Je váš jistič zralý na výměnu? Poradíme vám, jak na to

Je váš jistič zralý na výměnu? Poradíme vám, jak na to

Přestože možná nejste tak nadšení fanoušci elektrické energie jako strýc František ze Saturnina, dá se předpokládat, že i ve vaší domácnosti hraje elektřina důležitou roli. Elektrický jistič se stará o to, abyste ji mohli používat bezpečně. Chrání totiž vaše spotřebiče před přetížením nebo zkratem a snižuje riziko požáru.

Kdy a proč jistič vyměnit 

 

Důvodů, proč o výměně elektrického jističe minimálně uvažovat, je několik. 
Tak třeba: 

  • Jistič je fyzicky poškozený, často vypadává nebo v něm jiskří a zlověstně praská. V takovém případě na nic nečekejte a hned volejte elektrikáře.
  • Přestáváte používat energeticky náročnější spotřebiče – například po rekonstrukci domu. Očekávaná úspora elektřiny znamená, že můžete snížit kapacitu hlavního jističe.
  • Instalujete energeticky náročnější zařízení, třeba tepelné čerpadlo. Kapacitu hlavního jističe pak musíte naopak zvýšit.

 

Pokud snížíte kapacitu hlavního jističe (setkáte se i s termíny „jmenovitá hodnota jističe“ nebo „rezervovaný příkon“), můžete z dlouhodobého hlediska ušetřit. Sníží se vám totiž měsíční paušál, tzv. platba za rezervovaný příkon. Jde o částku, kterou určuje Energetický regulační úřad (ERÚ) a je u všech dodavatelů stejná. 

Snížení i zvýšení kapacity hlavního jističe vždycky konzultujte s elektrikářem. Ten posoudí spotřebu vaší domácnosti a doporučí vám, jaký jistič zvolit. 

 

 

TIP: Hledáte elektrikáře, který by vám s výměnou hlavního jističe poradil? Pokud bydlíte v Praze nebo Roztokách, využijte asistenta Enkidoo

 

 

Jak výměna jističe probíhá 

 

Potom co jste své plány probrali s elektrikářem, přichází na řadu váš distributor a dodavatel elektřiny. Postup je následující: 

  1. Podáte žádost u svého distributora elektřiny (PRE, ČEZ, E.ON).
  2. Distributor připraví návrh smlouvy o připojení a pošle vám ho. V návrhu bude mimo jiné návod, jak připravit vaše odběrné místo, a termín změny.
  3. Ve spolupráci s elektrikářem připravíte odběrné místo podle návodu.
  4. Požádáte o návštěvu revizního technika, který vám vystaví revizní zprávu.
  5. Obrátíte se na svého dodavatele a požádáte ho o změnu smlouvy o dodávkách elektřiny.
  6. Po změně smlouvy vám distributor zaplombuje, případně vymění elektroměr.

 

 

TIP: Přemýšlíte, jestli spolu s jističem rovnou nevyměnit i dodavatele elektřiny? S asistentem Enkidoo snadno srovnáte nabídky 30 dodavatelů. Vyberte si nejlepší alternativu na pár kliknutí a bez nutnosti zadávat kontaktní údaje. 

 

 

Kolik to stojí a kdo to zaplatí 

 

Cena za výměnu jističe závisí na vašem distributorovi. Může po vás chtít podíl na oprávněných nákladech, případně administrativní poplatky. Částku najdete ve smlouvě o připojení. 

Pokud jste majitelem nemovitosti, půjdou náklady na výměnu hlavního jističe (respektive podíl na nich) pravděpodobně za vámi.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.