Finanční žrout jménem elektřina! Máme pro vás tipy, jak na úsporu elektřiny v domácnosti

Finanční žrout jménem elektřina! Máme pro vás tipy, jak na úsporu elektřiny v domácnosti

Budete se stěhovat do nového domova? Začněte novou etapu života tzv. od podlahy. Konkrétně od spotřeby elektřiny. Určitě nechcete při každém vyúčtování trnout hrůzou, jaký nedoplatek za elektřinu vám přijde. Pokud se stěhujete do většího, je logické, že se růstu nákladů obáváte. Ale my pro vás máme užitečné tipy, jak na elektřině můžete ušetřit.

Předtím, než se nastěhujete do nového bytu nebo domu, budete určitě řešit dodávky elektřiny. Výběr dodavatele elektřiny zásadně ovlivní vaše účty za spotřebovanou elektřinu v domácnosti, proto volbu určitě nepodceňte. Konkrétní rady a tipy, jak si vybrat dodavatele elektřiny, najdete v našem článku: Jak na výběr nového dodavatele elektřiny: důležitá kritéria, která by vám neměla uniknout. 

 

Ale jestli si chcete od zbytečných starostí a zařizování zcela ulevit, zkuste využít našeho chytrého asistenta Enkidoo, který vám díky Indexu pomůže vybrat dodavatele elektřiny. Porovná za vás téměř všechny dodavatele na trhu a najde pro vás toho nejlepšího. A díky naší on-line plné moci nebudete muset nic s novým ani starým dodavatelem elektřiny řešit. Vše zařídíme za vás.

 

Při stěhování, ale nejen při něm můžete spotřebu elektřiny ovlivnit hned několika způsoby. Některá řešení v úsporách elektřiny jsou více a některá méně náročná a je na vás, jak velké úspory pro svou domácnost chcete.  Mezi náročnější řešení, a to zejména finančně, patří například pořízení energeticky úspornějších spotřebičů, izolace domácnosti, výměna všech žárovek atd. 


Vyberte si energeticky nenáročné spotřebiče


Pokud vlastníte sporák, na kterém vařila ještě vaše babička, nebude pravděpodobně zcela energeticky nenáročný. Abyste opravdu ve velkém mohli šetřit elektřinu, všechny takové spotřebiče vyměňte za nové. V dnešní době má každý elektrospotřebič svůj energetický štítek, který určuje jeho energetickou náročnost. Energetické štítky se podle nové směrnice nyní rozdělují podle písmen A – G. Pro stupnici platí, že spotřebič označený A je nejméně energeticky náročný, tedy je nejvíce úsporný, a dále až po G se jeho energetická náročnost zvyšuje.

 

Nainstalujte do světel LED žárovky


Obrovským žroutem elektřiny je nešetrné osvětlení, při kterém můžete v delším časovém měřítku propálit obrovské částky. Základem je vyměnit staré neúsporné žárovky za LED světelný zdroj. LED žárovky jsou na provoz až 7x levnější, vydrží vám neskutečně dlouho a jsou odolnější.


 

TIP: Při výběru LED žárovek se nezaměřujte jen na cenu, ale vybírejte i podle intenzity světla (lumenů) a barvy osvětlení. Světlo vám musí být příjemné. Každá LED žárovka může mít jiné vlastnosti.

 

Když už budete řešit osvětlení, zaměřte se i na venkovní svícení. Na zahradě můžete použít například solární lampy nebo LED reflektory s čidly, díky kterým se světlo rozsvítí jen při detekování pohybu.


Zateplete svůj dům, aby vám neunikalo teplo

Jestli vytápíte svou domácnost elektřinou, zkuste si v první řadě s dodavatelem vyjednat dvou tarifní sazbu, ve které si budete moci naplánovat spuštění topení ve chvíli, kdy vám běží nízký tarif.

 
V případě, kdy tarify máte v malíku, ale stejně máte pocit, že doma stále nemáte příjemné teplo, i když topíte jako o závod, bude problém pravděpodobně jinde. Konkrétně se nejspíše bude jednat o špatné zateplení domu. Abyste tomuto zabránili a případně zjistili, kde vám teplo uniká, můžete použít termodiagnostiku. Ta pomocí termokamery odhalí všechny zákeřné úniky vyrobeného tepla, které pak můžete jednoduše zaizolovat.


 

TIP: Nezapomínejte i pravidelně odvzdušňovat vaše topení.



Vyrábějte si vlastní elektřinu pomocí fotovoltaiky

Populárním a poměrně žhavým tématem, jak ušetřit za elektřinu v dlouhodobém časovém měřítku, je mít vlastní sluneční elektrárnu na výrobu elektřiny. Díky ní můžete být částečně nezávislý na odběru elektřiny od dodavatele a můžete i zároveň šetřit životní prostředí. Největším trendem je mít svoji fotovoltaickou elektrárnu na rodinném domě, kde úspora elektřiny můžete být opravdu významná. Kladete si ale otázku „Kolik stojí taková fotovoltaika?“. 

 

Díky dotacím to nemusí být až tak markantní, ale více se o solárních elektrárnách můžete dozvědět v našem článku: Přemýšlíte o fotovoltaice? Co o ní potřebujete vědět, než si ji pořídíte. Na druhé straně vám mohou k úspoře elektřiny pomoci i menší zásahy, jako je například zhasínání světel po opuštění místnosti, vypínání spotřebičů ze stand-by režimu, pořízení kvalitních hrnců atd.


Nečerpejte elektřinu, když ji zrovna nepotřebujete

Velkým nešvarem ve spotřebě elektřiny v domácnosti je fakt, že i když máte přístroje vypnuté, přesto mohou být v tzv. stand-by režimu a elektřinu stejně odebírají. Sice vás tato spotřeba nezruinuje, ale ve větším dlouhodobém měřítku by byla už znát na vaší faktuře za elektřinu. Nejlepším řešením je prostě přístroje vytáhnout ze zásuvky. Samozřejmě věnujte pozornost tomu, jaký spotřebič vypínáte, třeba tím způsobíte vybití jeho baterie a u některých přístrojů to může znamenat její poškození, jedná se např. o robotické vysavače, některé televize atd.


 

TIP: Spotřebič ve stand-by neboli uspaném režimu poznáte například podle rozsvícené diody nebo třeba hodin na displeji.


 

Na elektřině můžete ušetřit při vaření i praní

Ať už vaříte pro pět členů domácnosti, nebo jen pro dva, určitě se vyplatí přemýšlet alespoň o nějaké úspoře elektřiny. Základem by měla být indukční varná deska s magneticky vodivými hrnci, které k plotýnce krásně přilehnou, a nebude vám energie unikat okolo. Samozřejmě při vaření používejte pokličky, a to u všech typů hrnců. Nezapomínejte na použití správné velikosti na daný průměr plotýnky na sporáku. Až se pustíte do pečení, zbytečně troubu neotevírejte a ke konci ji vypněte a nechte jídlo dopéct zadarmo z docházejícího tepla. Při samotném vaření jsou skvělé tlakové hrnce našich babiček, ve kterých vaření bude mnohem rychlejší a tudíž šetrnější. Pokud se vrhnete do vaření třeba těstovin, využijte rychlovarnou konvici k předvaření vody, nebude se tak hrnec dlouze zahřívat a vaření bude trvat kratší dobu.


 

TIP: V lednici je lepší mít více potravin, protože mohou udržovat chlad a lednice nebude muset používat více energie k chlazení.


 

Při praní prádla zkuste využívat spíše nižší teploty a kvalitní prací prášek. Samozřejmě, než začnete prát, naplňte prádlem zhruba polovinu bubnu. U chytrých praček můžete využít například funkci odloženého startu, při kterém si můžete naplánovat praní v čase, kdy odebíráte tzv. nízký tarif elektřiny.


Sáhněte radši po notebooku nebo mobilu než stolním PC

Chcete si na internetu projít, co je nového ve světě, na sociálních sítích, nebo si zahrát nenáročnou hru, ale i v případě, kdy chcete pracovat na home officu, pak určitě sáhněte po notebooku, který není tolik náročný na provoz. Nezapomeňte si u něj nastavit režim spánku, aby vám zbytečně nečerpal energii ve chvíli, kdy ho nepoužíváte.


U mobilních telefonů můžete být zcela v klidu, protože jejich nabíjení téměř nic nestojí, ale doporučujeme nenechávat nabíječku zbytečně v zásuvce, když telefon nenabíjíte. Energie do nabíječky stále proudí a přeměňuje ji na zbytečné teplo, které vám není nijak k užitku.


V domácnosti, kde máte například televizi, router, set-top box, nabíječky a další přístroje neustále zapojené, čerpáte energii, i když jsou vypnuté. Zkuste na jejich zapojení využít prodlužovačky s vypínačem. Díky nim můžete zamezit zbytečné spotřebě elektřiny jediným vypínačem. Nebude tak muset všechno vypojovat zvlášť. Samozřejmě opět s ohledem na to, co by se odpojovat nemělo. Tedy dbejte na to, co do prodlužovacího kabelu zapojujete.
 

Doufáme, že díky našim tipům na úspory elektřiny bude každá faktura za energii mnohem příjemnější. 
A především, až se budete stěhovat, budete mít lepší pocit, protože i když se budete stěhovat do většího domu nebo bytu, nemusí to znamenat utrácet obrovské sumy za elektřinu.  

 

Sdílejte tento článek

Potřebujete poradit s výběrem dodavatele energií?
Rádi vám poradíme!

Zanechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme a pomůžeme Vám vybrat ty nejlepší služby.