Praktické tipy, jak uspořit elektřinu v době home office

Praktické tipy, jak uspořit elektřinu v době home office

Vyměnili jste kravatu za tepláky, psací stůl za pohovku a firemní jídelnu za domácí kuchyň? Práce z domova je pro spoustu lidí splněným snem, ale jen dokud nepřijde první faktura za elektřinu. S našimi tipy tomu tak ale nemusí být. Poradíme vám, jak i v době home office můžete ušetřit na energiích.

Jak používat počítače, tiskárny a další elektroniku efektivněji

V covidové době se mnoho kanceláří zavřelo a i vy jste museli přesunout svou práci domů mezi čtyři stěny. Takový poněkud rychlý přechod na práci z domu nepředstavuje určité problémy jen pro firmy, ale s novou situací se musíte vypořádat i vy jako zaměstnanec. Práce z domova může samozřejmě přinášet i určité výhody, ale jelikož vám při ní může i podstatně narůst faktura za elektřinu, tak se vám nějaké ty tipy na úsporu elektřiny budou hodit.


První věcí, u které začneme, je počítač. U většiny pracujících z domu je hlavním nástrojem počítač, který je v provozu celý čas, a proto pokud máte na výběr mezi stolním počítačem a notebookem, doporučujeme upřednostnit notebook. Notebooky totiž spotřebují výrazně méně elektřiny. Jestli nemáte na výběr a musíte pracovat pouze na stolním počítači, tak i pro něj máme pár tipů. Zkuste se vyvarovat spořičů obrazovky a aplikací, které jsou náročné na výkon, protože to jsou opravdu žrouti energie. Naopak zkuste využívat úsporné režimy a třeba nějaké užitečné aplikace pro home office.


Dalšími přístroji, které vám doma zbytečně čerpají elektřinu, protože běží neustále, přestože je používáte jen jednorázově, jsou například tiskárny, kopírky a skenery. Doporučujeme si vždy při tisknutí nebo třeba skenování zapnout jen jedno příslušné zařízení. Tím můžete opravdu elektřinu doma ušetřit.


U všech zařízení se nenechte napálit tzv. pohotovostním režimem, protože i v tomto stavu elektrické zařízení čerpá energii. Pokud se této pasti chcete vyhnout a zařízení aktuálně nepotřebujete, jednoduše jej vypněte.


U mobilu a internetu opravdu vysoké náklady nehrozí

Při práci z domu se běžná komunikace a dostupnost všech kolegů v prostředí kanceláře mění na neustálou připravenost být k dispozici pomocí mobilního telefonu a skvělého připojení na internet. To znamená, že nabitý telefon je nutností, ale nemusíte se bát, protože spotřeba elektřiny při nabíjení vašeho smartphonu je minimální. Naopak u routeru můžete opravdu ušetřit elektřinu, když využijete časovač nebo ruční nastavení klidového stavu přes noc, kdy internet moc nepotřebujete. Mějte ale na paměti, pokud stále vaše domácnost disponuje pevnou linkou, že tento klidový režim ji může vypnout.

 

Ušetřete na častějším využívání kuchyně při vaření na home office

Kromě pracovny nebo obývacího pokoje, kde máte zařízení, které používáte při práci z domu více, je zde ještě kuchyň. Už přitom, že si budete vařit své jídlo, ušetříte, protože vás vyjde levněji než třeba donáška jídla nebo jídlo z restaurace. Samozřejmě se to ale odrazí na spotřebě elektřiny ve vaší domácnosti.


I v této situaci pro vás máme pár praktických tipů, jak můžete ušetřit energii. Pokud se třeba rozhodnete uvařit těstoviny, zkuste si předehřát vodu v rychlovarné konvici, nebo při ohřívání vody použijte pokličku, kterou snížíte spotřebu energie. Pokud vaše domácnost disponuje myčkou nádobí, dbejte na to, že ji budete pouštět jen tehdy, kdy je zcela plná. Jestli myčku nádobí doma nemáte, tak určitě zvažte její pořízení, protože vám výrazně ušetří náklady.


Jestli si neumíte představit pracovní den bez pravidelné dávky kávy nebo čaje, zkuste si vždy ráno připravit větší množství naráz a uschovat jej do termosky, aby zůstaly tekutiny teplé. Díky tomu se vyhnete neustálému zapínání kávovaru a čerpání energie z něj.

 

Co víc můžete udělat pro zdravé a energeticky úsporné pracovní prostředí

Tipy, jak ušetřit spotřebu elektřiny při práci z domu, se nemusejí týkat pouze pracovny, obývacího pokoje nebo kuchyně, ale celého domova. Velkou energetickou úsporou může být i správné nastavení pokojové teploty. Například v zimě byste si měli nastavit takovou teplotu, která vám vyhovuje a dále ji neměnit. V létě upřednostněte spíše stolní ventilátor než nákladnější klimatizaci. 

 

Případně můžete zatáhnout žaluzie nebo závěsy na oknech a jen ráno a večer pořádně vyvětrat. Díky tomuto budete mít v domácnosti příjemnou teplotu, i když bude venku pražit slunce.

 

Věříme, že se vám tipy pro úspornější práci z domova hodí a příští faktura za elektřinu vás nevyděsí. 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.