Osvědčené tipy, jak nejen v létě ušetřit za energie

Osvědčené tipy, jak nejen v létě ušetřit za energie

Výdaje za energie dokážou slušně zatížit rodinný rozpočet. Přemýšlíte, jak bez větší námahy ušetřit a mít víc peněz na to, co máte rádi? Máme pro vás pět praktických tipů, jak snížit spotřebu elektřiny a plynu nejen během horkých letních měsíců.

1. Nezapomínejte na správné větrání


Chcete ušetřit za chlazení rozpálených místností? Zásadní je správně větrat. V letních měsících je ideální pořádně vyvětrat ráno a večer, kdy je venku nejchladněji. Když začne teplota růst, okna zavřete a zatáhněte závěsy nebo žaluzie.

 


2. Klimatizace je fajn, ale používejte ji s rozumem


Pokud máte možnost si v horkých letních dnech zapnout klimatizaci, asi toho rádi využijete. Nezapomeňte ale na rady lékařů, podle kterých by rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou neměl přesáhnout 5–7 °C. Chráníte tím své zdraví a ještě ušetříte za elektřinu.

 


3. Sáhněte po úsporných spotřebičích


Při nákupu nových spotřebičů se dívejte na jejich energetickou třídu. Ty s označením A nebo B (dříve A+++, A++) sice bývají dražší, ale úspora energie vám vyšší počáteční investici postupně vynahradí. Více o energetických štítcích najdete v našem článku zde.

 

 

TIP: Bydlíte v Praze nebo Roztokách a hledáte šikovného elektrikáře, který vám zapojí novou pračku, varnou desku nebo bojler? Asistent Enkidoo vám ho sežene.

 


4. Nepodceňujte detaily


Říká se, že halíře dělají talíře. Úspora energie v domácnosti může mít podobu i malých krůčků. 

Tak třeba:

  • Pokud máte možnost, místo sušičky sušte v létě prádlo na šňůře.
  • Neotvírejte zbytečně zapnutou troubu ani lednici.
  • Zvažte, jestli si místo vany nedat rychlou sprchu.
  • Využívejte zastínění oken – ideálně některou z variant venkovního stínění.
  • V zimě vytápějte na nižší teplotu. Každý stupeň dolů vám ušetří kolem 5 % nákladů.

 


5. Vyberte si správného dodavatele


Změna dodavatele energie vám může ušetřit i několik tisíc korun ročně. Využijte Index Enkidoo – propracovaný systém hodnocení, díky kterému prokouknete finty nepoctivých obchodníků a získáte skvělé služby za skvělou cenu.

 

 

TIP: Asistent Enkidoo vám s výběrem správného dodavatele elektřiny nebo plynu rád pomůže. Srovnejte si nabídky 30 dodavatelů na pár kliknutí a bez nutnosti zadávat kontaktní údaje.

 

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.