Novela energetického zákona: Jaké změny nastaly u dodavatelů energií vůči zákazníkům

Novela energetického zákona: Jaké změny nastaly u dodavatelů energií vůči zákazníkům

Stát se neustále snaží zlepšovat podmínky a chránit zákazníky, kteří odebírají energie, proto i letos vešla v platnost novela energetického zákona č. 469/2023 Sb. Hlavními body, které Vás i dodavatele elektřiny či plynu mohou zajímat, je zrušení přechodu do doby neurčité, zranitelní zákazníci a zákaz odpojení od dodávky nebo sdílená energie. Vše si trochu podrobněji přiblížíme v článku.

1. Po skončení smlouvy na dobu určitou nemusíte nutně přejít u dodavatele energií na dobu neurčitou

 

Donedávna platilo, že u smluv na dobu určitou na dodávky energií můžete mít od dodavatele elektřiny a plynu závazek v kuse max. na 36 měsíců a poté se Vám musela prodloužit na dobu neurčitou. Avšak nyní se legislativa změnila a dodavatel energie Vám teď může prodlužovat smlouvu o další dobu určitou. 


Dále také již nějaký čas platí, že Vám dodavatel elektřiny či plynu musí uvádět aktuální závazek ve vyúčtování. Rovněž má povinnost uvádět přímo do smlouvy o dodávkách energií, jak se Vám konkrétně bude závazek prodlužovat a jaká jsou pravidla o odstoupení.


Téměř vždy platí, že u smluv na dobu určitou můžete odstoupit 20 dní před účinností automatické prolongace smlouvy.
U smluv o dodávkách energií na dobu neurčitou platí 3měsíční výpovědní lhůta.


Vždy je důležité včas zaslat odstoupení od smlouvy hlavně u doby neurčité. Odstoupení můžete provést Vy nebo nový dodavatel, kterého Vám rádi online zajistíme.

 

 

TIP: Mimo tohoto Vám nově dodavatel energie musí dopředu oznámit, že se Vaše smlouva o sdružených dodávkách elektřiny či plynu bude automaticky prodlužovat neboli prolongovat.

 

 

2. Kdo je zranitelný zákazník a co dodavatel energie nesmí těmto zákazníkům odepřít


Pokud Vy nebo někdo Váš blízký či známý je trvale nebo přechodně připojený na přístrojích podporující životní funkce nebo je jeho či Váš zdravotní stav závislý na neustálé dodávce energií, pak dodavatel energie nesmí dodávku elektřiny či plynu odpojit či jakkoliv přerušit.

 

Tato skutečnost o zranitelném zákazníkovi se musí ohlásit jak distributorovi energie, tak dodavateli elektřiny či plynu.
Pravděpodobně po Vás  nebo konkrétní osobě může distributor i dodavatel energie chtít nějaké písemné potvrzení nebo nějakou zprávu, která ověří,  že se skutečně v odběrném místě vyskytuje zranitelný zákazník.

 

 

3. Co je sdílená elektřina a její princip

 

Komunitní energetika neboli sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů definuje novela LEX OZE II


Jednou z myšlenek zavést sdílenou elektřinu je právě ochrana zákazníků před drahou elektřinou. 


Členem pro sdílení elektřiny může být jak fyzická, tak i právnická osoba. Pro fyzické osoby budou podmínky o něco jednodušší, a pokud si bude sdílet vyrobenou elektřinu v rámci rodiny nebo známých, tak nebude mít ani starosti s fakturací přebytku, který bude sdílet. 


Princip fungování nejlépe vysvětlíme na příkladu.
Budete mít jako fyzická osoba rodinný dům třeba Praze, kde budete mít instalovanou fotovoltaickou elektrárnu, ale přes léto budete spíše na své chalupě na Sázavě. Fotovoltaická elektrárna Vám bude ve sluneční dny vyrábět spoustu elektřiny, kterou v létě v Praze nespotřebujete. Díky sdílené elektřině můžete tuto energii, kterou nespotřebujete, poslat přímo na chalupu, kde ji lépe využijete a nebudete muset brát elektřinu z distribuční sítě. 


Pak je ještě další případ, a to jsou právnické osoby jako třeba bytové SVJ, samosprávné celky či svazky obcí. I tyto objekty budou moci uvnitř mezi sebou sdílet elektřinu, ale její fungování je trochu složitější. 
Proto se tomuto tématu sdílení elektřiny budeme věnovat v dalších článcích.

 

 

TIP: Abyste mohli sdílet elektřinu z fotovoltaiky, budete se muset registrovat u EDC (Energetického datového centra), které by mělo zahájit svou činnost 1. 8. 2024.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.