Nová nemovitost neboli nové odběrné místo: Jak si zajistit elektřinu pro novostavbu domu

Nová nemovitost neboli nové odběrné místo: Jak si zajistit elektřinu pro novostavbu domu

Konečně jste se dočkali a stavíte nebo jste si postavili vlastní dům. To ale znamená mnoho starostí a jednou z nich je zavedení elektřiny či plynu. Nejprve je potřeba připojit pozemek k distribuční soustavě a vybrat si dodavatele energie. Jak postupovat a co je potřeba zajistit k přípojce elektřiny nebo plynu? Vše vám důkladně popíšeme v článku.

V novém domě budete chtít svítit, vařit a topit. Pokud se jedná o zcela novou stavbu, která na pozemku vznikla bez předchozí historie s připojením k elektřině nebo plynu, bude zajištění na vás. 

Proto: 

  • U příslušného distributora elektřiny nebo plynu zažádejte o připojení k distribuční soustavě.
  • Najděte si dodavatele elektřiny nebo plynu a uzavřete smlouvu.

 

Připojení plynu nebo elektřiny do vaší domácnosti

Pro připojení plynu podejte žádost na příslušnou distribuci. Území České republiky je rozděleno mezi 3 distributory plynu:
 

  • Pražská plynárenská pro Prahu
  • EG.D pro jižní Čechy
  • GasNet pro zbytek území ČR

Elektrickou energii dodávají také 3 distributoři:
 

  • PREdistribuce pro Prahu
  • EG. D pro jižní Morava a jižní Čechy
  • ČEZ Distribuce pro zbylé území ČR

 

TIP: Nezapomínejte, že distributora si pro svou domácnost nemůžete vybrat. Je vám určen dle oblasti, kterou má konkrétní distributor na starosti.

 

 

Co je potřeba doložit k žádosti o připojení energie:
 

  1. Vaše kontaktní a osobní údaje
  2. Celou oficiální adresu odběrného místa (kde jste postavili dům a budete odebírat energie)
  3. Údaje o plánovaných spotřebičích (sporák, kotel...) a jejich příkonu
  4. Charakter vašeho odběru, například ohřev vody nebo vytápění
  5. Předpokládanou roční spotřebu zemního plynu nebo elektrické energie
  6. Situační plánek

 

Mimo doložení všech těchto informací budete muset na stránkách vašeho distributora vyplnit příslušný formulář k žádosti o připojení k distribuční soustavě.


Na základě dodaných údajů a vyplněného formuláře distribuce vše posoudí a vytvoří smlouvu o připojení, kterou si prostudujte a podepište. Návrh smlouvy vám většinou přijde do 30 dnů.


Distributor si pravděpodobně nechá zaplatit poplatek za připojení k síti. Jedná se o podíl na oprávněných nákladech, informaci o jeho výši najdete ve smlouvě o připojení.


Pokud bude potřeba pro váš pozemek a novou domácnost postavit přípojku, potřebné informace najdete už v návrhu smlouvy. Na jejich základě připravte ve spolupráci s odborníky vše pro výstavbu přípojky. Před připojením je nutná také revize a vyřízení revizní zprávy, v případě plynu zase protokol o tlakové zkoušce.

 

 

Proč je přípojka energie nezbytná

Přípojka elektřiny nebo plynu slouží jako propojující článek mezi distribuční sítí a vaším odběrným místem. Tato přípojka bude z distributorské společnosti dodávat energii do vaší rozvodné skříně, která bývá připevněna na oplocení pozemku nebo na obvodové zdi domu.

 

Jak zajistit elektrickou přípojku

Přípojka pro elektřinu je jednodušší a levnější než realizace plynové přípojky. Dle energetického zákona totiž elektrickou přípojku v zastavěném území zařizuje distributor na své náklady. Mimo zastavěné území se náklady odvíjejí od délky přípojky. Jestliže nepřesáhne 50 m, jdou opět na bedra distributorovi.


Z toho plyne, že ve většině případů za přípojku k elektrické síti nebudete platit vůbec nic. Nevyhnete se ale připojovacímu poplatku za jistič. Jeho výše se odvíjí od příkonu jističe.


Příklad výpočtu poplatku:

 

Velikost jističePoplatek v Kč
1x16 A4 000 Kč
3x25 A 15 750 Kč

V tomto příkladu platí, že jednofázový jistič stojí 250 Kč na 1 A (ampér). To znamená 250 x 16 = 4 000 Kč.
V případě třífázového jističe je cena 630 Kč za 1 A. V příkladu se tedy počítá: 630 x 25 = 15 750 Kč.

 


Po vybudování přípojky je zajištění elektrikáře a revizního technika na vás.

 

 

TIP: Rádi vám v Enkidoo zprostředkujeme ověřeného elektrikáře, který vám zajistí nové připojení elektrické energie. Stačí vyplnit formulář zde.

 

 

Chcete vařit na plynu? Poradíme vám, jak si zajistit přípojku

V první řadě je potřeba zjistit, zda je plyn v lokalitě, kde stavíte, vůbec k dispozici. Navštivte městský úřad, v mapě inženýrských sítí to zjistí. Tyto informace můžete také získat od distributora, který spravuje danou oblast.


Realizace plynové přípojky nebude zcela jednoduchá a levná záležitost, ale z dlouhodobého hlediska se může domácnosti vyplatit. 


Prvním krokem je zajistit si projektovou dokumentaci k vybudování plynové přípojky pro váš dům. Tu vám zpracuje certifikovaný odborník. Vytvořenou dokumentaci následně doložíte stavebnímu úřadu, který vám na jejím základě poskytne stavební povolení přípojky. Cena zpracování se pohybuje kolem 10 000 Kč.

 

 

TIP: Vše, co má projektová dokumentace obsahovat, je popsáno ve stavebním zákoně č. 183/2006 Sb.

 


Samotná cena výstavby přípojky se odvíjí od její délky. Počítá se od konkrétního místa vašeho napojení k distribuci až po natažení do domu. Do ceny se přičítají doprovodné práce, jako výkop, materiál, nebo napojení plynové přípojky. Samotné náklady se mohou vyšplhat na desítky tisíc korun.

 

Po vybudování přípojek je posledním krokem pro zahájení odběru energie výběr a uzavření smlouvy s dodavatelem energie.

 

 

Vyberte si dodavatele elektřiny či plynu a začněte svítit a vařit

Už se zdárně blížíte ke konci, zbývá vybrat důvěryhodného dodavatele energie. Pokud nechcete strávit hodiny pročítáním obchodních podmínek, ceníků služeb a dalších kritérií,  spolehněte se na Index Enkidoo. Vše posoudí za vás. Na základě veřejně dostupných dat asistent Enkidoo díky indexu posuzuje téměř všechny dodavatele na trhu a vždy vám doporučí jen ty důvěryhodné.


Pokud si zajištění nového dodavatele chcete ulehčit, asistent Enkidoo za vás vše vyřeší online, zdarma a bez obav. Stačí vyplnit pár informací a zaslat nezávaznou poptávku zde.


Pokud si chcete vše prostudovat sami, nenechte si ujít náš článek, jak vybrat dodavatele energie a jaká kritéria by vám neměla uniknout.

 

 

Věříme, že po našem shrnutí zvládnete připojení energie snáze. 
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.