Nejčastější chyby při stěhování a jak se jim vyhnout

Nejčastější chyby při stěhování a jak se jim vyhnout

Stěhování do nového bytu nebo rodinného domku je radost. Vše je nové, prostorné a jednoduše vaše. Samotný proces stěhování však bývá náročný. Aby vše proběhlo hladce a bez zbytečných komplikací, připravili jsme pro vás nejčastější chyby, kterých se lidé při stěhování dopouští. V článku zjistíte, jak jim předejít.

1. Špatné časové naplánování
 

Při stěhování je zásadní si vše s předstihem naplánovat. Mnohdy lidem nedochází, co všechno budou muset zařídit a zabalit. Většinou začnou s přípravami pozdě a zjistí, že mají mnohem více věcí k balení, než si mysleli. Také se stává, že stihnou věci přestěhovat, ale už nezbývá čas dát domácnost do původního stavu. Pokud musíte jen uklidit, zvládnete to i na poslední chvíli. Není ale potřeba také opravit zásuvku, nebo byt vymalovat?
Stěhování si proto pečlivě naplánujte a začněte alespoň 6 týdnů předem. Nejdříve sepište, co chcete přestěhovat, vyhodit či darovat. Až začnete ukládat věci do krabic, první balte ty, o kterých víte, že je teď nebudete potřebovat. Dále nezapomeňte na zajištění důležitých dokumentů (kupní či nájemní smlouva), ukončení energií nebo na přehlášení adresy.

 

 

TIP: Pokud potřebujete dát svou domácnost do pořádku ze strany elektroinstalace, obraťte se na nás. Asistent Enkidoo vám rád zajistí profesionálního elektrikáře.

 

 

2. Neprověření stěhovací firmy
 

Pokud si chcete ulehčit demontování velkých kusů nábytku nebo přesun spotřebičů a krabic, využijte stěhovací službu. Vybírejte ale pečlivě. Už mnohokrát se stalo, že stěhováci nepřijeli včas anebo vůbec, rozbili věci při převozu nebo neopatrným přenášením nábytku poničili zdi či podlahy.
Nejdříve si vyberte několik firem, které jsou vám sympatické. Poté porovnejte jejich nabídky a pročtěte si recenze na internetu.
 

Pokud nevíte, na co si dát při výběru stěhovací služby pozor, nenechte si ujít tento článek: Jak si vybrat správnou firmu ke stěhování.

 

 

3. Úložné prostory nábytku, krabice a neukotvené šuplíky
 

Při přípravě věcí k převozu do nové domácnosti nezapomínejte na detaily. Máte postel s úložným prostorem? Nezapomeňte ho vyprázdnit, stejně tak všechny skříně a komody. Jejich převoz bude jednodušší a doslova lehčí. Snížíte také riziko, že nábytek poničíte.
 

Krabice a pytle věcmi nepřeplňujte. Raději jich sežeňte víc a naplňte je jen částečně, nebudete tak muset na ulici sbírat střepy porcelánu po babičce, protože se krabice tíhou rozbila. 
 

Šuplíky vyprázdněte a zajistěte je. Pokud je to možné, vyndejte je a převážejte je zvlášť. Můžete je využít jako krabice a dát do nich věci. Police ze skříní, ale třeba i z lednice vyndejte a obalte. Všechna dvířka zajistěte lepicí páskou nebo provazem, aby se vám při stěhování neotvírala.

 

 

4. Neochráněné podlahy a rohy
 

Při přesunu velkých kusů nábytku pamatujte na ochranu podlah a stěn. Rohy nábytku přelepte kartonem nebo polystyrenem. Tímto můžete zabránit poničení nábytku i čerstvě vymalované zdi pro nové nájemníky či majitele.
To samé platí pro podlahy. Při přesouvání podložte krabice a nábytek malým kobercem či ručníkem, abyste nevytvořili rýhy na podlaze. 
 

 

TIP: Při samotném stěhování věcí si nezapomeňte zajistit dveře, aby se vám nezabouchly, nebo vás nepřiskříply. Také doporučujeme mít vždy na krku nebo v kapse náhradní klíče, přeci jen stěhování bývá chaotické.

 

 

5. Podcenění organizace stěhovacího dne
 

Nastal den „D“ a je potřeba ho dobře naplánovat. Určitě nenechávejte stěhování na poslední termín, kdy se už musíte vystěhovat. Je dobré si nechat rezervu, kdybyste vše v jednom dni nestihli.  
Dále záleží také na dnu v týdnu, kdy se chcete stěhovat. Například v pátek a v pondělí bývá hustší provoz. Myslete také na to, že si budete chtít v klidu vybalit a neplýtvat mnoho dnů dovolené. Ideálním termínem tedy může být čtvrtek ráno, kdy je standardní provoz a navíc si vezmete dva dny volna. S víkendem tak budete mít 4 dny na probrání krabic.
Samotný den si naplánujte hned od rána, včetně nejmenších detailů. Například příjezdu aut a posil na stěhování nebo pauzy na oběd.

 


6. Pozdní výpověď energií
 

Při tom všem zmatku a zařizování se může stát, že zapomenete vypovědět z důvodu stěhování nebo prodeje nemovitosti elektřinu či plyn. Pokud máte inkaso nebo trvalý příkaz, nemusí vám nějakou dobu dojít, že stále platíte energie v předchozí domácnosti. Nový nájemník či majitel to také nemusí řešit, dokud mu energie fungují. 
Proto před stěhováním, hned jak budete mít novou nájemní smlouvu nebo smlouvu o prodeji nemovitosti, energie vypovězte.

 

Pokud vypovídání a přihlašování energií nechcete řešit, obraťte se na Enkidoo. Vše zařídíme online, zdarma a jen u ověřeného dodavatele. Začněte formulářem zde.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.