Jak se připravit a co dělat při výpadku proudu: Máme pro vás užitečné tipy

Jak se připravit a co dělat při výpadku proudu: Máme pro vás užitečné tipy

Ať už jste se přestěhovali do nové lokality, nebo bydlíte stále ve stejné domácnosti, pravděpodobně se s výpadky proudu nesetkáváte často. Když k nim ale ojediněle dojde, může to být hned z několika důvodů. Například připojíte starý spotřebič v nové domácnosti a on vám vyhodí pojistky, chyba může nastat také u distributora nebo na jiných místech. Co v takové situaci dělat? Jak se na ni připravit a jak ji řešit? Máme pro vás několik tipů.

Co si počít při výpadku proudu v domácnosti

Výpadek proudu přichází zpravidla nečekaně a jeho trvání může být i několik hodin. Poradíme vám, co v takové situaci dělat a jak si třeba uvařit jídlo bez elektřiny. Pokud nepodceníte přípravu, tahle nepříjemnost vás nerozruší a užijete si třeba poklidný večer jako kdykoli jindy. 

V České republice nedochází k dlouhodobým výpadkům proudu často. Pokud vás přesto postihne, a to na několik hodin nebo dokonce dní, může ohrozit vaše každodenní činnosti. Měli byste se proto připravit, jak byste případně vařili, vytápěli nebo svítili bez elektřiny.

 

Jak reagovat na výpadek elektřiny

Tato situace obvykle vyvolá nejistotu a možná i paniku. Z ničeho nic jste ve tmě a velká část vašich spotřebičů přestala fungovat. Je proto důležité předem vědět, jak při výpadku proudu jednat a zachovat si tak chladnou hlavu. Níže pro vás máme doporučení, která vám pomohou vše hladce vyřešit.

 

Co dělat při výpadku proudu pouze v rámci vaší domácnosti

Jestli ve vaší domácnosti dojde k výpadku proudu a víte, že se jedná opravdu jen o vás, zamyslete se, zda za výpadek nemůže některý z vašich spotřebičů nebo svítidlo. Zkrat může způsobit vadný elektrický spotřebič, ale i přepálená žárovka. Pokud k výpadku dojde, vypněte všechna zařízení, která jste používali ještě před výpadkem. Po vypnutí spotřebičů zkontrolujte pojistky v rozvodné skříni. Pojistky jsou obvykle umístěny ve skříňce, která by měla být snadno přístupná. Až ji otevřete, naleznete v ní jednotlivé vypínače neboli pojistky, které značí určitý okruh a bývají příznačně označené. Například zásuvky ložnice, sporák nebo světla chodba. Zajišťují ochranu v případě problému v elektrickém obvodu tím, že jej přeruší. Pojistka cvakne a vypne přísun elektřiny do určitého bodu či úseku.


Tlačítka pojistek směřují nahoru, pokud je některé z nich směrem dolů, znamená to, že je daný okruh vypnutý. “Nahoďte je” zpátky. Po obnovení přísunu proudu do vaší domácnosti postupně pozapínejte všechny spotřebiče, které jste před výpadkem používali. Pokud dojde k opětovnému vyhození pojistek při zapnutí konkrétního spotřebiče, budete již vědět, že je vadný. Je možné, že nahození pojistek nepomůže. Obraťte se pak prosím na elektrikáře, domovníka nebo dodavatele elektřiny.

 

TIP: Raději nikdy sami nemanipulujte s elektrickým vedením ve vaší domácnosti a raději vše nechte na profesionálech.

 

 

Jak postupovat, když se jedná o plošný výpadek

V případě, že se výpadek proudu netýká pouze vaší domácnosti, ale jsou postiženy i další byty, sousední domy nebo dokonce celá ulice, pravděpodobně došlo k celoplošné poruše v síti. Vyčkejte na nápravu distributora, který má váš region na starosti. Během trvání výpadku elektřiny se průběžně informujte, jaký je aktuální stav nápravy, a to například pomocí internetových stránek dodavatele elektřiny nebo distributora, zpravodajských webů nebo na stránkách, které jsou přímo zaměřené na výpadky elektřiny. Takové informace můžete sledovat na svém chytrém telefonu s mobilním internetem nebo je získat prostřednictvím rádia na baterie.


Jak se připravit na výpadek proudu

 

  • Dostatečná informovanost je na prvním místě 

V případě plošného výpadku se informujte o jeho příčině a dalším postupu, který plánuje distributor nebo město. K tomuto účelu vám skvěle poslouží například rádio na baterie nebo napájené klikou. Úřady nebo poskytovatele elektřiny můžete kontaktovat mobilním telefonem. TIP: Uchovávejte doma dostatek baterií a třeba i nabitou powerbanku, která vám poslouží k nabití telefonu.

  • Komu při výpadku zavolat

Do svého telefonního seznamu přidejte číslo na dodavatele energie, abyste mohli informovat o výpadku proudu, jeho typu a délce trvání poruchy. Pokud nemáte mobilní internet v chytrém telefonu, s hledáním čísla můžete mít v případě výpadku problémy. Štěstí přeje připraveným, mějte proto raději telefonní číslo napsané i na papíře.

  • Nezůstaňte po tmě

Zajistěte si alternativní zdroje světla, jako jsou kapesní svítilny, svíčky nebo třeba petrolejová lampa po prababičce. Nezapomeňte na tužkové baterie a zápalky či zapalovače. Dbejte na bezpečnost a nikdy nenechávejte hořící svíčky bez dozoru. 

 

TIP: Pro osvětlení domácnosti můžete využít i solárně nabité svítilny, které se nabily přes den na sluníčku třeba na vašem balkoně nebo na zahradě.


Pokud se na krátkodobý výpadek připravíte opravdu poctivě, nemusí ohrozit fungování vaší domácnosti. Například fotovoltaická elektrárna s akumulací zachová běžný chod domácnosti díky uložené přebytkové energii. Pokud teprve uvažujete o fotovoltaické elektrárně, přečtěte si náš článek zde.

  • Připravte se, že vám nemusí fungovat topení


V domácnosti by vám nemělo chybět dostatečné množství teplých přikrývek nebo dek, abyste se zahřáli, když vám přestane fungovat topení. A nezáleží, že není elektrické. Výpadek proudu může zavinit vypnutí ovládání, oběhového čerpadla nebo zapalovací jiskry u plynových a olejových radiátorů.

  • Uvařit můžete i bez elektřiny


K přípravě a vaření jídla obvykle potřebujete vodu, tu nejspíš budete mít k dispozici i při výpadku proudu. Velcí dodavatelé vody využívají nouzové generátory, aby dodávka vody do domácností a dalších institucí zůstala nepřerušena. Samozřejmě existují i oblasti, kde výpadek ovlivní také dodávku vody. Pro vaše ujištění a připravenost si v místě svého bydliště raději zjistěte u dodavatele vody, zda při výpadku elektřiny dojde i k přerušení dodávky vody. V takovém případě vám doporučujeme mít doma vždy dostatek lahví nebo barelů s pitnou vodou.


Co se týká samotného jídla, nikdy není na škodu mít doma v zásobě trvanlivé potraviny v konzervách nebo pytlících, jako jsou polévky nebo těstoviny. V nejhorším případě můžete jídlo v konzervách sníst studené. Pokud rádi kempujete, tak pro přípravu teplé kuchyně určitě využijte kempingový vařič. Je vhodné ho mít doma, i pokud vás stany a karavany nelákají. 
Potraviny v lednici a ty s krátkou trvanlivostí zkonzumujte co nejdříve. Další tipy, jak vařit bez elektřiny vám popíšeme níže v článku.


Praktický seznam základního vybavení, který vám pomůže zvládnout výpadek proudu

 

Pokud se správně připravíte, tak pro vás krátkodobé výpadky nebudou nic hrozného. Abyste měli představu, co mít v domácnosti připravené na tyto situace, připravili jsme vám seznam:

  • Kapesní svítilny a dostatek baterií
  • Svíčky pro osvětlení místností
  • Zápalky nebo zapalovače
  • Rádio na baterie nebo na solární pohon a powerbanku
  • Teplé deky
  • Lahve nebo barely s vodou
  • Trvanlivé potraviny
  • Plynový nebo lihový kempingový vařič a s ním spojené speciální příslušenství pro vaření
     

Zvláštní pozornost věnujte i těmto pokynům:
 

  • Pokud máte doma kojence, batolata nebo nemocnou osobu, ujistěte se, že máte v domácnosti dostatek kojenecké nebo speciální výživy a především potřebné léky.
  • Myslete i na svá domácí zvířata. Pokud váš mazlíček potřebuje vyhřívací terárium, ventilaci ve stáji nebo třeba čerpadlo v akváriu, myslete na zajištění těchto podmínek i při výpadku. Řešením mohou být baterie nebo agregát.
  • Jestli máte v plánu pro domácnost pořídit bezpečnostní nebo poplašné systémy, ujistěte se, že jsou vybaveny technologií, která funguje bez závislosti na běžném elektrickém obvodu. Pokud je již v domácnosti máte, zjistěte si, do jaké míry je lze dovybavit akumulátorem nebo záložním generátorem.
     

Jak uvařit jídlo bez elektřiny

Nepočítejte s tím, že při výpadku budete moci uvařit několikachodové menu. Přesto je však úžasné, jak málo stačí k tomu, abyste připravili chutné a především výživné jídlo.
Jak už jsme zmínili, skvělým pomocníkem je kempinkový vařič včetně příslušného nádobí. Mimo to lze použít zahradní nebo stolní gril na uhlí či na plyn. Samozřejmě dbejte na bezpečnost a raději nepoužívejte grily uvnitř. 
Při výpadku proudu můžete uvařit také na krbu na dřevo. To rozhodně potěší ty z vás, kteří mají krb s vlastním prostorem pro pečení. Ohřejte v něm mražené jídlo nebo třeba zavařená jídla. 

 

TIP: Pro přípravu jídla bez elektřiny se hodí i fondue. Pomocí hořlavé pasty v něm roztopíte sýr, čokoládu, ale i olej.

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.