Po přestěhování si najděte lékaře, ke kterému to budete mít blízko. Pomoci může také pojišťovna.

Po přestěhování si najděte lékaře, ke kterému to budete mít blízko. Pomoci může také pojišťovna.

Nastěhovali jste se a konečně si můžete oddechnout. Pokud ale vaše nové bydliště není jen přes ulici od původního domu nebo bytu, ale třeba v jiném městě, nejspíš vás čeká zajišťování nového lékaře. Minimálně toho praktického je dobré mít po ruce. Poradíme vám, jak najít vhodného a co je potřeba si zařídit.

V případě, že jste se přestěhovali daleko a dojezdová vzdálenost by byla neúnosná, je vhodné svého lékaře vyměnit. Dlouhé cesty se navíc mohou prodražit. A pokud nemáte lékaře tak daleko, ale nejste s ním spokojeni, máte alespoň o důvod více jej změnit. 


Pokud si nejste jistí, odpovězte si na následující otázky:

  • Mohu k lékaři dojíždět městskou hromadnou dopravou?
  • Jak dlouho mi cesta k lékaři potrvá?
  • Jsem spokojený se svým praktikem?
  • Lze se k nynějšímu lékaři objednávat na konkrétní čas?
  • Jak dlouhou dobu většinou u svého lékaře strávím?
     

 

Co je potřeba si zajistit při změně lékaře


Nemusíte se bát, že byste museli navštívit svého dosavadního lékaře a žádat o svou dokumentaci. Z právního hlediska nemusíte ani své rozhodnutí nynějšímu doktorovi oznámit.


Jediné, co je potřeba, abyste si sami zajistili, je najít si nového ošetřujícího lékaře v blízkosti svého nového domova. Pokud bude souhlasit s tím, že se stanete jeho pacientem, stačí vyplnit jednoduchý registrační formulář a máte hotovo. 


Váš nový lékař si veškerou dokumentaci vyžádá od minulého lékaře a nechá si zaslat její kopie nebo výpis. Bohužel váš nový lékař nemůže mít u sebe originály dokumentace, protože ty z právního hlediska musí zůstat u předchozího lékaře, který je musí uschovat po předpisem stanovenou dobu.
 


Změna vašeho lékaře zabere jen několik minut
 

Nového lékaře si vybírejte pečlivě. Obraťte se na známé, kolegy, nové sousedy, nebo si přečtěte recenze na internetu.

 
Pokud máte problém s hledáním lékaře, většina zdravotních pojišťoven zveřejňuje seznam smluvních doktorů, který si můžete prostudovat a vybrat si podle něj vhodného. Některé pojišťovny k seznamům přikládají i hodnocení lékařů.

 

 

TIP: Pojišťovna bohužel nemá právo nařídit, aby vás k sobě lékař přihlásil.

 

Až budete mít vybráno, lékaře kontaktujte a dohodněte se, kdy můžete přijít vyplnit registrační formulář a absolvovat vstupní prohlídku. Na této prohlídce se vás bude lékař ptát na zdravotní stav či rodinnou anamnézu. Registrační formulář vyplníte rychle, není nijak dlouhý nebo složitý. Většinou se do něj uvádí pouze základní osobní údaje a jiná důležitá sdělení, která by lékař měl vědět.
 

 


Jak často můžete měnit praktického lékaře či zubaře
 

Ze zákona si můžete měnit lékaře jednou za 3 měsíce. Tyto podmínky platí pro registrující lékaře, tedy pro praktické lékaře dospělých i dětí, zubaře, gynekology a porodníky.


Striktnější pravidla platí pro změny zdravotních pojišťoven. Pokud byste chtěli změnit i ji, tak změnu můžete hlásit pouze k 1. lednu nebo 1. červenci. Důležité také je, že nové pojišťovně musíte přihlášku k těmto datům podat 3 měsíce předem.



Vámi vybraný lékař vás může odmítnout
 

Pokud vám nový lékař sdělí, že vás nevezme z důvodu, že mu to zdravotní pojišťovna již nedovolí, tak se nenechte napálit. Pravděpodobně vám nechce vysvětlovat skutečné důvody. Zdravotní pojišťovna lékaře v počtech ošetřujících pacientů nijak neomezuje.


To však neznamená, že vás lékař nemůže odmítnout z přípustných důvodů, jako je překročení únosné meze pracovního vytížení nebo že dalšího pacienta nedovolují provozní důvody. Nový lékař by vám měl písemně podat vyjádření, proč vás nepřijme.
 


Bude vás změna něco stát?
 

Všeobecně platí, že změna lékaře není podmíněna poplatkem. Týká se to především smluvních lékařů, kteří mají platné smlouvy se zdravotními pojišťovnami.
Pokud byste si našli lékaře, který je takzvaně soukromý nebo není zasmluvněn s vaší pojišťovnou, pak vás pravděpodobně poplatek čeká, a to nejen ten registrační.
 

 

TIP: Doporučujeme hledat smluvní lékaře, abyste se vyhnuli poplatkům.

 

 

Věříme, že naše tipy vám výběr nového lékaře ještě usnadní. 


Pokud se teprve rozhodujete stěhovat a vše vás ještě čeká, určitě si nenechte ujít chytrý a podrobný seznam ke stěhování, který vás vším provede. Najdete ho zde v našem průvodci stěhováním.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.