Hybridní nebo ostrovní fotovoltaika? Rozdíl je velký a jen na jednu dostanete dotaci

Hybridní nebo ostrovní fotovoltaika? Rozdíl je velký a jen na jednu dostanete dotaci

V době, kdy ceny energií rostou, hledá mnoho domácností alternativní zdroj energie, který jim pomůže ušetřit. Nejedná se však jen o úsporu, ale také o relativně stabilnější přísun elektřiny. Když už víte vše o domácí výrobě elektřiny z našeho článku o solárních elektrárnách, určitě vás napadlo využívat jen tento zdroj. To však není tak jednoduché.

Existují dva systémy, které můžete doma mít. Jedním z nich je hybridní systém, který je nejpopulárnější, druhým je ostrovní systém. Ten ale můžete mít jen za určitých podmínek. V následujících kapitolách vám vše vysvětlíme.

 

TIP: Článek o fotovoltaikách najde u nás zde v průvodci energiemi.

 

Fotovoltaický ostrovní systém je vhodný pro chaty či sruby

 

Jak už je zřejmé z názvu, tento systém funguje odděleně od dalšího zdroje energie. To znamená, že tato elektrárna není napojena na distribuční síť elektřiny.

 

TIP: Ostrovní systém je vhodný pro nemovitosti, které nejsou připojené k elektrické síti. Můžete se také setkat s označením off-grid.

 

Ostrovní solární systém spoléhá pouze na své fotovoltaické panely. Tedy ze svých panelů, které budete mít na střeše, byste měli vyrábět takové množství energie, aby vám pokrylo denní spotřebu domácnosti a dobilo baterie. Z baterií pak čerpáte energii v noci, nebo když zkrátka nesvítí. Pokud množství panelů či kapacitu baterií podceníte, nebo budete mít výjimečně velkou spotřebu, energie vám může dojít. 


Tyto systémy proto bývají z důvodu neexistující přípojky k elektrické síti doplňovány elektrocentrálou. Ta vyrábí elektřinu pomocí spalovacího motoru. Nazývá se proto také naftový nebo benzinový agregát. Elektrocentrála vám dodá energii, když zrovna vaše elektrárna nevyrábí, nebo také udržuje baterie ve správné hladině nabití.

 


Co je součástí solární elektrárny bez připojení k síti


Abyste mohli mít plnohodnotný soběstačný systém pro výrobu vlastní elektřiny, je potřeba propojit následující komponenty


Součásti ostrovního systému:
- Solární panely
- Střídač
- Baterie
- Elektrocentrála

 

TIP: Ostrovní fotovoltaický systém můžete doplnit větrnou elektrárnou. Když nebude svítit, elektřinu vyrobí vítr.

 

 

Náklady na ostrovní fotovoltaiku jsou vyšší


Cena ostrovního systému je velmi individuální. Záleží, kolik energie potřebujete vyrobit pro běžný chod domácnosti. Podle předpokládané spotřeby přizpůsobíte počet panelů, jejich výkon, počet baterií a další.

 

TIP: Každá profesionální firma, která se zaměřuje na montáže fotovoltaických elektráren, by vám měla navrhnout vhodné řešení.

 

Je také dost pravděpodobné, že některé komponenty, například střídač, budou nákladnější než u hybridního systému. Nutný je typ, který nepotřebuje pro své fungování podporu ze sítě. Také údržba je náročnější, je nutné se o systém pravidelně starat. Na tento systém se navíc nevztahuje státní dotace z programu Nová zelená úsporám.

 

 

Pro koho je ostrovní systém vhodný


Ostrovní systém se vyplatí především těm, kteří nemají možnost připojení k veřejné síti. Jeho zřízení by bylo velmi nákladné, nebo dokonce nemožné. Většinou se proto ostrovní systémy umisťují na odlehlé chaty, sruby či usedlosti, nebo se pořizují na karavany, hausbóty i lodě.

 

 

Hybridní systém pro rodinný i bytový dům


Na rozdíl od ostrovního systému, hybridní je tím běžnějším, který si domácnosti i podniky nechávají instalovat. Tento solární systém je napojený na distribuční síť. Znamená to, že když nesvítí slunce a není možné brát uloženou energii z baterií, začne domácnost odebírat klasicky elektřinu ze sítě. Tudíž nepotřebujete elektrocentrálu neboli agregát.


Velkou výhodou hybridních systémů je to, že díky bateriím využijete 100 % své energie a pokud nemáte vyrobeno dost, vezmete si elektřinu ze sítě. Máte tedy jistotu, že bez elektřiny prostě nebudete.

 

V praxi tato elektrárna funguje tak, že přes den, kdy svítí slunce, vyrábí elektřinu pro váš běžný provoz domácnosti a zároveň nabíjí baterie. Pokud nesvítí nebo se nevyrábí dostatečné množství energie, čerpá domácnost energii z baterií.  Pokud to nestačí, střídač přepne a začne vám dodávat energii z distribuční sítě.

 

 

Co je nezbytné pro hybridní systém


Hybridní fotovoltaika je ve své podstatě variantou ostrovního systému. 

Proto jsou třeba podobné technologie:
- Hybridní střídač (ten řídí všechny toky energie, i tu ze sítě)
- Fotovoltaické panely
- Baterie

 

 

Investice do hybridního systému


Pokud budete mít dobře a chytře navrženou fotovoltaiku v hybridním provedení, návratnost vaší investice bude opravdu dobrá.

 

Především vám v nákladech na tento systém pomohou i peníze z dotačního programu Nová zelená úsporám. Více o něm píšeme v článku, který najdete zde.

 

TIP: Vždy si nechte navrhnout řešení přímo na míru vaší nemovitosti, nezapomeňte si říct o zohlednění dotace v kalkulaci.

 

Promyslete si, které řešení je pro vás vhodnější. Nechte si pak vypracovat nabídky od více dodavatelů, abyste je mohli porovnat a vybrat si tu nejlepší.
 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.