, které roztáčí rotor. Ten přes převodovku neboli hřídel pohání generátor. Tento generátor pak vyrábí elektrickou energii. Její fungování si můžete představit jako obrácený ventilátor. V tomto případě vítr pohání vrtuli a ta vyrábí energii, u ventilátoru elektřina pohání vrtuli, aby rozvířila vzduch.


Větrné elektrárny mohou dosáhnout maximální účinnosti až 59,3 %. Tato hranice je dána takzvaným Bentzovým pravidlem, které vyplývá ze zákona o zachování hmoty. V praxi to lze vysvětlit tak, že nelze využít veškerou energii z větru, protože dochází ke ztrátám třením a odporu listů. 


Druhy větrných turbín:
- Odporové turbíny
- Vztlakové větrné turbíny (ty jsou nejčastěji používaným typem)


Oba typy mají ještě rozdílné druhy, které se liší především v provedení a natočení lopatek.

 

 

Hodí se větrná elektrárna i pro vaši domácnost?


Pořízení vlastní větrné elektrárny pro rodinný dům není stále běžné. Je to dáno především tím, že není tolik dostupná. Vyplatí se také jen tehdy, pokud máte ideální podmínky.


Je potřeba vybrat větrnou elektrárnu vhodnou pro vaši domácnost a prostředí, ve kterém bydlíte. Výkon větrné elektrárny je závislý především na povětrnostních podmínkách. Znamená to, že pokud váš dům stojí v oblasti, kde poměrnou část roku nefouká, větrná elektrárna se vám spíše nevyplatí, protože nevyužijete její potenciál. 

 

 

TIP: K tomu, abyste zjistili, jestli vaše nemovitost stojí ve větrné oblasti, můžete využít náhled do větrné mapy, kterou vytvořil Ústav fyziky atmosféry Akademie věd České republiky. 

 


Pokud chcete zjistit sami, jestli je vaše umístnění domu pro elektrárnu ideální, neobejdete se bez vybavení a trpělivosti. Ani to, že bydlíte v oblasti se zvýšenou povětrnostní aktivitou, nezaručuje optimální výkon elektrárny. Ovlivňuje ho také výška budov a stromů v okolí, nebo to, jestli váš dům stojí v údolí.


Vždy je lepší obrátit se hned na několik dodavatelů a odborníků, aby vám udělali různé nabídky na míru. Můžete si pak vybrat tu opravdu nejvýhodnější a také zjistíte, jestli se vám větrná elektrárna skutečně vyplatí. 


Spousta domácností si pořizuje větrnou elektrárnu jako doplněk k jinému obnovitelnému zdroji, většinou k fotovoltaice. 

 

 

TIP: Když se rozhodnete pro větší elektrárnu, která bude stát třeba na vaší zahradě, zvažte, zda není vhodné tuto stavbu probrat se stavebním úřadem. Avšak stožár do 8 metrů výšky by neměl být žádný problém.

 

 

Kolik elektřiny může vyrobit, jaká je návratnost a kam ji uložit
 

Domácí větrné elektrárny se obvykle rozdělují na malé zdroje a mikrozdroje. Mezi malé elektrárny se řadí ty, které mají výkon do 60 kW. Jako mikrozdroj se označují větrné elektrárny s výkonem do 2,5 kW a rotorem o průměru okolo 2,5 metru.


Ceny domácích elektráren jsou velmi různorodé a vždy záleží, jaký typ a o jakém výkonu si pořídíte. Investice se může pohybovat okolo desítek až statisíc korun. Pokud máte opravdu dobré podmínky, aby vaše elektrárna pracovala na maximální výkon, investice se vám vrátí již za pár let.


Návratnost investice do větrné elektrárny závisí na:
- Ceně, za kterou si větrnou elektrárnu pořídíte (komponenty, práce, akumulace atd.)
- Vhodnosti povětrnostních podmínek v místě instalace
- Umístění, kdy vám nepřekáží vysoké stromy či budovy
- Výkyvech počasí v hlavním období, kdy potřebujete elektrárnu naplno využívat
- Hodnotě energie, kterou díky vlastní elektrárně ušetříte

 

 

TIP: Pokud si nejste jistí, za jak dlouho se vám investice vrátí, obraťte se na specialisty, kteří vám na základě okolností a investice vypočítají, kdy byste mohli očekávat návrat.

 

 

Stejně jako u fotovoltaiky, i zde může docházet k tomu, že vyrobíte víc, než spotřebujete. Proto je vhodné si pořídit akumulátor, kam budete přebytečnou energii ukládat. Elektřinu pak můžete využívat například v bojleru na ohřev vody nebo můžete nabíjet baterie, které využijete ve chvíli, kdy vaše elektrárna nebude vyrábět dostatek a budete chtít alespoň trochu omezit čerpání ze sítě. Baterie můžete využít i ve chvíli, kdy vypadne proud. Avšak nezapomínejte, že malá domácí větrná elektrárna bude spíš doplňkovým elektrickým zdrojem.

 

 

Výhody a nevýhody domácí větrné elektrárny
 

Mezi hlavní výhody patří, že je výroba elektřiny z větrné elektrárny šetrná k životnímu prostředí, protože neprodukuje oxid uhličitý. 


Narozdíl od solárních elektráren ty větrné mohou pracovat i v noci a ve špatném počasí.


Nevýhodou naopak je jejich výrazný vzhled, hlučnost a jejich závislost na větrném prostředí. Při velmi velkém větru může elektrárna přetěžovat rozvodnou síť. Pokud si budete chtít pořídit větší elektrárnu, počítejte se složitějšími stavebními pracemi a administrativou na úřadech. Navíc se jedná o mechanickou výrobu elektřiny, musíte proto počítat s průběžnými revizemi, opravami, ale i kratší životností, která je přibližně 20 let (záleží na systému, využití a dalších okolnostech).

 

Určitě nedoporučujeme se s nynějšími technologiemi spoléhat pouze na tento zdroj. Zvažte větrnou elektrárnu jako doplněk, který vám pomůže k o trochu větší soběstačnosti a stabilitě v dodávce elektřiny.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.