Návod, jak přepsat elektřinu nebo plyn z původního majitele či nájemce

Návod, jak přepsat elektřinu nebo plyn z původního majitele či nájemce

Stěhujete se do nové domácnosti nebo pronajímáte svou nemovitost? Nejspíš se nevyhnete přepisu elektřiny nebo plynu z jedné osoby na druhou. Postupy při řešení různých typů přepisů se liší. Kdy, co a jak zařídit vám proto prozradíme v článku.

Co přesně znamená přepis energií a proč si ho neplést s běžnou změnou dodavatele

 

Ať už se stěhujete do podnájmu, nebo jste si koupili nový byt, v obou případech nejspíš budete řešit přepis energií. Je nutné, abyste měli energie pod dohledem a platby šly za vámi.


Každé odběrné místo neboli domácnost má smlouvy na energie uzavřené  pouze na jednu osobu, kdy tato osoba má vždy nějaký vztah k nemovitosti. Například v podnájmu, kam se stěhujete, bude mít pravděpodobně energie na sebe napsané majitel, tady se můžete domluvit na jejich přepisu. Při koupi bytu nebo domu je ale tento přepis nezbytný.


Mnoho lidí si plete přepis energií s běžnou změnou dodavatele. Rozdíl je zásadní. Při změně dodavatele energií dochází, ano, ke změně dodavatele. Při přepisu energií měníme osobu, na kterou jsou energie napsané. Dodavatel zůstává stále stejný.

Pokud byste chtěli změnit dodavatele i osobu, na kterou je napsaná nynější smlouva elektřiny či plynu, jedná se o přepis se změnou dodavatele. O něm píšeme o něco níže.

 


V jakých případech se můžete setkat s přepisem


Velmi častou situací, kdy se přepis energií řeší, je právě stěhování. Konkrétně koupě, prodej nemovitosti, ukončení nájmu či nový podnájem.


Samozřejmě se s přepisem můžete setkat i jindy. Třeba v případě, kdy osoba, na kterou jsou energie napsány, zesnula. Nebo když vám někdo daruje nemovitost, například vaše babička.

 

My se zaměříme na nejčastější situaci, stěhování:

  1. Z pohledu nového nájemce
  2. Z pohledu nového majitele nemovitosti
     

 

Jaký je postup při přepisu energií a co je potřeba doložit


Na začátku je třeba si uvědomit, že trvá přibližně 30 dní, než dodavatel přepis vyřídí. Existující smlouvy na energie nelze přejímat. Původní majitel či nájemník musí ukončit svůj závazek, tedy smlouvu u dodavatele, a vy si pak můžete na to stejné odběrné místo uzavřít zcela novou smlouvu.


Systém kontroly, například od OTE, nedovolí, aby existovaly dvě smlouvy na elektřinu na stejné odběrné místo. Jednoduše nemůžete mít na jeden byt napsané dvě smlouvy na elektřinu na různé zákazníky.


K zrealizování přepisů budou potřeba určité dokumenty, které je nutné dodavateli nebo zprostředkovateli doložit. Ve většině případů se jedná o stejné dokumenty, například doložení vztahu k nemovitosti, plná moc, vyplněný formulář  dodavatele, nebo předávací protokol. Je možné, že v určitých situacích bude potřeba ještě něco navíc, to vám přiblížíme níže. 


Přepis energií v případě, kdy smlouva zůstává u stejného dodavatele


Jak jsme již zmiňovali, nelze převádět existující smlouvy, a to ani v případě, že se jedná o řešení přepisu u stejného dodavatele energie.


V tomto případě budete potřebovat:

  1. Plnou moc bývalého zákazníka (majitele/nájemce) – je potřeba z důvodu, aby se mohla vypovědět existující smlouva nebo k zastupování na distribuci
  2. Plnou moc nového majitele/nájemce – nezbytná kvůli zastupování dodavatele u distributora nebo případných úřadech
  3. Doložit vztah k nemovitosti nového zákazníka – může se jednat o nájemní smlouvu, kupní smlouvu nebo výpis z katastru nemovitostí
  4. Předávací protokol – na tomto dokumenty by měly být sepsané stavy a měřiče, které si mezi sebou účastníci přepisu předávají
  5. Formulář, který dodavatel vyžaduje vyplnit k uskutečnění přepisu – tyto dokumenty najdete přímo na stránkách vámi vybraného dodavatele
     

Přepis se změnou dodavatele energie


Potřebujete stejné dokumenty jako v předchozím případě, jen s tím rozdílem, že novému dodavateli, u kterého jste neměli smlouvu, musíte doložit ukončení minulé smlouvy s dodavatelem. 


To znamená, že minulý zákazník si ukončí smlouvu sám a vám stačí akceptace o ukončení od dodavatele nebo potvrzení dodavateli, že má ukončeno. V jiných případech může nový dodavatel ukončit smlouvu za zákazníka, ale hrozí zde pokuta za nedodržení závazku, protože je smlouva ukončena dříve.


Pokud nechcete zůstávat u dodavatele, kterého měl nynější majitel či nájemce,  samozřejmě si můžete vybrat nového. S tím vám jednoduše pomůže asistent Enkidoo, který díky chytrému Indexu prověří dodavatele elektřiny či plynu za vás.

U přepisů energií se můžete setkat s různými situacemi, které vyžadují další doložené dokumenty nebo trochu jiné řešení. Rozebereme vám 3 nejčastější situace.

 


Co dělat, když je bývalý nájemce k nezastižení


Může se stát, že nájemce zmizí z bytu jako pára nad hrncem a není možné jej kontaktovat pro přepis energií. Potřebujete pak čestné prohlášení, které podepíše majitel nemovitosti. V tomto dokumentu je popsáno, že bývalý nájemce trvale opustil byt a není možné jej zastihnout či kontaktovat. Podepsaný musí být majitel bytu či domu. Čestné prohlášení se poté dokládá dodavateli.

 

 

U odběrného místa zůstal dluh a hrozí odpojení elektroměru či plynoměru

 

Když se nastěhujete do podnájmu nebo vašeho nového domu, může se stát, že má předchozí obyvatel dluh u dodavatele či distribuce . Hrozí vám odpojení měřiče nebo zastavení přísunu energie na dálku. V tomto případě se nemusíte obávat, že by situace nešla vyřešit bez předchozího majitele nebo nájemce. Stačí, abyste si u nového dodavatele zažádali o přepis a doložili potřebné dokumenty s čestným prohlášením. 


Jediný rozdíl, který pocítíte, je to, že přepis může trvat trochu déle, protože dodavatel bude muset na distribuci a OTE žádat jiným způsobem.

 

TIP: Pokud jste majitelem, který svou nemovitost pronajímá, můžete se částečně ochránit před případnými většími problémy s neplatiči. Do smlouvy o nájmu zahrňte, že nájemník uhradí náklady za opětovné připojení měřiče, pokud nebude plnit své závazky vůči dodavateli energie.

 

 

Jak pohlídat zálohy od nájemců

 

Jako majitel pronajímaného bytu nebo domu můžete předejít problémům tak, že při každé kontrole bytu budete chtít po nájemci doložit, že zálohy skutečně platí.
Z důvodu velkých změn na energetickém trhu a zvyšování cen dejte také pozor na zvyšování záloh, a to i v případě, že nemá nájemník energie psané na sebe. Vyhnete se vysokým nedoplatkům.

 

TIP: Pokud se bojíte, že se z nájemce stane dlužník, zahrňte do smlouvy i to, že ze zaplacené kauce můžete uhradit dlužné částky na energiích.

 

 

Pokud jste dočetli až sem, tak už víte, že přepis energií není zrovna jednoduchý a rychlý proces. Ulehčit vám ho může asistent Enkidoo, který vám pomůže jak s výběrem nového dodavatele, tak i se samotným přepisem.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.